Logan (2017) ****½ Blu-ray 4k UHD recensie

Als dit de laatste Wolverine film was met Hugh Jackman, dan is het een waardige afsluiter geworden van één van de meest charismatische figuren uit de comic wereld. Meer nog, deze Logan (2017) is niet alleen dé beste X-Men, tevens ook nog eens een zalige comic-adaptatie die gerust naast films als Deadpool (2016) en Batman Begins (2005) mag staan. Logan werd gemaakt door Marvel en is verdeeld door 20th Century Fox.

Korte inhoud: Het verhaal speelt zich af in 2024. Wolverine/Logan (Hugh Jackman) lijkt uitgeput en heeft nauwelijks genezende krachten meer over om zich te kunnen verweren. Zijn plan is om een uitweg te vinden voor de laatste mutanten, met name hemzelf, de mutant Caliban (Stephen Merchant) en Professor Xavier (Patrick Stewart). Daarvoor heeft hij geld nodig. Hij klust dan maar bij als een limousine-rijder. Op een dag wordt hij echter geconfronteerd met een verpleegster (Elizabeth Rodriguez) die hem vraagt om Laura Kinney (Dafne Keen), een jong meisje, naar Noord-Dakota te brengen. Al heel snel zal blijken dat Laura beschikt over speciale gaven en eigenlijk ook een mutant is, achterna gezeten door een leger Reavers onder leiding van Donald Pierce (Boyd Holbrook). Hij werkt voor dokter Rice (Richard E. Grant) die aan de wieg staat van de nieuwe lichting mutanten via zijn bedrijf Transigen.

Regisseur van dienst is James Mangold, die tevens ook het verhaal had geschreven, zeer vaag gebaseerd op de Old Man Logan comic. De cineast staat bekend voor zijn drama films, zoals Walk the Line en 3:10 to Yuma (2007). Hij had spijtig genoeg ook de wat tegenvallende The Wolverine (2013) geregisseerd. In ieder geval heeft hij duidelijk geleerd uit zijn fouten en hier een film afgeleverd die zowel de comic book fans zal kunnen behagen alsook de liefhebbers van wat drama en/of stevige actie-scènes. Hij kreeg hiervoor wel de steun van scenarist Scott Frank (Minority Report) en Michael Green (Green Lantern).

Logan is een film die thema’s als leven en dood, de zin van het leven, de relatie tussen zoon/dochter en vader, afwisselt met gewelddadige actie-sequenties die weinig aan de verbeelding overlaten. Wolverine wordt van bij het begin afgebeeld als een gebroken man die aan de drank zit en wiens combat-skills te wensen overlaten. En Laura, die al even gewelddadig is als Logan, is de enige hoop die nog rest in deze troosteloze wereld. Logan heeft een adamantium kogel op zak die hij misschien wel voor zichzelf gaat gebruiken om er effectief een einde aan te maken. Zijn bekommernis voor Charles weerhoudt hem er echter toe een wanhoopsdaad te ondernemen. Ook Charles takelt af en hij moet medicatie slikken om niet in een soort paniek-toestand terecht te komen waarin iedereen in zijn directe omgeving in een staat van verlamming lijkt te komen met dodelijke gevolgen.


logan_2017_pic01.jpglogan_2017_pic03.jpglogan_2017_pic02.jpg
logan_2017_pic06.jpglogan_2017_pic04.jpglogan_2017_pic05.jpg
© Marvel Entertainment & 20th Century Fox

Ook al zijn er heel wat referenties naar de X-Men franchise, lijkt dit verhaal toch meer op een western. En dit gevoel wordt nog versterkt door Shane (1953), een western die op tv te zien is tijdens een scene met Laura en Charles. Het is een keiharde western met getrokken wapens en interessante antagonisten. Het soort film waar de fans op zaten te wachten. Het acteerwerk, en dan in het bijzondere van Hugh Jackman – tevens ook van de kleine Laura gespeeld door Dafne Keen – was van die aard dat we zin hadden om elk van die personages te willen volgen. Spijtig genoeg komt er een einde voor heel wat karakters en de emotionele impact kan zelfs voor een traan zorgen. Zo intens in deze prent.

Mijn enige kritiek op de film is dat Mangold af en toe afdwaalt en hoopt dat bepaalde ‘neven-acties’ meer gewicht aan het verhaal kunnen brengen. Op een bepaald moment zien we Logan die de goede Samaritaan aan het spelen is en een man uit de nood helpt tegenover een bende rednecks. Op zich was er niets fout met de scènes, was het niet dat dit nevenverhaal niks te maken had met het hoofdverhaal en de film reeds meer dan 2 uur duurt. En dit was echt niet nodig en had gerust 15 minuten korter kunnen zijn. Anderzijds hoeft een film geen diepgang te brengen om geslaagd te zijn (cf. de John Wick films), mits de karakters interessant genoeg zijn en de vertolking van niveau, en deze twee verwachtingen werden met deze film ingevuld.

Logan is al een tijdje uit op DVD, 4k UHD en Blu-ray en ja, James Mangold heeft er audio-commentaar op gezet, naast verwijderde scènes en making of filmpjes. De film is tevens vanavond te zien op VTM 3 om 20:25.


Review Logan (2017)
Recensie door op

Beoordeling: 4,5 / 5

rating

*** Logan trailer ***

3 Comments

  1. HH

    Ik vond het een klote film. Wie laat Wolverine eerst de hele film als een mietje rondrennen om hem daarna te laten sterven. Wolverine was een symbool van doorzettingsvermogen en kracht, onsterfelijk en eeuwig. De film was Wolverine onwaardig. Wat een tijdsverspilling!

    Reply
  2. Yenne

    Zeker na The Wolverine in Japan, maar deze toch wel een zalig goede film.

    Reply
  3. Marvin

    Derde keer goede keer dus …

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *