Crimes of the Future is David Cronenbergs nieuwe body-horror

David Cronenberg brengt zijn eerste film uit sinds Map to the Stars (2014). Deze film, Crimes of the Future (2022), lijkt bijna volledig gericht te zijn op de body-horror die het oeuvre van de regisseur zo zwaar heeft gemarkeerd, inclusief Scanners, The Fly, Crash en nog veel meer. Dus beschouw jezelf als gewaarschuwd alvorens je deze film binnenkort ga bekijken.

Korte inhoud: Het klinkt net zo ambitieus, een diepe duik nemen in de niet zo verre toekomst waarin de mensheid zich leert aan te passen aan zijn synthetische omgeving. Deze evolutie brengt mensen buiten hun natuurlijke staat en in een metamorfose, die hun biologische samenstelling verandert. Terwijl sommigen het grenzeloze potentieel van transhumanisme omarmen, proberen anderen het te controleren. Hoe dan ook, het Accelerated Evolution Syndrome verspreidt zich snel. Saul Tenser (Viggo Mortensen) is een geliefde performancekunstenaar die deze nieuwe staat heeft omarmd en nieuwe en onverwachte organen in zijn lichaam heeft laten ontkiemen. Samen met zijn partner Caprice (Léa Seydoux) heeft Tenser de verwijdering van deze organen tot een spektakel gemaakt voor zijn trouwe volgers in een realtime theater. Timlin (Kristen Stewart), een onderzoeker van de National Organ Registry, volgt obsessief hun opvoeringen, en dat is wanneer een mysterieuze groep tevoorschijn komt met als missie om de bekendheid van Saul te gebruiken om licht te werpen op de volgende fase van de menselijke evolutie. Maar nu zowel de overheid als een vreemde subcultuur nota nemen, wordt Tenser gedwongen om na te denken over wat zijn meest schokkende optreden van allemaal kan zijn.

Cronenberg heeft altijd al een uniek en zenuwslopend vermogen gehad om spanning en angst te creëren, zelfs als er geen gekke dingen op het scherm gebeuren. Zijn gave om een verontrustende sfeer te creëren in een schijnbaar alledaagse omgeving wordt alleen geëvenaard door filmmakers als David Lynch. Het grootste verschil tussen deze twee cineasten is dat Lynch meer bezig is met de psyche daar waar Cronenberg meer interesse heeft in het lichaam.

In de cast treffen we nog naast bovenvermelde namen Scott Speedman aan, Lihi Kornowski, Denise Capezza, Tanaya Beatty en Don McKellar. Dit is tevens de 5de keer dat Cronenberg met Viggo werkt en dit is zijn eerste verfilming van een origineel script van hem sinds eXistenZ (1999). Wanneer Crimes of the Future bij ons uitkomt is nog niet bekend.

*** Crimes of the Future trailer ***

4 Comments

 1. Patrick

  Bizarre trailer maar ben benieuwd.

  Reply
 2. Alek

  De gebruikte technologie lijkt veel op deze in eXistenZ

  Reply
  1. Centurion92

   Cronenberg erkende dat er “continuïteit” is tussen zijn oude films en deze nieuwe – niet qua verhaal, maar vooral zijn “begrip” van het menselijk lichaam en de technologie in de toekomst, zoals hij het beschreef.

   Reply
 3. Grav

  Ik hoop dat er een nieuwe wave van bio-punk films zal komen. Zijn zoon Brandon Cronenberg met zijn Antiviral en Possessor is al goed op weg.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *