Top 10 Beste Slangen in films

Voor de mensen die af en toe eens de bijbel ter hand nemen, zullen de eigenschappen van de ‘slang’ hen wel niet vreemd zijn. Dat beestje is het symbool geworden van alles van er eigenlijk verkeerd is gelopen met de mensheid. Het liep al fout met Eva in de Tuin van Eden en Mozes die door die gladde reptielen geplaagd werd toen hij met zijn volk door de woestijn reisde. De slang werd in het Oude Egypte ook gebruikt om zijn vijand te vermoorden of voor een rituele zelfmoord zoals die van Cleopatra. Ook bij de Grieken was het beestje met sissende tong niet het meest geliefkoosde dier. Het was trouwens Athena die in een wilde wraak de mooie haren van Medusa liet veranderen in een nest vol kronkelende slangen.

De wurg- en gifslangen kregen ook een dominante plaats in Hollywood. Ze doken in tal van thrillers, actiefilms en horrorfilms op. Nog onlangs kregen we Them That Follow (2019) geserveerd. Een uitgelezen moment om even een Top 10 van de Beste Slangen in films op te maken.

All Time Top 10 Favourite Snake Moments

10. Live and Let Die (1973) Guy Hamilton
Een van de leukere James Bond films is zonder enige twijfel Live and Let Die, de eerste Roger Moore Bond-film trouwens. Naast een paar zwakke kantjes had de film een zalige visuele stijl, mooie locaties in Harlem en Jamaica, een cool Paul McCartney nummer, maar vooral schitterende neven-personages zoals die kerel met zijn metalen haak, Julius W. Harris a.k.a. Tee Hee (foto) die de loop van het pistool van Bond kon plooien en dat met een brede grijns terug gaf. En uiteraard de onvergetelijke Baron Samedi (foto) met zijn geschilderde gezicht, hoge goed en zijn irritant lachje.

Maar ook de slangen waren een essentieel onderdeel van het Voodoo-gedoe. Zo was er niet alleen een kist vol met slangen die werd gebruikt om iemand op een rituele manier om te brengen, maar werden slangen ingezet in badkamers om ongewenste individuen te vermoorden. Deze scènes verdienen zeker een plaatsje in het klassement.


© Eon Productions

9. Them That Follow (2019) Britt Poulton & Dan Madison Savage
Them That Follow had gemakkelijk één van de beste films van 2019 kunnen worden mits er meer bekwame mensen achter de camera stonden. Het is geen slechte film, maar het had zoveel beter kunnen zijn. In deze film die gedomineerd wordt door 2 briljante vertolkingen van Olivia Colman en Walton Goggins zitten ook slangen. En wanneer de slangen verschijnen, wordt het tempo van de muziek hectisch. In verschillende ritualistische scènes wordt aangetoond dat ze glijden rond ledematen en wikkelen zich om de nek, waarbij ze garant zijn voor een waarschijnlijke dood als ze ervoor kiezen om toe te slaan. Als symbolen vertegenwoordigen ze zowel het goddelijk oordeel als de beperkende – zelfs, potentieel, giftige – aard van familiale en gemeentelijke verplichtingen. Ja zo diep is de film, spijtig genoeg was de uitwerking niet altijd even overtuigend.


© Stage 6 Films

8. Blade Runner (1982) Ridley Scott
De scène is klein maar toch memorabel genoeg om een plaats te krijgen in deze Top 10. De scene is een leuke confrontatie tussen Rick Deckard (Harrison Ford) en Zhora (Joanna Cassidy) die met een slang rond haar nek paradeert. Leuk detail, de slang is niet echt maar een replicant, gezien de danser het geld niet heeft om een echte aan te schaffen.


© Warner Home Video

7. Enter the Dragon (1973) Robert Clouse
Als Bruce Lee al de hulp moet inroepen van een slang, dan wil dat toch al genoeg zeggen over de status van de slang als afschrikmiddel. In het begin van Enter the Dragon (1973) zagen we Lee lesgeven in martial art. Wanneer zijn studenten niet aandachtig genoeg waren gaf hij hen een klopje met het platte van zijn hand op hun hoofd. Datzelfde klopje gaf hij aan de slang alvorens deze in de zak te steken en nadien los te laten in een controlekamer waar twee technici met de schrik van hun leven via het raam het hazenpad kozen. Meesterlijk!


© Warner Bros.

6. Python (2000) Richard Clabaugh
Ja, ik weet dat Jenny McCarthy in deze film zit. Ik ben er mezelf van bewust dat ook Wil Wheaton in de film rondloopt. En ja, Python (2000) is een tv-film voor de SCI FI CHANNEL, dus weet iedereen wat je hiervan kan verwachten: een gigantische slang op jacht naar mensen. Geen vragen stellen, gewoon huren.


© Python Productions LLC

5. Clash of the Titans (1981/2010) Desmond Davis / Louis Leterrier
Zeker niet te consumeren op de nuchtere maag, maar als je bent opgegroeid met beelden van rondhollende skeletten, reuze kwallen, gedrochten en gevaarlijke dino’s, dan bestaat de kans dat je een grote fan bent van Ray Harryhausen. Maar het beste van wat de film te bieden heeft is de strijd tussen Perseus en Medusa, met haar kronkelende slangenhaardos. Negan jaar geleden heeft deze Clash of the Titans een cgi facelift gekregen en het resultaat was eigenlijk niet bijzonder geslaagd. Hoewel, de scènes met Medus waren dan wel weer geslaagd.


© Warner Bros.

4. Conan the Barbarian (1982) John Milius
Het gevecht tussen Conan en die reuzeslang was een schrikwekkend hoogtepunt uit Conan the Barbarian. Dit, en misschien ook nog de foute haarsnit van James Earl Jones die op momenten veel weg had van Betty Page. De metamorfose van mens in slang is samen met de weerwolf (An American Werewolf in Londen) en de vlieg (The Fly) één van de beste transformaties die de filmgeschiedenis heeft voortgebracht. Doet er mij aan denken om ook eens een top 10 te maken van de Beste Transformaties in films.


© Universal Pictures

3. Snakes on a Plane (2006) David R. Ellis
Enkel en alleen al voor de hype die de film creëerde, verdient Snakes on a Plane al een plaats in mijn top 3 van het klassement van Beste Slangen in films. Ook al valt er niet veel meer te zeggen dan dat een vliegtuig vol steekt met vraatzuchtige reptielen, heeft de film meer publiciteit gegenereert dan eender welke andere slangenfilm. De pluspunten van deze prent zijn Samuel L. Jackson, een stuk of 300 slangensoorten en, ik zou het nog vergeten, een vliegtuig – ondertussen het ‘meest onveilige’ transportmiddel geworden die we kennen. Had de film nog een slangen-orgie dan had hij misschien op #2 gestaan.


© New Line Cinema

2. Anaconda (1997) Luis Llosa
Je moet al een idioot zijn om niet van Anaconda te houden. De volgende elementen hadden die film in ieder geval al een Oscar moeten opleveren. (1) Zo was er het accent van Jon Voight, (2) de quote van Ice Cube “They got snakes this big?”, (3) Danny Trejo die als eerste wordt opgeslokt door de slang, (4) het nog jonge kontje van Jennifer Lopez, (5) de casting van Owen Wilson, Eric Stoltz en Kari Wuhrer en (6) de finale death scene…geniaal. De film is gewoon zoveel beter dan zijn sequel, Anacondas, The Hunt for the Blood Orchid (2004). In ieder geval brengt Anaconda wat we allemaal wilden zien en is meer fun dan veel van die Hollywood troep die we tegenwoordig in de bioscoop zien.


© Columbia Pictures Corporation

1. Raiders of the Lost Ark (1981) Steven Spielberg
Raiders of the Lost Ark is geen slangenfilm maar heeft de beste slangenscènes ooit. Indiana, die een fobie voor slangen heeft, wordt opgesloten in een ondergrondse tempel met honderden, wat zeg ik, duizenden giftige slangen. En het vlammetje van de fakkel dooft stilaan uit. Dichter bij de dood kan een mens niet komen. Maar gelukkig was er de Taaatarataaa muziek en wist Indy te ontsnappen door een gigantisch beeld omver te duwen. Classic!


© Paramount Pictures / Lucasfilm

6 Comments

 1. Sander

  Bedankt voor het lijstje Dave, many must-haves.

  Ik zou het bij deze wel willen opnemen voor de slang:

  – vooreerst, het bijbelverhaal is gebaseerd op een veel oudere mythe, maar zoals bij veel propaganda is de zaak ietswat verdraaid: in de oorspronkelijke versie stelt de slang namelijk de sleutel tot het paradijs voor, niet de ondergang. Klein detail.

  – ik heb ook wat ervaring met de Indische cultuur, en daar wordt de slang niet zelden als positief beschouwd. Bijvoorbeeld Buddha die door een enorme Cobra wordt beschermd tegen de natuurelementen.

  – en voor zover ik het begrijp is de slang ook bij de chinezen en indianen een zeer positief teken.

  Reply
 2. Miiki

  Er zijn trouwens heel wat James Bond films met slangen. Ik denk aan ‘Never say never again’ of ‘Octopussy’ maar in ‘Live and let die’ waren ze idd iets meer op de voorgrond.

  Clash of the Titans nog niet gezien. ‘Python’ en ‘Boa vs Python’ ook niet, maar krijg er wel zin in. Conclusie, more snake movies please!

  Reply
 3. AlMWighty

  Ik ben het volledig met je eens dat deze namen van films in de top 10 behoren…Maar ik zou toch in mijn top 10 Anaconda een eerste plaats geven, meningen en smaken verschillen natuurlijk 🙂

  Alvast een fijne maandag toegewenst, mvg MovieWorld

  Reply
 4. Frederik

  Leuke top 10… Maar vond dat toch de slang die over Salma Hayek kronkelde toch op z’n minst een plaatsje hierin verdiende…

  Reply
 5. Mr. Mick

  Anaconda is waardeloos. Die mag nog niet eens in de top 50 geplaats worden, net zoals zijn opvolger Anacondas… Als er ook maar een enkele Oscar naar die film was gegaan had ik de Academy voorgoed laten verdwijnen als ik de Amerikaanse regering was…

  Reply
 6. maarten

  Wat dacht je van Nagini in de Harry Potter reeks?
  En dan vooral met de centrale rol in Deathly hallows part 2

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *