The Umbrella Academy op Netflix maakt indruk

Mis de nieuwe superhelden-serie “The Umbrella Academy” (2019) niet op Netflix. Wat is The Umbrella Academy? Is het gewoon X-Men maar met broers en zussen? Het draait rond een disfunctionele familie van superhelden gebaseerd op de strip van ‘My Chemical Romance’ frontman Gerard Way. Een soort mengeling tussen X-Men en The Addams Family.

Korte inhoud: De Umbrella Academy vindt plaats in een alternatieve geschiedenis waarin John F. Kennedy nooit werd vermoord en speelt zich voornamelijk af in 1977 (het jaar waarin de schrijver Way geboren is trouwens). Het titulair team wordt beschreven als een “disfunctionele familie van superhelden”. In het midden van de 20e eeuw, op het moment van de laatste klap in een kosmische worstelwedstrijd, worden 43 superkrachtige baby’s op onverklaarbare wijze geboren uit willekeurige, niet-verbonden vrouwen die geen tekenen van zwangerschap vertoonden (het wordt gesuggereerd door een personage dat is geïmpliceerd als God dat zij een moderne incarnatie van de Messias zijn). Sir Reginald Hargreeves (Colm Feore) a.k.a. De Monocle, een buitenaardse wezen vermomd als een beroemde ondernemer, adopteert de overlevende zeven kinderen, en bereidt hen voor om de wereld te redden van een niet nader omschreven bedreiging. Hij noemt het de Umbrella Academy. Maar zoveel jaar later is de “familie” uiteen, maar raken opnieuw met elkaar in contact zoveel jaar later ter nagedachtenis van de dood van Hargreeves. Luther (Tom Hopper), Diego (David Castañeda), Allison (Emmy Raver-Lampman), Klaus (Robert Sheehan), Vanya (Ellen Page) en Number Five (Aidan Gallagher) werken samen om een mysterie rond de dood van hun vader op te lossen. Maar het gezin begint opnieuw uit elkaar te vallen vanwege hun uiteenlopende persoonlijkheden, om nog maar te zwijgen van de onmiddellijke dreiging van een wereldwijde apocalyps.

De eerste aflevering van Umbrella Academy had behoorlijk wat werk om alle expositie over de zeven superkrachtige kinderen die door Sir Reginald Hargreeves waren geadopteerd/gekocht, terwijl ook de verontrustende gezinsdynamiek tot stand werd gebracht die hen vervreemdde als volwassenen. De show begint dus met heel wat beschrijvingen, en toch bleef deze expositie boeiend en redelijk pittig – grotendeels dankzij de charismatische cast en een knappe muziekscore. De soundtrack is overal constant geweldig, en voegt een waanzinnige energie toe aan zelfs de meest onconventionele scènes. En net zoals The Addams Family ga je ook snel houden van deze familie.


Foto door Christos Kalohoridis © 2019 Netflix

De show is ook bijzonder stijlvol; de vele actiescènes worden gefilmd met een creatief-kinetisch visuele flair, met behulp van slo-mo, split-screen en constant bewegende camera’s om een indrukwekkend gevoel van momentum te creëren zonder ooit rommelig of verwarrend te voelen. Netflix en Universal Cable Productions, de studio achter de show, hebben absoluut niet op hun productiebudget gelet, want veel van de speciale effecten zijn van een high end niveau, vooral het prachtige werk van Weta op Pogo, Sir Reginald’s chimpanseeassistent, die eruit ziet alsof hij van de set van Planet of the Apes komt.

Halverwege het eerste seizoen krijgen we halverwege wel iets van een dipje. Iets wat nog wel vaker het geval is bij Netflix-drama’s – en het voelt af en toe alsof de serie nety iets teveel platen wil draaien. een paar te veel platen draait. Maar toch, wanneer The Umbrella Academy van start gaat, is het een van de meest zelfverzekerde superhero-shows van de laatste jaren, met veel branie waar de meeste eerstejaars shows alleen maar van kunnen dromen. Wanneer het team eindelijk samenkomt voor het welzijn van het universum, is het een opwindende rit. Check it out!

*** The Umbrella Academy trailer ***

4 Comments

 1. Joris

  Het begint vrij goed maar gaandeweg verzwakt het geheel toch wel wat.

  Reply
 2. maarten

  Zeker de eerste afleveringen zijn zeer indrukwekkend.
  Later worden de personages besproken en hun relatie in de familie uitgediept. Terwijl dat gebeurd gaat het verhaal langzaam verder en kom je te weten wat de hoofdpersoon ‘five’ doormaakt.
  Het doet me een beetje denken aan de serie Heroes die eigenlijk net te lang was. The Umbrella Academy gaat niet zo ver en laat je gespannen iedere aflevering kijken. Dit seizoen is duidelijk nog de opbouw in het verhaal hopende op een vervolg.

  Reply
 3. Rerce

  Er staan gewoon teveel goede dingen op Netflix dat je niet alles kan volgen of je zit gewoon dagenlang aan je televisie gekluisterd en steekt niks meer uit.

  Reply
 4. Centurion92

  Ik vond dit echt wel goed en kijk nu al uit naar het tweede seizoen!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *