Grim Reaper kwam voor Max Von Sydow (1929–2020)

Acteur Max Von Sydow, die zowel in films als tv-series verscheen, waaronder The Exorcist, Minority Report, Flash Gordon en Game of Thrones, is op 90-jarige leeftijd overleden. Zijn familie kondigde “met een gebroken hart en oneindig verdriet” aan dat de in Zweden geboren acteur op zondag stierf.

Von Sydow’s andere filmcredits waren ondermeer Hannah and Her Sisters, The Seventh Seal en zelfs Star Wars: The Force Awakens (2015). Hij werd genomineerd voor twee Oscars tijdens zijn carrière – waaronder beste acteur in 1988 voor Pelle de Veroveraar (1987) van Bille August, een film die de Golden Globe won voor Beste Buitenlandse Film. Max heeft 163 producties op zijn actief maar staat vooral bekend voor zijn vele samenwerkingen met Ingmar Bergman (los van de documentaires heeft hij samen met Bergman aan 11 producties gewerkt), tevens een regisseur die 9 keer werd genomineerd maar nooit een Oscar in ontvangst mocht nemen. Maar Renée Zellweger heeft er wel al twee en iets vertelt mij dat Ingmar toch iets meer zijn stempel heeft kunnen zetten op de filmgeschiedenis dan plastic surgery actress Zellweger. Maar kijk, dit toont nog maar eens aan de futiliteit van filmwedstrijden. In 2004 werd de acteur wel bekroond voor zijn werk in Cannes.

Maar de film waarvoor hij toch de geschiedenis zal ingaan is The Seventh Seal (1957) van Ingmar Bergman, waarin een ridder huiswaarts keert van de kruistochten en terug komt in het door de pest geteisterde Zweden. Als Grim Reaper/De Dood hem komt halen, daagt de ridder hem uit voor een spel schaak om zijn leven. De ridder en De Dood spelen hun schaakpartij, terwijl de personen in de omgeving proberen om te gaan met de gevolgen van de plaag.

Max heeft zelfs deelgenomen aan een Bondfilm, waarin hij de rol van Ernst Blofeld speelde in de vreselijk campy Never Say Never Again (1983), een Bondfilm met Sean Connery die niet behoort tot de Broccoli collectie en dus niet meetelt in de James Bond franchise. Andere populaire films waren The Exorcist (1973) waar hij de rol speelde van Father Merrin en uiteraard ook Minority Report (2002) van Steven Spielberg. Hij werd vaak in Hollywood getypeerd als de verfijnde schurk. Hij was lang en slungelig, met nors blauwe ogen, een smal gezicht, bleke huid en een diepe en geaccentueerde sprekende stem. Ook al was het een acteur van voor mijn generatie heb ik altijd wel genoten van zijn karakterrollen. En ook al lijkt het erop dat de Grim Reaper het eindeloos schaakspel heeft gewonnen, Max Von Sydow zullen we nooit vergeten.

1 Comment

  1. Fabian

    Ik herinner me hem zelfs niet meer als Blofeld, zo slecht was die film.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *