Skin: A History of Nudity in the Movies

Er is een nieuwe documentaire over de geschiedenis van naaktheid in de film, te beginnen met het stille filmtijdperk tot op de dag van vandaag. De film Skin: A History of Nudity in the Movies (2020) onderzoekt de veranderingen in de moraal in de tijd die het gebruik van naaktheid in films aanmoedigden of verbieden. De film, geregisseerd door Danny Wolf, benadrukt ook de politieke, sociologische en artistieke veranderingen die naaktheid in de eerste plaats mogelijk maakten of deze net hadden verhinderd.

Korte inhoud: De definitieve documentaire over de geschiedenis van naaktheid in speelfilms van de vroege stille dagen tot heden. Het legt de ongelijkheid bloot tussen mannen en vrouwen bij het presenteren van naaktbeelden in films en vertelt over de de revolutie die zal volgen inzake de gendergelijkheid in hedendaagse speelfilms. Het culmineert in een discussie over “hoe worden naaktscènes gepercipieerd in het huidige tijdperk en we krijgen een blik op de CGI-naaktheid die een groot deel van de toekomst van films zal worden. De documentaire vergelijkt het gebruik van naaktheid in narratieve films versus directe exploitationfilms en bespreekt hoe naaktheid tegenwoordig in films wordt gebruikt op televisie. Films als Fifty Shades of Grey (2015) en Showgirls (1995) passeren uiteraard de revue.

Naaktheid in de filmcultuur is in de loop van de decennia veranderd, en dit deels door de inmenging van de MPAA die alles ging censureren wat iets te bloot was. Het was ook vaak een subjectieve interpretatie van wat het publiek zou beschouwen als aanstootgevend. Werd het geslachtsdeel van een man net iets meer gecensureerd dan dat van een vrouw? In deze docu voeren heel wat bekende koppen het woord, gaande van Malcolm McDowell, Pam Grier, Shannon Elizabeth tot Kevin Smith, Sean Young, Amy Heckerling, Traci Lords, Mariel Hemingway en Bruce Davison. Allemaal hebben ze op de één of andere manier met censuur te maken gehad, of ontkleed of gevraagd iemand om uit te kleden, gedurende hun hele loopbaan. Ook te zien in de documentaire is filmmaker Peter Bogdanovich. De regisseur van Paper Moon en The Last Picture Show (provocerend in 1971 vanwege de verbrijzeling van seksuele taboes op het scherm) staat onlangs weer in de schijnwerpers dankzij twee podcasts, ‘The Plot Thickens’ van Turner Classic Movies, en de nieuwe seizoen van ‘You Must Remember This’, dat zijn nalatenschap en relaties met vrouwen achter de schermen heroverweegt.

Skin werpt een blik op de vroege censuur in Hollywood, waaronder de Hays-code die de filmproductie overzag van 1934 tot 1968, en de filmmakers en acteurs op de vingers tikte. Marilyn Monroe was echter één van de eerste actrices die bewees dat naaktheid niet per se je carrière zou vernietigen. De film mondt uit in een discussie over wat naaktscènes zijn in het tijdperk van de #METOO-beweging, die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het inhuren van intimiteitscoördinatoren voor seksscènes op sets. Kortom een docu die voor wat debat zal zorgen.

***Skin: A History of Nudity in the Movies

1 Comment

  1. Damian

    Ik wacht wel tot deze op Netflix komt.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *