Netflix heeft op 25 december 2020 een nieuwe serie uitgebracht, genaamd “Bridgerton”, een romantische en scherpzinnige serie vol schandalen over onverwoestbare vriendschappen, familiebanden en de zoektocht naar een liefde die alles overwint. De serie is geschreven door Chris Van Dusen en geproduceerd door Shonda Rhimes, de makers van “Grey’s Anatomy” en “Scandal”.
Korte inhoud: In Bridgerton maken we kennis met Daphne Bridgerton (Phoebe Dynevor), de oudste dochter van de machtige en rijke Bridgerton-familie. Wanneer ze haar debuut maakt op de competitieve huwelijksmarkt van Regency London, lijken haar vooruitzichten hoopvol. Haar grote droom is om in de voetsporen van haar ouders te treden en haar ware liefde te vinden. Het tij lijkt echter te keren wanneer haar oudere broer potentiële kandidaten begint uit te sluiten en een high society roddelblad, geschreven door de mysterieuze Lady Whitledown, zich negatief uitlaat over Daphne. Wanneer de rebelse, eeuwige vrijgezel Duke of Hastings (Regé-Jean Page) op het toneel verschijnt, wordt Daphne’s zoektocht naar ware liefde er niet makkelijker op. Desondanks dat ze allebei volhouden niets in de ander te zien, is hun aantrekkingskracht ongekend en vliegen de vonken ervan af. Ze raken verwikkeld in een innerlijk gevecht waarbij ze moeten kiezen tussen wat ze echt willen en wat juist is om te doen, terwijl ze proberen te voldoen aan de verwachtingen van de aristocratische high society van Regency London.
De serie is gebaseerd op de bestselling romans van Julia Quinn en Julie Andrews werd gecast als de stem van de serie. Daarnaast zien we ook nog Jonathan Bailey, Golda Rosheuvel, Luke Newton, Claudia Jessie, Nicola Coughlan, Ruby Barker, Sabrina Bartlett, Ruth Gemmell, Adjoa Andoh en Polly Walker.
De boeken zijn heel goed geschreven ook al steekt er hier en daar wel een aantal controversiële scènes is zoals een seks scène waarin een vrouw zwanger probeert te worden van een man die eigenlijk niet voldoende bij bewustzijn was. Maar voor de rest zal het een reeks worden die eigenlijk volledig een publiek zal aanspreken die al fan was van Grey’s Anatomy. En daartoe reken ik mezelf dus laat maar komen. Maar de kritiek laait weer op gezien vele Twitteraars tijdens hun lockdown niks beters te doen hebben. “Zo expliciet gefilmd, dat is nogal vulgair”, “Er zit één scène tussen waarin we niet spreken over seks, maar over een verkrachting! Dat kan echt niet.”. Maar TV-criticus Libby Purves had in de Daily Mail het volgende geschreven: “Die seksscènes werden vroeger niet vermeld in de literatuur, maar hoe denk je dat al die erfgenamen er kwamen? In 2020 kunnen we zulke dingen wél in beeld brengen. Ze moeten een belangrijk onderdeel zijn geweest van elk liefdesverhaal, zeker in die tijd, waarin meisjes voor hun huwelijk amper op de hoogte waren van wat seks eigenlijk was. Sommige historici beweren zelfs dat de jaren 1810 de eerste, grote seksuele revolutie met zich mee brachten, in plaats van de jaren ‘60.” Ik zou zeggen bekijk het zelf en laat weten wat jullie ervan denken.
Om eerlijk te zijn keek ik met lage verwachtingen naar deze show en het was zoals ik had verwacht. Het is niet per se vreselijk, het was vermakelijk om een historisch onnauwkeurige versie van Engeland te zien en het was dramatisch genoeg om mijn aandacht vast te houden. Het is alsof Gossip Girl een historische adaptatie was. Niet iets dat ik zou aanraden, maar ik zou een tweede seizoen wel bekijken.
In 1813 it was absolutly impossible that a negro was servant as to be seen in the first pas. Also a black servant-girl appeared. Historical injust.
This kind of series should be in this point of view correct. Black people lived in Africa and the West-Indies and hardly in West-Europe.
We must avoid our modern ideas in historical series.
Dit ruikt naar een promocampagne want de “seks” is misschien 1% van de serie en dan nog is het allemaal wel braaf in beeld gebracht, hier geen 365 Days toestanden.
Meteen tijdens de eerste aflevering al afgehaakt: historisch gezien waanzin. In 1813 was het ondenkbaar en onmogelijk dat:
– een zwarte met een blanke vrouw copuleerde
– een zwarte in een livrei en gepruikt in de blanke hoge klassen kon werken; dit geldt ook voor het zwarte meisje dat figureert;
– er waren in die tijd geen of weinig zwarte mensen in Europa; wel in het Caribische gebied en het zuiden van de Verenigde Staten.
We moeten ophouden met hedendaagse hypes te transponeren naar het verleden. Het maakt alles zo ongeloofwaardig.
Dit was zo een fijne serie, echt van genoten en maakte me geen seconde druk over het feit dat zwarte acteurs niet voldoende authentiek zou zijn. Op naar het volgende seizoen!