Corona, de eerste COVID-19 film is een feit

In de Canadese thriller Corona (2020) onderzoekt regisseur Mostafa Keshvari de discriminatie van het ‘Chinese virus’ met een verhaal dat zich afspeelt in een lift. De film zelf zou beschikbaar zijn via streamingdiensten.

Korte inhoud: Wanneer onwaarschijnlijke buren vastzitten in een lift met een Chinees meisje die nieuw is in het gebouw en meteen een Coronavirus-verdachte wordt. Angst en racisme verspreidden zich sneller onder hen dan virussen.

De film zelf stelt niet zo heel veel voor. Het duurt iets meer dan 1 uur en is gemaakt met een microbudget, maar in tijdens van Corona is het toch wel puik werk van de makers, want alles is dicht. En dus heeft Mostafa de film niet alleen geregisseerd, maar ook geproduceerd, geschreven en gemonteerd. De cast bestaat ook uit nobele onbekenden, ook al hebben sommigen heel wat ervaring in het B-film circuit, zoals Andrea Stefancikova en Josh Blacker. Het zou me niet verbazen mocht de film minder dan 100’000 dollar hebben gekost.

Mijn vermoeden is dat er nog meer drama’s zullen volgen, in de vorm van een Contagion (2011) film. Dit was een virus-uitbraak prent van Soderbergh die eigenlijk al heel wat voortschrijdend inzicht had met hun vleermuis en een Chinese markt. Uiteraard was dat virus in de film nog iets dodelijker, maar de film is helemaal niet uit de lucht gegrepen. En als je weet dat vleermuizen drager zijn van heel wat dodelijke virussen is het na de COVID-19 gewoon wachten op het volgende exemplaar, zeker wanneer je weet dat China gewoon geen lessen wil trekken uit de Corona-ramp en nog steeds handel is vleermuizen, honden en andere wilde dieren als etenswaren toelaat.

Op 21 juni 2020 zou trouwens dat horror Lychee and Dog Meat festival moeten doorgaan, waarbij honden op crapuleuze wijze ter dood worden gefolterd om nadien als maaltijd te serveren. Uiteindelijk zijn die bewindvoerders al even koppig als deze die de stierengevechten organiseren in Spanje of zelfs die bedenkelijke joden-spot tijdens het Carnaval in Aalst, om nog maar een banaal voorbeeld te nemen van bij ons. Hoe meer ze in het buitenland neerkijken op het gebeuren, hoe meer ze koppig volharden in de boosheid. Dat is precies hetzelfde wat er gebeurd in Yulin. Het zal van binnenin moeten komen en tot op heden is enkel een Zuidelijke provincie van China bereid om een lijst op te maken van dieren die nog geconsumeerd mogen worden. En op Twitter zijn heel wat moedige Chinese influencers en wetenschappers die het festival al jarenlang veroordelen, maar het apparaat moet volgen.

Mara om terug te komen om deze film, veel kunnen we er niet over vertellen. Het werd opgenomen in een recordtijd van 1-2 dagen met een handheld camera en alles in een sequentieshot. De acteurs hadden ook de vrijheid om hun lijnen te improviseren, waarbij je vaak karakters hebt die over elkaar spreken. Het ensemble voor Corona bestaat uit Emy Aneke, die een zwarte liftreparateur speelt; Zarina Sterling als duizendjarige vrouw; Richard Lett als blanke supremacist in een rolstoel; Andrea Stefancikova als blonde vrouw; Josh Blacker als gebouweigenaar; en Andy Canete als huurder met schulden. Op dit ogenblik is nog niet duidelijk of de film ooit zal verschijnen op Netflix.

*** Corona trailer ***

1 Comment

  1. Vince

    Moet zeggen dat de trailer op niet veel trekt 😀

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *