Christine (1983) *** Blu-ray recensie

Ik geef toe het is niet de beste verfilming van een Stephen King boek maar Christine (1983) werd geregisseerd door de geniale John Carpenter die op het hoogtepunt van zijn carrière was. Het script werd geschreven door Bill Phillips. En deze maand heeft ook deze film een 4k upgrade gekregen.

Korte inhoud: Arnie Cunningham (Keith Gordon) is een timide jongeman die niet goed in zijn vel zit en op school altijd het slachtoffer van grappen wordt. Op een dag ziet hij de wagen van zijn dromen, een Plymouth Fury uit 1957. De wagen heeft van de vorige eigenaar de naam “Christine” gekregen. Tegen de zin van zijn ouders koopt hij de wagen en begint hem te restaureren en helemaal op te poetsen. Langzamerhand begint Arnie’s karakter te veranderen en algauw blijkt er een abnormale band te bestaan tussen Arnie en zijn auto. Vrienden kijken hulpeloos toe hoe Arnie volledig door de wagen ingepalmd wordt.

Het concept van een ’58 Plymouth Fury die haar slachtoffers lokt en vermoordt en vervolgens haar eigen deuken uitduwt en eventuele schade opruimt, is op zich wel een leuk gegeven. Tevens het feit dat het de chauffeur ook gaat beïnvloeden brengt nog een extra dimensie met zich mee. Toch eist het voertuig de hoofdrol op en dat is misschien wel het spijtige van deze film, de acteurs kunnen hier hun stempel niet echt zitten. Keith Gordon is duidelijk geen Kurt Russell. Eigenlijk had Kevin Bacon gecast moeten worden in de hoofdrol, maar hij koos om Footloose (1984) te doen, wat voor hem uiteindelijk ook de betere keuze was. Ook John Cusack had gesolliciteerd voor de rol en blijkbaar had Nicolas Cage interesse in de rol van Buddy, maar één van de twee had eigenlijk de rol van Arnie moeten krijgen. Maar zo zie je maar dat geniale regisseurs ook verkeerde castingkeuzes kunnen maken.

De enige memorabele acteur is misschien wel Harry Dean Stanton als een nieuwsgierige agent. Gelukkig was er nog de geweldige score van Carpenter om de sfeer zo griezelig mogelijk te maken.

Wat me ook is opgevallen is dat deze film eigenlijk vrij braaf is, zeker wanneer het het vergelijkt met andere King of Carpenter films. Er zit eigenlijk niet zo heel veel geweld in de film en de R-ratig die de film alsnog kreeg is voornamelijk te wijten aan het taalgebruik. De film begint tevens met een origin story in Detroit zo’n 21 jaar geleden (1957) over het voertuig die betrokken was in twee ongevallen, iets wat eigenlijk niet in het boek voorkwam. Het budget van de film bedroeg 10 miljoen dollar – wat eigenlijk nog vrij hoog was voor een dergelijke film zonder filmsterren. 15% van het budget ging in ieder geval naar de aankoop en het herbouwen van de voertuigen. In de bioscoop bracht de film in de States 21 miljoen dollar op maar werd vooral succesvol op de video-verhuur markt.

In de 4k Ultra HD editie steekt tevens een exclusieve filmposter, stills en nog een boekje over het productieproces van de film. Een limited edition voor elke filmfan.

rating

Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 14 november 2019

*** Christine trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *