Get Out (2017) ***½ 4k UHD review

Een low budget horrorfilm die indruk maakte tijdens zijn bioscooprelease- was deze Get Out (2017), het regiedebuut van de comedy acteur Jordan Peele, die deze film ook heeft geschreven. Vandaag is de film te zien op VTM 3 om 22u45.

Korte inhoud: ‘Get Out’ volgt een koppel, Chris (Daniel Kaluuya) en Rose (Allison Williams), dat het punt in hun relatie heeft bereikt om elkaars familie te ontmoeten. Rose nodigt Chris vervolgens uit om een weekend door te brengen met haar ouders Dean (Bradley Whitford) en Missy Armitage (Catherine Keener). In eerste instantie denkt Chris dat het vreemde gedrag van de familie te maken heeft met pogingen hoe om te gaan met hun interraciale relatie, maar gedurende het weekend doet hij enkele verontrustende ontdekkingen die hem naar een andere waarheid leiden.

Het is één van die zeldzame films die 99% op Rotten Tomatoes heeft. Zoiets is ongezien voor een horrorfilm. De film mengt komedie met gruwel en mengt alles in een maatschappij kritisch en satirisch sausje en het resultaat werkt bijzonder goed. De regisseur is bekend voor zijn populaire show “Key and Peele”, waarmee hij vorig jaar een Emmy won. Ook won de horrorfilm vorige week op festival Imagine de publiekprijs Silver Scream Award en de film maakt misschien zelfs een kans voor een nominatie bij de Oscars.

In de VS brak Get Out alle records. De film heeft 4.5 miljoen dollar gekost om te maken en heeft zowat 252 miljoen dollar opgebracht. Naast het mega-succes van The Fate of the Furious (2017) en Split (2016) zijn het echt wel gouden jaren voor Universal. Peele zou zelfs de eerste Afro-Amerikaanse filmmaker zijn die met een debuutfilm dat bedrag binnensleept. Forbes schreef dat het ook de meest succesvolle bioscooptitel ooit was die niet is gebaseerd is op eerder gepubliceerd materiaal zoals, een bekend boek of een televisieserie, maar deze bewering klopt niet (cf. Split).

get_out_allison_williams_daniel-kaluuya_pic01.jpgget_out_daniel-kaluuya_pic02.jpgget_out_catherine_keener_bradley_whitford_pic03.jpg
© 2017 Universal Pictures

De film werd opgenomen in een recordtijd van 28 dagen. Peele kwam op het idee voor de film na een stand up van Eddie Murphy over een zwarte man die de ouders ontmoet van een blanke vriendin. De eerste poster was een beetje geïnspireerd op La Haine (1995), twee compleet verschillende films maar met gelijkaardige standpunten over culturele verschillen, marginalisering en racisme.

Het is ook eens verfrissend om een horror film te zien *** spoiler*** waarin de zwarte acteur overleefd. *** end spoiler ***. Ik had wel iets van een The Skeleton Key (2005) gevoel bij het zien van Get Out. Die film met een verpleegster, gespeeld door Kate Hudson, die voor een oude vrouw en haar zeer zieke man moet zorgen in een Lousiana herenhuis, maar terecht kwam in een voodoo-huis waarin het koppel een vloek op bezoekers legden en hun lichaam overnamen. In de film is er tevens ook iets speciaal met mannen van een zwarte huidskleur. Dit had zowaar iets van de prequel kunnen zijn op deze prent. Ik denk dat de regisseur (Iain Softley) en scenarist (Ehren Kruger) van Skeleton Key toch wel wat vragen moeten gesteld hebben na het zien van Get Out.

Maar desondanks de toch wel frappante gelijkenissen met die andere horrorprent, vond ik Get Out uitstekend gemaakt met pakkende vertolkingen van Daniel Kaluuya en Allison Williams (pic 01, pic 02, pic 03, pic 04, pic 05). De film heeft ook een aantal verrassende twist en je zit bij momenten echt wel Hitchcock-gewijs op het puntje van je stoel door de suspense. En het feit dat het een geslaagde mix is van horror, komedie met een sociaal relevant hekelpunt (met name huidskleur) heb ik hier echt wel met volle teugen van genoten.

Get Out is al een tijdje uit op DVD en Blu-ray. Daarop vinden jullie niet alleen een alternatief einde, maar ook heel wat deleted scenes, making of filmpjes en de interessante audio-commentaar van de regisseur Jordan Peele.

rating

Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 31 oktober 2021

*** Get Out trailer ***

2 Comments

  1. Kons

    Ik vond het nu niet meteen zo straf. Het einde maakte nog een beetje goed maar over de hele lijn vond ik het wat teleurstellend. Ik had er gewoon veel meer van verwacht.

    Reply
  2. Ward

    Film was echt zeer goed, niet verwacht eigenlijk. Achteraf ook pas de trailer bekeken, gelukkig niet ervoor, want alle plotwendingen worden hier al uit de doeken gedaan, en dan is de film meteen een stuk minder interessant.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *