Not Okay (2022) *** recensie

Not Okay (2022) begint met een grappige disclaimer: “Deze film bevat flitsende lichten, thema’s van trauma en een afstotelijke hoofdrolspeelster. Kijkers discretie is geadviseerd.” Een film over influencers en in wezen ook bestemd voor influencers ook al heeft de scenariste en regisseur Quinn Shephard eigenlijk ook een verhaal willen brengen over een wereld beheerst door social media en waar de relevantie van een persoon enkel maar gemeten kan worden aan de acceptie en erkenning van een ander, zelfs in de manier waarop we ons excuseren voor begane fouten, maar hier kom ik later op terug.

Korte inhoud: De jonge vrouw Danni (Zoey Deutch) is wanhopig op zoek naar vrienden en naar bekendheid. Ze veinst een reisje naar Parijs om meer volgers op social media te verkrijgen. Wanneer een verschrikkelijke gebeurtenis plaatsvindt, maakt deze uiteindelijk deel uit van haar valse reis. Door haar leugen komt de vrouw in een moeilijk parket terecht, maar krijgt ze de aandacht waarnaar ze zo verlangde.

Ik heb zelden zoveel gelachen met deze film omdat het allemaal heel herkenbaar is aan dat wereldje van influencers, die tot alles in staat zijn om meer followers te krijgen. Het hoofdpersonage is heerlijk verschrikkelijk. Ze heeft een MOFO-gevoel bij 9/11 en vind minoriteiten leuk omdat zij kunnen behoren tot vrienden-clubjes. De zin in haar leven draait om relevant te zijn en bekend te worden, maar heeft geen idee hoe. Tot ze een applicatie vindt om een foto van haar te faken in Parijs en zo gaat de trein aan het rollen met een gehele Parijs excursie. Alles gaat goed tot op het moment dat er een serie terroristische aanslagen zijn in Parijs en ze nu moet gaan improviseren.

Het is een komedie en uiteraard is het allemaal wat overdreven en ongenuanceerd, maar de film brengt hiermee wel een knappe moderne satire op dat wereldje van influencers. En uiteraard zijn het niet allemaal klieren zoals het hoofdpersonage maar er is heel veel ‘make believe’ en ‘fake emoties’. Danni is superficieel, nogal grof en bevoorrecht. Maar dat zijn zaken dat ze zich zelf niet realiseert. Maar eigenlijk, heel weinig karakters in deze film zijn likeable, met misschien het personage van Rowan (Mia Isaac) als enige karakter met eerlijke gevoelens. En op het einde van de film brengt ze ook een krachtige monoloog die blijft nazinderen.

En (sorry dat ik hiermee het einde zal verklappen – maar stop gerust met lezen indien je de film nog moet zien) dat is meteen ook het beste aan deze Not Okay, het volgt geen typisch patroon door het hoofdpersonage opnieuw een podium te geven. Een maand nadat de waarheid over Danni’s bedrog naar buiten was gekomen heeft Danni het besluit genomen om haar excuses aan Rowan te brengen wanneer ze te weten komt dat ze zal verschijnen in een schoolvariatieshow. Danni zit in de verduisterde zaal in totale stilte terwijl de boodschap duidelijk overkomt: niets wat ze kan zeggen zal dit ooit goedmaken. Met dat moment van besef staat Danni op en vertrekt, zonder haar te verontschuldigingen.

Danni krijgt op die manier niet de bevestiging van haar mea culpa van de persoon die ze onrecht heeft aangedaan – en ik vind dat einde best ok. Ook al ben je als kijker geconditioneerd om het meisje met plastic nagels en flashy outfits, die from hero to zero is gevallen, terug een kans te geven, heeft de scenariste ervoor gekozen om dit ‘redemption’ pad niet te kiezen. Dit was niet haar moment en Danni besefte dat en voor het eerst in de film heeft ze ook het wijze besluit genomen om gewoon te vertrekken. Dit was niet meer haar verhaal. Deze ‘excuses’ had meer een egoïstische reflex geweest en in die scène beseft ze dat Rowan haar excuses niet nodig heeft. En zelfs al zien we het niet, weten we dat Danni hieruit heeft geleerd en verder kan groeien als een beter mens.

Not Okay kunnen jullie zien sinds op HULU en Disney+ en binnenkort op Blu-ray.


Review Not Okay (2022)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Nopt Okay trailer ***1 Comment

  1. Dame Tinker

    Ik verwar Zoey Deutch altijd met Linda Cardellini. Die trekken zoveel op mekaar.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *