Overlord (2018) *** Blu-ray review

Indien jullie op zoek zijn naar een krankzinnig over-the-top horror nazi film, dat raad ik jullie Overlord (2018) aan, dé film waar elke horrorfan op zit te wachten. De trailer die Paramount Pictures de wereld instuurde wond er al geen doekjes om, dit is non-stop gruwel en geweld, in een soort mengeling van Saving Private Ryan (1998) en Re-Animator (1985).

Korte inhoud: 1944, D-day. Twee Amerikaanse paratroepen worden boven Normandië neergeknald. Ze ontdekken dat de Nazi’s experimenten hebben uitgevoerd waaruit bovennatuurlijke krachten zijn ontstaan. Deze worden tegen de geallieerden ingezet.

Het gegeven van nazi’s die experimenteren met mensen om zo moordmachines te maken is niet geheel nieuw, maar de uitwerking is voor een keertje niet van het B-film niveau. Meer nog, de film is zelfs uitgekomen op Imax (weliswaar niet bij ons) en wordt verkocht als een J.J. Abrams productie, ook al werd de film geregisseerd door Julius Avery (Son of a Gun, Jerrycan). Voor de rest zijn er geen Hollywoodsterren in deze prent en ging het productiebudget waarschijnlijk voor 1/3 naar de visuele effecten én de practical effects.

In de cast treffen we ondermeer Jovan Adepo (Fences), Wyatt Russell (“Black Mirror”), Dominic Applewhite (The King’s Speech), Mathilde Ollivier (The Misfortunes of Francois Jane) en Pilou Asbæk (“Game of Thrones”) aan. Het script komt van Billy Ray (The Hunger Games, Captain Phillips) en Mark L. Smith (The Revenant, Vacancy), die beiden toch al een pak ervaring hebben, ook al hebben ze gewerkt op films met verschillende scenaristen.

De verhaallijn is gitzwart maar nog niet zo duister dat de makers er geen rekening mee hebben gehouden dat de Amerikanen segregatie-regels hadden voor hun militairen en de blanke soldaten niet mengde met gekleurde. Iets waar een blanke filmmaker simpelweg niet mee zou wegkomen. Dit is tevens een nazi zombie film en geen waarheidsgetrouwe WOII film. Toch blijft de film wat bengelen tussen het horror- en het oorlogsgenre, ook al trekt de marketing-campagne volledig de kaart van de exploitation horror. En vergis u niet, Overlord is een buitengewoon gewelddadige, schrikwekkende en te gekke rollercoaster nazi zombie film!

Het moet gezegd worden, het is een zeldzaamheid dat films zoals deze vandaag nog worden gemaakt. Originele concepten worden ofwel verwrongen door een studio of gedwongen te veranderen om in een franchise te passen. Het is zeldzaam dat filmmakers in Hollywood volledige vrijheid krijgen om de film te maken die ze willen maken, of zo lijkt het er althans op. Je moet er wel een open geest voor hebben, want deze film lijkt zich niet al teveel bezig te houden met heilige huisjes, laat staan met cinema-conventies. Het begint als een oorlogsdrama, wordt dan een soort sci-fi om dan als horror te eindigen.

De film is ondertussen uit op DVD, Blu-ray en Ultra HD met heel wat bonusmateriaal gaande van making of filmpjes en deleted scenes.
rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 27 maart 2019

*** Overlord trailer ***

2 Comments

  1. Bjorn

    Vette trailer, maar deed me wel wat denken aan Iron Sky, waarvan de sequel ook dit jaar moet uitkomen.

    Reply
  2. Russell

    Lijkt meer op een sequel van Inglorious Basterds

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *