The Lighthouse (2019) *** Blu-ray recensie

In tijden waarin isolement gevraagd worden aan mensen zou je denken dat The Lighthouse (2019) er is om ons te leren hoe we onze koel kunnen bewaren in isolatie. Dit is een film voor de happy few en indien jullie open staan voor deze reis, dan stellen jullie jezelf bloot voor zwarte vurigheid gedrenkt in alcohol en freudiaanse symboliek. Het is donker en manisch. Het is meedogenloos, maar voelt heel natuurlijk en rationeel aan, wat zeker klinkt alsof het veel contrast heeft en dat was waarschijnlijk ook de bedoeling.

Korte inhoud: Terwijl de weifelende kreet van de misthoorn de lucht vult, zetten de zwijgzame voormalige houthakker, Ephraim Winslow (Robert Pattinson), en de grijze vuurtorenwachter, Thomas Wake (Willem Dafoe), voet in een afgelegen en eeuwig grijs eilandje voor de kust van het einde van de 19e eeuw in New England. Gedurende de volgende vier weken van baanbrekend werk en ongunstige omstandigheden, zullen de mannen met strakke lippen niemand anders hebben dan elkaar. Ze worden gedwongen de irritante eigenaardigheden, opgekropte wrok en ontluikende haat te verduren van elkaar. En ditalles temidden van slechte voortekens, zoals een niet aflatende en oneindige onweersbui op een toch al onherbergzame vulkanische gesteente, dat de weg plaveit voor een lange periode van honger naar wilde dieren; ondraaglijke pijn; manische isolatie en vreselijke door drank veroorzaakte visioenen. Nu wordt de griezelige wurggreep van waanzin strakker. Is er een ontsnapping uit de muurloze gevangenis van de geest?

Volgens regisseur Robert Eggers lijkt het nog maar weinig op het Edgar Allan Poe’s fragment “The Light-House”, maar is het uiteindelijk een poging van zijn broer Max Eggers om een eigentijdse kijk op het Poe-verhaal te brengen. Toen het project wat aan het slabakken was, bood Max aan zijn broer aan om er samen aan te werken en het project evolueerde naar een periode-thriller waarbij de Poe-elementen grotendeels waren verwijderd.

Niet alleen keren we terug in de tijd met een zwart wit beeld, maar tevens met het vierkante frame, wat alles nog meer claustrofobisch maakt. De beste horrorfilms zijn deze die het psychologische aspect met respect uitwerken, en dit is hier meer dan ooit het geval. Ik kan net zo goed gewoon zeggen: deze hele film is een bezoek aan de psycholoog, met een klankband dat constant in je hoofd zit te ratelen. Het deed me bij momenten wat denken aan The Witch (2015). Het zijn beide films die zo psychologisch ondergrond zijn en meerlagig dat ze betoverend werken. Beide films hadden hetzelfde effect op mij, waarbij ik niet zeker weet of het allemaal “goed” is of dat ik het leuk vond – maar ik bewonder absoluut hoe verrijkend deze twee films zijn. Zijn jullie klaar voor deze mind fuck, begin misschien als eens te proeven van de trailer.


© Universal Pictures Home Entertainment

Op komt The Lighthouse uit op DVD en Blu-ray, mét audio-commentaar van de regisseur en zijn broer. Daarnaast zijn er ook deleted scenes en een making of filmpjes. Het is een A24 productie dus mag je deze prent gewoon niet missen.


Review The Lighthouse (2019)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** The Lighthouse trailer ***

3 Comments

 1. Min-Erva

  Bizar filmpje maar desondanks de moeite waard om te zien.

  Reply
 2. Skylar

  Ode aan Federico Fellini.

  Reply
 3. Dreamcast

  Wat een vreemde bedoening was deze film …

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *