Misbehaviour (2020) *** DVD Recensie

De Miss World-verkiezing was lange tijd een van de meest bekeken televisieprogramma’s ter wereld. Een avondje om gezellig met het hele gezin voor de buis te kruipen en naar de – in die tijd – spektakelrijke show te kijken. Het beeld op de Missverkiezing verandert eind jaren ’60 wanneer steeds meer (vrouwen)groeperingen protesteren dat de verkiezing niets anders is dan een ordinaire vleeskeuring. Deze periode wordt belicht in het historische drama Misbehaviour (2020) waarin Keira Knightley de Dolle Mina in zich naar boven mag laten komen. Het resultaat is een brave, maar nooit vervelende film die een aanzet geeft tot nadenken maar het denken zelf aan anderen overlaat.

Korte inhoud: Eric Morley (Rhys Ifans) organiseert samen met zijn vrouw Julia (Keeley Hawes) al jaren de Miss World-verkiezing. In 1970 vindt de finale plaats in Londen en om de show aan elkaar te praten wordt de bekende Amerikaanse komiek Bob Hope (Greg Kinnear) aangetrokken. Hope is op dat moment immens populair omdat hij de Amerikaanse soldaten gaat entertainen tijdens de Vietnamoorlog, vaak wel met vrouwonvriendelijke humor. Ondanks protest van zijn vrouw Dolores (Lesley Manville) vliegt Hope toch naar Londen om de presentatie te verzorgen.

In Londen wordt in het grootste geheim gewerkt aan een protestactie tegen de verkiezing. Spilfiguur is de jonge moeder Sally Alexander (Keira Knightley) die op latere leeftijd nog begint aan een studie geschiedenis aan de universiteit, maar tot haar grote frustratie door haar overwegend mannelijke medestudenten en professoren niet als volwaardig student wordt aanzien. Ze komt in contact met de Women’s Liberation Movement rond de vrijgevochten Jo Robinson (Jessie Buckley) en ze besluiten de krachten te bundelen.

Achter de schermen van de Miss World-verkiezing wordt op dat moment stevig gerepeteerd om de danspasjes en looplijnen voor de finale onder de knie te krijgen. Topfavoriet is Miss Zweden Maj Johansson (Clara Rosager), die concurrentie krijgt van Miss USA Sandra Wolsfeld (Suki Waterhouse) en Miss Grenada Jennifer Hosten (Gugu Mbatha-Raw). In allerijl wordt er in volle Apartheid nog een zwarte Miss Zuid-Afrika opgeroepen, ‘Miss Africa South’ (Loreece Harrison), omdat er protesten komen over de blanke ‘Miss South Africa’ (Emma Corrin).

Misbehaviour wordt geregisseerd door Philippa Lowthorpe die in 2013 de eerste vrouwelijke regisseur werd die een Bafta won als beste televisieregisseur fictie voor “Call the Midwife”. In 2018 herhaalde ze dat kunstje en werd ze de eerste en enige vrouw die deze award twee keer won (deze keer voor “Three Girls”). Om eigenlijk maar te zeggen, sinds 1970 wanneer Misbehaviour zich afspeelt, is er blijkbaar op sommige vlakken toch nog niet zo heel veel veranderd.

Maar hoewel thema’s als discriminatie, racisme, onderdrukking of protest wel aan bod komen, houdt Lowthorpe het verrassend licht in Misbehaviour. Hierdoor blijft de film vrij luchtig en wordt de film nooit zwaar op de maag. Daartegenover staat dan wel weer dat de film ook nooit echt de diepte opzoekt en vrij oppervlakkig blijft. Misbehaviour geeft eerder een eerste aanzet voor zij die graag meer willen weten over de vrouwenbewegingen rond 1970, maar voor een grondige kennis zal je zelf verder op onderzoek moeten.


© Remain in Light

Misbehaviour belicht de verkiezing vanuit verschillende standpunten zonder een oordeel te vellen. Zo is er niet alleen het protest van de vrouwenbeweging, maar zien we ook hoe de verkiezing voor de missen van de armere landen een droom is naar een nieuw leven. Deze missen willen een voorbeeld zijn voor alle andere meisjes in hun thuisland. En zo zit er wel meer contrast in de film. Ook tussen notoire rokkenjager Hope en zijn sarcastische vrouw Dolores of tussen het organiserend echtpaar Mosley, hij ziet geen graten in de verkiezing, zij prijst vooral de elegantie en gratie van de deelneemsters.

Aan het einde van de film krijgen de échte hoofdrolspelers van toenertijd een gezicht en komen we te weten dat Sally Alexander zelf professor geschiedenis is geworden. Ook Jessie Buckley en Jennifer Hosten krijgen een gezicht en het is een mooie afsluiter van deze film. De Miss World-verkiezing van 1970, die werd verstoord door Alexander en co die stink- en meelbommen op het podium gooiden tijdens de monoloog van Bob Hope, zou overigens niet alleen om deze reden de geschiedenisboeken ingaan. Het is immers ook de eerste keer dat een zwarte miss het kroontje kreeg.

De extraloze DVD van Misbehaviour is sinds 17 februari verkrijgbaar.


Review Misbehaviour (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Misbehaviour trailer ***

1 Comment

  1. Kaitlyn

    Ik vond deze toch wel leuk 🙂

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *