Fantasy reeks Shadow and Bone op Netflix

Het is niet simpel om de nieuwste epische fantasieserie van Netflix, “Shadow and Bone”, aan een leek uit te leggen. Het is tenslotte gebaseerd op niet één maar twee verschillende boekenseries die zich afspelen in een uitgestrekt fictief universum met complexe verhalen en verschillende tijdlijnen. Een beetje zoals “Game of Thrones” waarbij je ook even de kaart er moet bijnemen om de verschillende regio’s uit mekaar te houden. Maar deze serie die sinds 23 april 2021 wereldwijd te zien is, mogen jullie niet missen.

Korte inhoud: Alina Starkov (Jessie Mei Li) is een tienermeisje dat opgroeide met Malyen Oretsev (Archie Renaux) in een weeshuis in Keramzin in het koninkrijk Ravka. Het verhaal begint terwijl ze door de Unsea marcheren, een eeuwig donkere, kale strook land die het grootste deel van Ravka van de zee afsnijdt. Periodieke expedities die over zee worden gestuurd om goederen te vervoeren en import terug te brengen, worden vaak geplaagd door monsters (de “volcra”) die in de Unsea wonen. Al snel zien we tijdens een aanval van de monsters dat Alina beschikt over een bijzondere Grisha-gave. De Grisha zijn mensen met het vermogen om de elementen te manipuleren om als wapens te gebruiken, bijv. om vuur te roepen, om wind op te roepen, om harten te stoppen. Alina kan zelfs licht oproepen. En terwijl Alina begint aan haar training is ze gewaar dat er een grote dreiging op komst is. Blijkbaar zou de Darkling / General Kirigan (Ben Barnes), De leider van de Grisha, het op haar hebben gemunt op haar tot slaaf te maken, en is ze aangewezen door haar leermeester Baghra (Zoë Wanamaker) om te vluchten. Samen met Malyen gaan ze op zoek naar een magisch hert in een poging hun krachten nog te versterken.

Het boek waarop de serie is gebaseerd is uitgekomen in 2012 door debuut-romanschrijfster Leigh Bardugo (‘The Grisha Trilogy’ en ‘The Six of Crows Duology’), en dat is precies een jaar nadat het eerste seizoen van Game of Thrones de wereld had veroverd. Dus ja er zit zeker wat inspiratie is uit het werk van George R. R. Martin. Het was ook een jaar na Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011), en ja, er zit ook wat inspiratie is van J. K. Rowling, maar zeker ook van de Star Wars franchise (the light side vs the dark side). Het leuke aan de reeks is dat het een Russische steam-punk look heeft en … ik moet het even vermelden maar het populaire steam punk spel ‘Dishonored’ (2012) is ook uitgekomen in de periode waarin Bardugo aan het schrijven was. Je hebt vroege treinen en geweren en revolvers vermengd met magie en zwaarden en paarden en capes.

Het eerste seizoen telt 8 afleveringen en bestaat grotendeels uit een cast van nieuwkomers. De piloot-aflevering werd geregisseerd door Lee Toland Krieger (The Age of Adaline, “Riverdale”) en uitgebracht door de Oscar-genomineerde scenarioschrijver Eric Heisserer. Het hart van de serie is echter wel een soort coming-of-age-verhaal over een meisje dat ontdekt dat ze deze kracht heeft die haar land echt zou kunnen verenigen. Als we de makers moeten geloven moet je de boeken niet lezen om ten volle te kunnen genieten van de reeks. Er werd ook hier en daar afgeweken om alles voldoende boeiend te maken en ook de romance is grondig uitgewerkt om toch ook wel meer vrouwen aan te spreken in tegenstelling tot misschien Game of Thrones. In de serie zien we ook nog vertolkingen van Freddy Carter, Kit Young, Amita Suman en Simon Sears.


De opnames vonden plaats van eind 2019 tot begin 2020, en de productie in Boedapest eindigde met filmen net voordat de pandemie leidde tot een wereldwijde lockdown. Hoewel ze het geluk hadden dat ze klaar waren met filmen, stonden ze voor dezelfde uitdagingen voor thuiswerk als de rest van ons, terwijl het postproductie-team probeerde te werken vanuit hun thuiskantoor. Post-productiewerk op afstand is nooit ideaal. Een regisseur moet de beelden zien en kunnen ingrijpen waar nodig en dat is niet altijd eenvoudig vanop afstand wanneer je met hoge resolutie beelden en visuele effecten te maken hebt. Communicatie gebeurt ook vaak via tijdverslindende zoom-meetings en verwarrend email-verkeer. Ja, ik spreek uit ervaring. Ik heb nu maar een paar afleveringen gezien en tot hiertoe vind ik het geweldig.

*** Shadow and Bone trailer ***

3 Comments

 1. Vince

  Net de serie uitgekeken. Ik heb er zeker genoten. Het beste personage uit de serie was deze van Jesper Fahey (Kit Young), Hij gaf het hart en de humor die nodig waren om de stoïcijnse (bijna platte) persoonlijkheden van Kaz Brekker en Inej te compenseren. Benieuwd naar seizoen 2.

  Reply
 2. Gabriel

  Dus, magiërs worden hier in beeld gezet als supersterk … tot er ene opduikt met een mes. wtf. En die dialogen! 😮 man, man, man. Not my cup of tea.

  Reply
 3. johan

  Ik vond het niet zo heel bijzonder. Had wat meer spanning en dynamiek verwacht. Vooral in het groepje van Brekker. Maar de meeste karakters zijn een beetje… saai. Behalve Jesper, die steekt er inderdaad met kop en schouders bovenuit.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *