Netflix brengt de origin story van Nurse Ratched

Voor de meeste mensen die One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975) hebben gezien, de Oscar-winnende film uit 1975, zal er meteen wel een belletje rinkelen bij de naam van Nurse Ratched. Niemand had echter gedacht dat Netflix met “Ratched” (2020) hier zelfs een serie van zou kunnen maken. De oorspronkelijke actrice Louise Fletcher heeft zelfs een Oscar gewonnen voor Beste Vrouwelijke Hoofdrolspeelster, en het karakter heeft dus wel iets om het lijf. En voor de vertolking van de verpleegster hebben ze gekozen voor de talentvolle Sarah Paulson die geknipt lijkt voor de rol.

Korte inhoud: Ratched is een spannende dramaserie die het oorsprongsverhaal vertelt van asielverpleegkundige Mildred Ratched. In 1947 arriveert Mildred in Noord-Californië om werk te zoeken in een vooraanstaand psychiatrisch ziekenhuis waar nieuwe en verontrustende experimenten met de menselijke geest zijn begonnen. Tijdens een clandestiene missie presenteert Mildred zichzelf als het perfecte beeld van wat een toegewijde verpleegster zou moeten zijn. Maar terwijl ze begint te infiltreren in de geestelijke gezondheidszorg en degenen die erin zitten, verbergt Mildred’s stijlvolle uiterlijk een groeiende duisternis, die bij haar al lang aan het smeulen is, en dat is dat echte monsters worden gemaakt, niet geboren.

De serie werd geschreven door Evan Romansky en Ryan Murphy, en het personage is dus half gebaseerd op de roman van Ken Kesey. In het boek was verpleegster Ratched al een huiveringwekkend symbool van autoritarisme met wel heel gemene trekjes. Zij was werkzaam in een psychiatrische inrichting dat toen werd opgenomen in de Oregon State Hospital in Salem, waar Randle McMurphy (Jack Nicholson) en andere patiënten werden gedwongen om haar regels na te leven, anders kwamen er ernstige gevolgen.

Paulson, die ook uitvoerend producent is, wordt in de cast bijgestaan door Cynthia Nixon, Sharon Stone, Jon Jon Briones, Vincent D’Onofrio, Corey Stoll, Finn Wittrock en Sophie Okonedo. Voor Paulson is het enerzijds een godsgeschenk om zo’n rol te spelen in een serie, maar anderzijds ook wel iets van een vergiftigd geschenk, want de verwachtingen zullen niet alleen hoog zijn, de kans bestaat erin dat de kijkers de oorspronkelijke Ratched niet gaan herkennen. De trailer ziet er ook meer uit als een Brothers Coen film dan wat anders. Op 18 september 2020 is de serie te zien op Netflix.

*** “Ratched” trailer ***

6 Comments

 1. Jen

  Ik ben wel benieuwd naar de serie. Vooral voor Paulson, die volgens mij misschien wel de meest onderschatte actrice in de geschiedenis is. Haar bereik en presence is zoveel keer beter en groter dan dat van vele andere actrices die we constant in films te zien krijgen. Ook al lijkt het concept voor deze serie wel wat uitgemolken.

  Reply
 2. Bat-Man

  Aan al wie denkt dat dit “uitgemolken” zou zijn, dat is exact hetzelfde wat te horen was bij de voorstelling van de Fargo serie of de Breaking Bad spin-off Better Call Saul.

  Reply
 3. Self Automated

  Gaan al die acteurs dan plots allemaal Covid-maskertjes dragen op een gegeven moment … ?

  Reply
 4. Elize

  De trailer ziet er leuk uit en de actrice zie ik wel graag spelen, laat maar komen.

  Reply
 5. Zwarte Piet

  Hollywood-managers: “Elk gedenkwaardig personage heeft een oorsprongsverhaal nodig, pronto!”

  Reply
 6. TTC

  En zeggen dat ze de opportuniteit hebben gemist om Lena Headey – Cersei uit Game of Thrones – te casten als nurse Ratched 😮

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.