The Northman (2022) ***½ Blu-ray recensie

Ik heb echt genoten van The Northman (2022), de nieuwe Viking-wraakfilm van The Witch en The Lighthouse -regisseur Robert Eggers. De film werd gemaakt via Focus Features en Universal heeft de film nu uitgebracht op DVD en Blu-ray.

Korte inhoud: ‘The Northman’ volgt een Noorse prins, Amleth (Alexander Skarsgård) genaamd. Als zijn vader King Aurvandil War Raven (Ethan Hawke) op een dag wordt vermoord, zint hij op wraak. Tijdens zijn jacht op de moordenaar zal hij echter door diepe dalen moeten gaan.

The Northman is een epos vol actie dat een jonge Vikingprins volgt op zijn zoektocht om de moord op zijn vader te wreken. Het is ook niet verwonderlijk dat het een vette R-rating kreeg voor “Sterk bloederig geweld, wat seksuele inhoud en naaktheid.”, want ja, zo kan je het allemaal wel goed samenvatten. Uiteraard is er ook wel de touch van regisseur Robert Eggers met zijn voorliefde voor langzaam smeulende spanning die leidt naar een afdaling in pure horror en waanzin. Normaal zou je denken dat hard schreeuwen net een teken van zwakte is, maar om één of andere manier is het hier net omgekeerd. Hoe luider iemand schreeuwt, hoe krachtiger ze schijnbaar worden.

Alex Skarsgard is een indrukwekkende verschijning in de hoofdrol, een kolossale massa spieren en pezen op een zoektocht naar wraak. En in alle eerlijkheid kan je de plot gemakkelijk op een bierviltje neerschrijven; iemand verliest een geliefde, en die persoon wil de verantwoordelijken doden. Dit gegeven is al ontelbare keren vertaald naar het witte doek. Maar de tijd die de film neemt, de sfeer dat het ontwikkelt en de manier waarop de messen worden geslepen en de haat die groeit is iets heel bijzonders. In handen van een minder talentvolle regisseur en acteur had dit een domme Viking film geweest.

Velen zullen vinden dat sommige scènes te lang duurden, en er zijn stukken waar onze held in wezen stukjes van de puzzel krijgt overhandigd door geesten, waarzeggers en tovenaars die hem precies vertellen wat hij vervolgens moet doen, alsof iemand het hoofdpersonage letterlijk de regieaanwijzingen voorleest. En dat waren voor mij momenten waar ze misschien iets meer de hakbijl in hadden kunnen zetten. Het is een fenomeen die ik onlangs ook heb opgemerkt in de Belgische sci-fi film Vesper (2022) – de review hiervan volgt komende dagen. Maar al bij al is The Northman een gedurfd en brutaal epos dat het verdient om op het grote scherm te worden gezien. Eggers blijft zijn filmische ambacht aanscherpen en ontwikkelen, en we kunnen ons alleen maar uitkijken naar zijn volgende prent.

In deze 90 miljoen dollar Vikingfilm zien we naast de bovenvermelde namen ook nog Anya Taylor-Joy, Nicole Kidman, Claes Bang, Willem Dafoe en Björk. De film werd geschreven door Robert Eggers samen met de IJslandse dichter en romanschrijver Sjón.© Universal Pictures Home Entertainment

Wat ik nog meer kan zeggen over deze film is dat New Regency Productions eigenlijk niet in de wolken was van de eerste cut. De studio gaf de film een 60%, wat niet slecht is maar verre van schitterend. Eén van de problemen was dat deze prent van het uitgangspunt vertrekt dat alle kijkers op z’n minst de serie “Vikings” hebben gezien en een meestergraad bezitten in Scandinavische geschiedenis. De studio vond ook dat de film heel traag op gang komt. De film werd ook opgenomen in tijden van Covid en er zijn opnames gebeurd van een zelfde scène met maanden ertussen en blijkbaar zou je dat voelen. Eggers heeft in november een re-cut van de film gemaakt, maar over veel meer beeldmateriaal beschikte hij niet, dus was het voornamelijk knippen in de eerste montage. De studio vond de nieuwe cut al beter. De Blu-ray was spijtig genoeg geen director’s cut maar er staan heel wat extended en deleted scenes op, maar het beste naast de making of filmpjes is de audio-commentaar van de regisseur en scenarist. Op is de film uitgebracht op DVD, Blu-ray, 4K Ultra HD & Digital.


Review The Northman (2022)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** The Northman trailer ***

4 Comments

 1. Yates

  Ik vermoed dat The Lighthouse hen ervan overtuigde dat hij een onderhoudend scripts kan schrijven. Die film is misschien raar en doordrenkt van obscure mythologie, maar het is nog steeds een duistere komische en erg vermakelijke film. En qua tempo is het behoorlijk meedogenloos in vergelijking met pakweg The VVitch. Dus ze dachten waarschijnlijk dat hij iets met meer commerciële aantrekkingskracht zou kunnen neerzetten in een historische setting. Iets brutaals als Game of Thrones.
  Dit hebben gezegd overtuigt de trailer mij niet, maar ga nu toch de film een kans geven.

  Reply
 2. Xelator

  Ik keur de naaktheid van Anya Taylor-Joy helemaal goed 🙂

  Reply
 3. PiouPiou

  Film was inderdaad wat lang maar was goed.

  Reply
 4. Michael Pompelone

  Ik blijf dat heel bizar vinden. Dus enerzijds gaan ze de regisseur van The Lighthouse vragen, een film die 100% arthouse-happy-few-niche-cinema is, om Northman te regisseren, en dan verwonderd zijn dat de montage niet mainstream genoeg is 😀 😀 Dat ze de volgende keer Christopher Nolan of Michael Bay boeken!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *