Hustlers (2019) ***½ Blu-Ray recensie

Weinigen hadden het zien aankomen dat een film van de vrij onbekende regisseuse Lorene Scafaria met in de hoofdrol Jennifer Lopez vorig jaar een van de verrassingen van ‘Award Season’ was. Lopez werd zelf genomineerd voor een Golden Globe voor beste vrouwelijke bijrol en verder sleepte Hustlers (2019) op verschillende filmfestivals prijzen en nominaties in de wacht. Maar was het succes van Hustlers wel zo’n verrassing? Dat Jenny from the Block wel degelijk kan acteren liet ze – okee, al lang geleden – zien in Out of Sight en The Cell, maar ook tegenspeelster Constance Wu heeft voor Crazy Rich Asians al een Golden Globe-nominatie op zak, en bovendien zijn films van vrouwelijke regisseurs met sterke vrouwelijke personages in deze ‘me too’-tijden gegeerd. Hustlers is dan ook geen vrouwelijke Magic Mike geworden, maar een boeiende film met visuele flair en sterke acteerprestaties.

Korte inhoud: Anno 2008. De financiële bankencrisis is nog niet begonnen en dus is er nog geld genoeg. De jongens van Wall Street spenderen hun dollars graag in stripclubs waar het geld en de champagne rijkelijk vloeien. De jonge Destiny (Constance Wu) is nieuw in het wereldje en nog behoorlijk naïef. Het merendeel van haar loon verdwijnt in de zakken van tussenpersonen zoals haar baas en de bewaking. Daarna blijft er niet veel meer over zichzelf en haar grootmoeder (Wai Ching Ho) te onderhouden.

Maar dan raakt Destiny aan de praat met de ervaren Ramona (Jennifer Lopez), de ster van de stripclub. Ramona neemt Destiny onder haar vleugels en overlaadt haar met tips om de zakenlui nog meer geld uit hun zakken te kloppen. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de twee strippers, maar wanneer de bankencrisis uitbreekt en het geld opdroogt, verliezen de twee elkaar uit het oog. Destiny krijgt een dochtertje en probeert het zonder veel succes als verkoopster. Uit wanhoop keert ze terug naar de stripclub waar nu de Oost-Europese meisjes de plak zwaaien.

Toevallig komt ze Ramona tegen en stemt ze in met Ramona’s nieuwste zakenplan. Aangezien de rijke mannen niet meer naar de club komen, gaan de meisjes de mannen opzoeken in bars waar ze een mengsel van ketamine en xtc in hun drankje mengen en de versufte mannen vervolgens meenemen naar de club waar ze hun kredietkaart plunderen. Dat loopt een tijdje erg goed en de meisjes scheppen poen met hopen totdat ze met Doug (Steven Boyer) een verkeerd slachtoffer uitkiezen en de politie hen op het spoor komt.

Hustlers is gebaseerd op het artikel ‘The Hustlers at Scores: The Ex-Strippers Who Stole From (Mostly) Rich Men and Gave to, Well, Themselves’ van Jessica Pressler uit “New York Magazine”. Misschien een apart vertrekpunt voor een film, maar bijvoorbeeld The Insider en Everest gingen Hustlers voor. In het artikel beschrijft Pressler hoe de mannen zich steeds meer veroorloofden en daardoor de aversie van de strippers tegen hen groeide. Daar ontstonden de kiemen van Ramona’s plan om hen later terug te pakken. Het valt niet goed te keuren wat de vrouwen deden, maar ergens kan je er wel begrip voor opbrengen.

De vrouwen worden geleid door een uitstekende Jennifer Lopez die geboren lijkt voor deze rol. Op haar vijftigste ziet de actrice/zangeres met Puerto Ricaanse roots er nog ravissant uit en geloof je dat ze ’s nachts onder de neonlichten nog rond een paal staat te kronkelen. Constance Wu is eveneens overtuigend als de onervaren Destiny die de kneepjes van het vak van Ramona leert en ook leert dat het leven geen rozengeur en maneschijn is.

De regie is in handen van Lorene Scafaria die na Seeking a Friend for the End of the World (met Steve Carrell en Keira Knightley) en The Meddler (met Susan Sarandon) met Hustlers haar derde film maakt. Scafaria schreef ook zelf het scenario waarin ze de tijd neemt om de personages aan de kijker voor te stellen. Hustlers is geen film met knallende actiescènes, en heeft een vrij traag tempo. Dat zal misschien kijkers doen afhaken, maar anderzijds vormt de film zo een boeiende karakterstudie over de wereld aan de andere kant van ‘The Wolfs of Wall Street’. Het is verzuipen met de rest of jezelf drijvende houden op de kap van een ander.


© Remain in Light

Hustlers wordt verteld door middel van flashbacks waarin Destiny haar verhaal verteld aan journaliste Elizabeth (Julia Stiles). Daardoor weet je vrij snel in het begin van de film dat het niet zo goed afloopt met Destiny en co. Deze vertelmethode haalt de vaart ook uit de film, maar anderzijds geeft het Destiny ook meer persoonlijkheid. Wel jammer is dat Hustlers niet laat zien wat er gebeurt nadat de strippers betrapt zijn. We zien Destiny met Elizabeth praten, die zegt dat ze ook met Ramona heeft gesproken en we zien Doug met de politie praten, maar hoe het de personages daarna vergaat, is het raden. Daardoor voelt Hustlers niet afgerond aan.

Toch is dit een vermakelijke film met een opzwepende soundtrack, mooi in beeld gebracht door Scafaria, en vooral met prima vertolkingen. Hustlers is reeds verkrijgbaar vanaf op Blu-ray, zonder extra’s.

Review Hutslers (2019)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** Hustlers trailer ***

1 Comment

  1. Julie

    J-Lo lijkt geen dag ouder dan 30 in de film. Ik heb geen idee welk dieet en fitness ze volgt maar wow !

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *