Mijn beste vriendin Anne Frank maakt indruk op Netflix

De meningen zijn verdeeld over de nieuwe WW2-Hollocaust film Mijn beste vriendin Anne Frank (2021) die hoe dan ook populair is op Netflix. De film werd geregisseerd door Ben Sombogaart. De film is gebaseerd op de echte vriendschap tussen Anne Frank en Hannah Goslar en de regisseur heeft verklaard dat hij de echte Goslar, die in de negentig was en in Israël woonde, regelmatig heeft bezocht om haar verhaal te horen. De film is dus gebaseerd op de memoires van Anne Franks beste vriendin. En de film is wel in trek bij het Nederlandstalig Netflix publiek.

Korte inhoud: Het verhaal volgt Hannah Goslar (Josephine Arendsen) en Anne Frank (Aiko Beemsterboer). Zij zijn boezemvriendinnen als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Wanneer de familie Frank onderduikt verliezen ze elkaar uit het oog. Drie jaar later, in 1945, volgt een bijzondere ontmoeting tussen de twee meisjes in concentratiekamp Bergen-Belsen. De moedige Hannah zet haar leven op het spel in de hoop haar sterk verzwakte vriendin te helpen.

Vorig jaar hadden we al de animatiefilm Where Is Anne Frank (2021) en daarvoor hadden we de Duitse film Das Tagebuch der Anne Frank (2016), het is dus een verhaal die regelmatig aan adaptatie krijgt maar nog nooit echt een hoogvlieger heeft gebaard. En deze film lijkt toch ook niet meteen dé Anne Frank film te zijn. Franks eigen verhaal, haar onderduikdagen en haar literaire nalatenschap zijn op zich een verhaal dat niemand onverschillig laat. Natuurlijk is er altijd de commerciële kant aan een filmproductie, en dat zit vaak moeilijk bij heel wat critici zo blijkt. Steven Spielberg heeft de winsten van Schindler’s List (1993) trouwens gestoken in de Joo=dse Gemeenschap en in educatie-projecten rond de Holocaust. Het zat net lekker om geld te maken met deze film (en de film haalde 320 miljoen dollar op) want hij vond het ‘bloed geld’.

De film beweegt heen en weer tussen scènes van de twee vrienden in Amsterdam tijdens de begindagen van de nazi-bezetting en later, in het concentratiekamp Bergen-Belsen, waar ze door een hek met elkaar konden praten. Hannah, wiens vader bepaalde reisdocumenten had gekregen, bevond zich in een wat minder hels deel van het kamp waar de gevangenen werden vastgehouden totdat ze konden worden ingewisseld voor Duitse krijgsgevangenen, terwijl Anne in een ander deel van het kamp honger en ziekte leed.

Met deze film krijgen we ook een beter/ander beeld van Anne Frank. Joden mochten niet telefoneren, mogen de bioscoop niet in, maar ze was brutaal genoeg om met jongens te flirten, brutaal genoeg om ze door iemand de film in te laten sluipen, en ze maakt grappen – waarvan sommige haar fragiele vriendin als wreed heeft ervaren. Nadien zien we ook dat Anne een natuurlijke kracht was die het beste probeerde te maken van een gruwelijke situatie. De film is te zien op Netflix.

*** Mijn beste vriendin Anne Frank trailer ***

7 Comments

 1. TigerBull

  Die animatiefilm is echt goed, was wat mij betreft de beste adaptatie van het verhaal van Anne Frank die ik ooit heb gezien.

  Reply
 2. Agnus

  Valt er nog iets nieuws te vertellen over deze Holocaust? Ja, het is goed dat het in de aandacht blijft maar op een zeker moment is het inderdaad “geld maken van een gigantisch menselijk trauma”.

  Reply
 3. Fran

  Ik heb ooit een boek gelezen waarin stond dat er een inbraak was en dat de dief was opgepakt en om van een straf te ontkomen zei dat er joden waren in het huis. Is wel al een tijdje gelden.

  Reply
 4. White

  Er is geen “smoking gun” van wie er uiteindelijk Anne Frank heeft verraden – als het al verraad was gezien het evengoed een politieonderzoek had kunnen zijn omwille van andere clandestiene praktijken. Dus daarover speculeren zonder bewijzen is krankzinnig. Het is een beetje als bij de JFK moord, veel rook maar je kan niets met zekerheid zeggen.

  Reply
 5. Mitch

  Ik heb gelezen dat Anne Frank en haar familie werden verraden door de joodse vrouw Ans van Dijk die na de Tweede Wereldoorlog werd geëxecuteerd wegens collaboratie met de nazi’s en door het verklikken van heel wat joden. Maar hoe ga je zoiets bewijzen toen in die tijd de nazi’s er alles aan deden om een verklik maatschappij te boetseren om zo iedereen in lijn te houden. Indien je werd opgepakt moest je 5 andere verraden om vrij te komen.

  Reply
 6. Billy

  Deze film gaat wel niet over het verraad maar eerder over Anne door de ogen van haar vriendin.

  Reply
 7. The Dude

  In Nederland populair … in België not so.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *