The Darkest Minds (2018) ** Blu-Ray review

In de nasleep van de grote golf verfilmingen van dystopische young adult literatuur (zie o.a. The Hunger Games, de Divergent-serie, The Maze Runner of The 5th Wave) spoelt met The Darkest Minds (2018) een laatste poging aan om het genre nog wat uit te melken. ‘From the producers of “Stranger Things” and Arrival’ prijkt er op het hoesje, maar laat je vooral niet vangen want The Darkest Minds komt nog niet in de buurt van voornoemde toppers. Als The Darkest Minds namelijk één ding toont, is dat dit genre op zijn tandvlees zit en even met rust moet gelaten worden zodat het kan terugkeren met nieuwe en frisse ideeën.

Korte inhoud: Een plots virus doodt 98% van de kinderen over de hele wereld. De 2% die niet getroffen zijn, krijgen elk mysterieuze krachten. Zij worden door de overheid onderverdeeld in verschillende groepen. De groene groep zijn de kinderen die plots over een grote intelligentie beschikken en de blauwe groep heeft telekinetische vaardigheden. Het zijn echter de gouden (electrokinetisch), oranje (gedachtecontrole) en de rode groep (controle over vuur) die de overheid angst inboezemen.

Alle kinderen worden opgesloten in een soort concentratiekampen waar er streng wordt toegezien dat er geen gebruik wordt gemaakt van hun speciale gaves. De zestienjarige Ruby Daly (Amandla Stenberg) belandt in kamp Thurmond, nadat haar ouders op een dag wakker worden en haar niet meer herkennen. Ruby behoort tot de oranje groep, maar gebruikt haar gave om de bewakers te doen geloven dat ze tot de veilige groene groep behoort.

Met de hulp van enkele anderen kan Ruby uiteindelijk ontsnappen en gaat ze op zoek naar East-River, een veilige plek voor alle kinderen. Onderweg komt ze een groepje kinderen tegen die ook op weg zijn naar East-River. Onder leiding van de stoere Liam Stewart (Harris Dickinson) trekken Ruby, de stille Zu (Miya Cech) en Chubs (Skylan Brooks) naar veiliger oorden. Maar eens aangekomen in East-River blijkt dat het ook daar niet altijd even veilig is.

Dystopieën zijn van alle tijden en vooral in de literatuur zijn er talrijke te vinden (zie ‘1984’, ‘Brave New World’, ‘A Clockwork Orange’ of ‘Lord of the Flies’). Gebaseerd op een boek van Alexandra Bracken – die samen met Chad Hodge (“Wayward Pines”) ook het scenario schreef – valt The Darkest Minds perfect in het dystopische genre. In een dystopie – het tegenovergestelde van een utopie – wordt de bevolking onder de knoet gehouden door een totalitaire regering. Vaak is het de jongere generatie die in opstand komt tegen het bewind en ervoor moet zorgen dat de dystopie verdwijnt. Bijvoorbeeld door elkaar uit te moorden (The Hunger Games) of moeten ontsnappen uit een gigantisch doolhof (The Maze Runner).

De vraag rijst dus vooral wat The Darkest Minds nog kan toevoegen aan dit genre, dat vooral de laatste jaren enorm populair was. Het antwoord is eigenlijk heel simpel: weinig. De film toont eigenlijk niets dat al niet eerder is behandeld in een andere film. Kinderen op de vlucht, snode volwassenen, prille tienerromances… het zit er allemaal in. Door de jongeren speciale gaves te geven, voeg je misschien iets extra toe, maar zo kom je op het terrein van de X-Men-franchise die dit gegeven een pak beter uitwerkt.


© 20th Century Fox Home Entertainment

Er zitten ook geen bekende namen in de cast, tenzij je fan bent van zangeres Mandy Moore. Enkel Gwendoline Christie (Brienne of Tarth uit “Game of Thrones”) is een bekend gezicht, maar die zag blijkbaar de bui al hangen en heeft zich als premiejager Lady Jane verstopt onder een schabouwelijke pruik. De jonge acteurs doen wel hun best, maar worden niet echt geholpen door de stuntelige dialogen, inconsistenties in het verhaal en hun eendimensionale personages. Voor regisseuse Jennifer Yuh Nelson was dit haar eerste live-actionfilm want met Kungfu Panda 2 en 3 had zij enkel animatiefilms geregisseerd.

Het budget van 34 miljoen dollar werd met een opbrengt van 24 miljoen niet terugverdiend. Het publiek lijkt dus voorlopig even genoeg te hebben van dit genre en hoewel schrijfster Alexandra Bracken al meerdere vervolgen heeft geschreven is het dus lang niet zeker of 20th Century Fox nog verder wil gaan met deze franchise. Terecht, want The Darkest Minds springt er nergens bovenuit en lijkt enkel interessant voor de verstokte fans van het genre.

De Blu-ray van The Darkest Minds is sinds 5 december verkrijgbaar. Op het schijfje vind je een hoop extra’s zoals achtergrondinformatie over de personages, achter de schermenfilmpjes, verwijderde scènes, bloopers en een audiocommentaar van regisseur Jennifer Yuh Nelson en producenten Dan Levine en Dan Cohen.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 21 december 2018

*** The Darkest Minds trailer ***

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.