Patient Zero (2018) ** Blu-ray review

Hoeveel zombies kan je nog op de filmkijker loslaten vooraleer het genre nu echt wel voor even terug in de kast mag? Met Shaun of the Dead en 28 Days Later werd het genre begin jaren 2000 gereanimeerd en met o.a. “The Walking Dead” en consoorten konden zombieliefhebbers de laatste jaren hun hart ophalen. En de makers van Patient Zero (2018) vinden blijkbaar dat er nog niet genoeg zombies zijn en dus trekken ze een nieuw blik open. Onnodig, want Patient Zero draagt niks nieuws bij aan het genre en stapelt de clichés op.

Korte inhoud: Een supersterk virus verandert het menselijk ras in razende zombies die enkel geweld en bloedvergieten kennen. De weinigen niet-geïnfecteerden die er nog zijn, leven ondergedoken in schuilkelders zodat de geïnfecteerden hen niet kunnen vinden. Een laboratorium, onder leiding van dokter Gina Rose (Natalie Dormer – Margaery Tyrell uit “Game of Thrones”), werd opgezet om een vaccin te vinden voor het virus.

De wetenschappers zijn koortsachtig op zoek naar ‘Patient Zero’, de eerste patiënt die gebeten werd en die hen meer zal kunnen vertellen over een geneeswijze. Daarbij krijgen ze de hulp van Morgan (Matt Smith – “Doctor Who”), een van de enigen die ooit gebeten werd maar niet geïnfecteerd is. Meer nog, Morgan kan communiceren met de zombies en is dus een belangrijke troef in het vinden van een vaccin.

Wanneer soldaten een nieuwe zombie binnenbrengen, die ze ‘The Professor’ (Stanley Tucci) noemen, ontdekt Morgan dat hij niet alleen kan spreken met The Professor, maar dat deze ook weinig lijkt aangetast door het virus en nog over zijn cognitieve vermogens beschikt. The Professor heeft echter niet de kant van de mensen gekozen en wil de mensheid voor eens en altijd uitroeien zodat zijn superieure ras aan de macht komt.

Het script van Mike Le stond in 2013 op de zwarte lijst van films die waarschijnlijk nooit zouden werden gemaakt. Daar had het van mij ook mogen blijven opstaan, want deze film voegt helemaal niks toe aan het (horror)genre. Toch zagen verschillende kleinere studio’s wel graten in het scenario en o.a. Fox Searchlight Pictures, Warner Bros, Silver Pictures boden op de rechten. Het was uiteindelijk Screen Gems dat de rechten binnenhaalde in 2013.

Uiteindelijk werd Stefan Ruzowitsky aangezocht als regisseur en dat gaf hoop aangezien Ruzowitsky in 2007 Die Fälscher had gemaakt, een boeiende film over de grootste vervalsingszaak uit de geschiedenis. Patient Zero is de eerste Engelstalige film van Ruzowitsky en zou ook de laatste kunnen zijn want een stevig visitekaartje kan de regisseur toch niet afleveren.

De actie speelt zich volledig af in de ondergrondse bunkers waar de laatste gezonde mensen zich schuilhouden. Het moet bijdragen tot een claustrofobische en beklemmende sfeer waarin de personages zitten, maar het toont ook de beperkingen van werken in een klein decor. Je ziet vooral personages rennen door ellenlange gangen en de ene kamer na de andere induiken.


© Sony Pictures Home Entertainment

Uiteraard zit er een romantisch subplotje in verwerkt, waarin Gina een oogje heeft op de stoere Morgan die echter hoopt een vaccin te vinden om zijn geïnfecteerde vriendin Janet (Agyness Deyn) te redden. En zo hobbelt de film van cliché naar cliché want uiteraard is ook de bullebak van een soldaat (Clive Standen) of de geeky wetenschapper (John Bradley) aanwezig. En komen ze allebei op typische wijze om het leven…

Lichtpuntjes in Patient Zero zijn de vertolking van Stanley Tucci die als enige van de cast iets uit zijn bordkartonnen personage kan halen en de special effects en make-up die de zombies er dreigend doen uitzien. De saaie personages en het rammelende verhaal echter halen het niveau behoorlijk naar beneden. Superfans van het zombiegenre zullen dit nog wel kunnen smaken, maar er bestaan veel betere films in dit genre.

De Blu-ray van Patient Zero is verkrijgbaar sinds 28 november.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 4 december 2018

*** Patient Zero trailer ***

1 Comment

  1. pamKie

    Dit was slecht!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *