House of the Dragon zal minder seks vertonen dan Game of Thrones

In een artikel op de THR van vorige week over de opkomende GoT prequel-serie “House of the Dragon” (2022) stond een wel heel opmerkelijke passage waarin Miguel Sapochnik zegt: “De productie zal de hoeveelheid aan seks in de serie temperen, terwijl we het eerder houden bij een glimp van hoe seks een nonchalant aspect was in het leven van de Targaryen. Maar geweld tegen vrouwen is nog steeds een groot deel van de wereld. Als er iets is, gaan we een licht schijnen op dat aspect. Je kunt niet om het geweld heen dat destijds door mannen op vrouwen werd gepleegd. Het mag niet worden gebagatelliseerd en het mag niet worden verheerlijkt.”

Dus met andere woorden minder seks maar meer verkrachtingen … want dat was zo in de “Europese Middeleeuwen” blijkbaar. En ik die dacht dat ze een Fantasy-serie aan het schrijven waren met een eigen geschiedenis en met draken begod! Ik heb na deze passage toch even moeten lachen en houd toch mijn hart vast dat ze niet al teveel de Disney toer zullen opgaan door alles doorheen een politiek (correcte) filter te willen halen. En hebben we echt nood aan meer verkrachtingen in een serie? En waarom specifiek van mannen tegenover vrouwen? In Game of Thrones had je ook seksueel geweld van man tegenover een man en vrouw tegenover een man.

In alle eerlijkheid herinner ik me de seksscènes niet meer in “Game of Thrones”. Misschien wel nog een 4tal maar dit was voor mij in ieder geval geen issue. Ik herinner mij de serie “Spartacus: Blood and Sand” (2010) waarin 10 keer meer seks te zien was. Hierop was er toch ook een pak minder commentaar. We zaten dan ook in de tijd van de Romeinen waar seks al zo natuurlijk was als het drinken van wijn. Maar niet alleen Spartacus, ook de 4 seizoen-tellende topserie “Black Sails” had geen probleem met seks. “Game of Thrones” was Sesamstraat vergeleken met de seksscènes uit deze series. En als ik er bij nadenk was de seks gradueel verminderd naar gelang de seizoenen vorderden en dat was zeker niet in correlatie met de kwaliteit ervan, integendeel.

Het feit dat ze dan wel het accent willen liggen op seksueel geweld in plaats van seks voor plezier heeft dan weer alles te maken met dat verlangen van sommige filmmakers om het moraliserende vingertje op te steken. Het goede moet het kwade overwinnen, de waarden moeten gerespecteerd worden en de foute zaken afgestraft. Disney heeft hierin een voorloperrol, zelfs met boodschappen die compleet niet toepasbaar waren op het verhaal. In The Lion King moest Simba de fouten uit zijn verleden confronteren, maar in wezen had Scar zijn vader vermoord en had hij geen fouten begaan. Vergelijk deze tekenfilms maar eens met de foute Shrek films waar moraliteit een toch wel compleet andere invulling kreeg. Moraliserende boodschappen kunnen trouwens nog wel eens veranderen, neem nu de verhaallijn in de MCU. In het begin van Iron Man heb je zoiets van “massa-destructie wapens zijn slecht en bedreigen onze vrijheid”, maar gaandeweg werd de boodschap “we heben die wapens nodig om net onze vrijheden te beschermen”.

Ik heb zelfs nooit begrepen wat de waarde was van seksueel geweld expliciet in beeld te brengen in een film. Eén film heeft seksueel geweld op de juiste manier in beeld gebracht en dat was de Franse film Irréversible (2002) van Gaspard Noé. En dat omdat het geweld op zich misselijk was en je als kijker zelf niet wou kijken. Ik begrijp dus niet goed wat de makers hier mee willen bereiken.

1 Comment

  1. Wonka

    De seks in GoT heeft mij nooit gestoord maar ik denk dat zoiets bij Amerikanen moeilijk ligt. Geweld daarentegen …

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *