Watchmen serie heeft eigenlijk weinig met watchmen te maken

De meningen zijn verdeeld over schrijver/scenarist Damon Lindelof. Wij hadden hier zelf ook heel wat gemengde gevoelens over zijn spraakmakende “Lost” serie, maar ik hield wel van zijn serie “The Leftovers”. Hetzelfde kan gezegd worden over zijn filmscripts, ik denk dan maar aan zijn Prometheus (2012) script die bol stond van de religieuze verwijzingen. Maar ik keek nu toch wel uit naar zijn interpretatie van de Watchmen comics van Dave Gibbons en Alan Moore in de gloednieuwe HBO serie “Watchmen”. Spijtig genoeg zal ik na 4 episodes afhaken.

De nieuwe HBO‌-serie is dus niet bestemd voor de diehard fans van de comic, een project die er anders wel had mogen komen als tv-serie. Deze serie neemt de naam over, een aantal Watchmen elementen en het gegeven van de alternatieve werkelijkheid, maar heeft voor de rest zo goed als niks te maken met de comic. Meer nog, ik had het gevoel na 4 episodes dat deze Watchmen eigenlijk niet veel te vertellen heeft en de comic gebruikt als behangpapier om de schijn te wekken te behoren tot deze club. De serie begon nochtans sterk met een waargebeurde gebeurtenis in de Black Wall Street waar in 1921 de Tulsa Race Massacre plaatsvond. In 1921, in de loop van ongeveer 18 uur, bombardeerden duizenden blanke Oklahoma-mannen het welvarende Afro-Amerikaanse district Greenwood. Duizenden huishoudens, vestigingen en buurthuizen werden vernietigd in een aanval waarvan historici nu denken dat ze het leven hebben gekost aan bijna 300 zwarte burgers. Met duizenden mensen die uit de samenleving werden gesleurd werd een boeiende gemeenschap vernietigd, zijn de culturele en de economische repercussies nog moeilijker te kwantificeren. Het is één van de ergste wreedheden van racistisch geweld in de Amerikaanse geschiedenis. En tevens één van de minst bekende. Op aandrang van de gouverneur van Oklahoma James Robertson werd er een Grand jury in het leven geroepen die onderzoek deed naar de verantwoordelijken van de rellen. Een geheel blanke jury oordeelde dat de rellen toe te schrijven waren aan de zwarte gemeenschap en gebrekkig overheidsingrijpen. Niemand werd uiteindelijk vervolgd.

Vanuit deze “zwarte bladzijde” uit de geschiedenis, maakt Watchmen zijn fantastische verhaal met zijn superhelden, en deconstructie van de samenleving en geloofssystemen; en vertelt tevens ook het verhaal van een badass gemaskerde agent die verkleed in een non-kostuum criminelen te lijf gaat. En uiteindelijk zou de serie ook moeten gaan over hoe desinformatie patriottisme en gemeenschap kan verzieken. De serie pakt uit met een alternatieve versie van modern Amerika, geïnspireerd door Moore’s grafische roman. Robert Redford is president. Er is geen internet en geen smartphones. Vietnam is een staat. Waakzaamheid is verboden, maar politieagenten lijken sterk op elkaar en dragen maskers om hun identiteit te verbergen na een gruwelijke daad van terrorisme door een haatgroep genaamd de ‘Zevende Kalvary’ met Rorschach maskers, die talloze officieren en hun families voor dood achterlieten.

De hoofdactrice uit de serie lijkt Regina King als Angela Abar, de eerder genoemde als non gekostumeerde politieagent, die ook een liefhebbende vrouw en moeder is en één van de weinigen die de terroristische aanval op de politie, bekend als de Witte Nacht, heeft overleefd. King is een geweldige actrice en ze konden geen betere vertolker hebben gevonden om deze serie te leiden. Ze kan zowel een staalharde vrouw zijn als een emotionele wervelwind. Dus op vlak van casting heb ik eigenlijk weinig op aan te merken.


© 2019 HBO

En ze worden tevens omringd door even intrigerende personages en talentvolle acteurs. De altijd uitstekende Tim‌ Blake Nelson zien we als een mede-politieagent en menselijke leugendetector die de naam ‘Looking Glass’ heeft, net als Don Johnson als de omsnoerende politiecommandant Judd Crawford en Louis Gossett Jr. als een mysterieus figuur die Angela’s leven en de gevestigde orde dreigt te ontwrichten met de geheimen die hij heeft. En uiteindelijk is er ook nog Jeremy Irons, Frances Fisher en Yahya Abdul-Mateen II.

Dit was voor mij gewoon “fake news”. Waarom dat deze serie Watchmen heet is mij nog niet geheel duidelijk. Het heeft zelfs niks met superhelden te maken maar lijkt meer op een drama met vreemde kostuums. Het is zelfs niet helemaal duidelijk wat Lindelof eigenlijk wil vertellen, buiten het surfen op de ‘woke cultuur’ met een ‘Black Lives Matter’ verhaal die eigenlijk twee jaar na datum is. Van wat ik heb kunnen opsteken uit deze 4 episodes is dat er een racistische KuKluxKlan-achtige samenzwering is die iets van plan zijn, een rijke Adrian Veidt gespeeld door Jeremy Irons die klonen maakt om deze nadien te vermoorden voor de fun, het rorschach-symbool uit de Watchmen comics nu gezien wordt als een soort nazi hakenkruis. Het script is niet alleen slaapverwekkend maar ook gewoon oninteressant met geen enkel personage waar je een beetje voor kan voelen. Dat de comic Watchmen een politieke context verschaft zal ik niet ontkennen, maar dat de comic aan politiek wou doen is een complete misvatting. Deze serie wil duidelijk aan politiek doen, niet omwille van hun sympathie voor gender-minderheden, niet-blanken en vrouwen, maar wel omdat zo de serie meer ‘woke’ zou zijn en dus kan surfen op het debat zonder echt inhoudelijks iets nieuws te vertellen. Alles verpakt in een Watchmen jasje om zo de pers – die geen bal van het oorspronkelijke bronmateriaal afweten – om de tuin te leiden (Op RT staat de serie op 96% fresh rating).

Kijk, hadden ze een serie willen maken over racisme of zelfs een serie over de Tulsa-rassenrellen, dan was ik volledig mee. Maar maskeer uw onvermogen om origineel te zijn niet met behangpapier van ‘Watchmen’.

*** Watchmen trailer ***

9 Comments

 1. Tom

  Naast de slechte plot is het gewoon heel slecht geschreven. Jammer dat HBO de laatste jaren zo hard heeft gefaald.

  Reply
 2. Gregory

  Met het risico om afgeschilderd te worden als racist of, maar ik vond het gewoon niet goed. Ik had de indruk dat ze een zwart-wit moraliserend rassenverhaal wilden verkopen en gewoon Watchmen hebben gebruikt als template. Had evengoed ‘Sin City’ kunnen heten met wat grafische elementen uit de comic. Dat Alan Moore er ook niet gelukkig mee is kan ik begrijpen.

  Reply
 3. Jonathan

  Hoe je het ook draait of keert, het grootste probleem van deze serie is het feit dat ze willen varen op de Watchmen boot zonder dat er echt een link is met het bronmateriaal, en dat zal iedereen zich hieraan ergeren. Hadden ze deze serie niet gelinkt met Watchmen had iedereen deze serie misschien wel beter gevonden.

  Reply
 4. Jonas

  Eerste seizoen is altijd wel wat zoeken naar de juiste aanpak maar hier heb ik geen idee wat de uiteindelijke bedoeling was.

  Reply
 5. WW

  Ik ken de comic niet maar vond het wel geen slechte pilootaflevering. Ik ga toch verder kijken.

  Reply
 6. alex beaumont

  Dit is gewoon de beste serie van het jaar voor mij. Heb gisteren de laatste aflevering gezien en het was GEWELDIG! Zit zo goed in elkaar, maar je moet het natuurlijk uitkijken en dan klopt het plaatje volledig. En ja, er zijn wel verwijzingen naar het originele verhaal. Kijk dit eerst uit en oordeel er dan over dan na 4 afleveringen al af te haken en zeggen dat het niet goed is.

  Reply
  1. Alexander

   Ik moet mijn review van de serie nog schrijven, dit was mijn eerste indruk na 4 afleveringen, maar leuk dat je dit de beste serie vond van het jaar. My vote goes to The Mandalorian 😉

   Reply
   1. alex beaumont

    Deze moet ik nog bekijken, maar hier in België is er nog geen Disney+.
    Als Star Wars fan kijk ik er naar uit.

    Reply
  2. Shifty

   Inderdaad. In begin dacht ik ook dat ’t niet veel met origineel te maken had. Maar ik heb mijn mening serieus moete herzien. Watchmen is echt heel erg de moeite.

   Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.