Eerste trailer van Kursk met Matthias Schoenaerts

Vorige week is Kursk (2018), de nieuwe film van Thomas Vinterberg, vertoond geweest op het filmfestival van Toronto en verrassend genoeg werd het maar koeltjes onthaald, ondanks het feit dat het tevens de nieuwe film is met onze nationale trots Matthias Schoenaerts. De film werd gemaakt door Belga Productions met distributie via EuropaCorp.


Korte inhoud: De film volgt het waargebeurde verhaal van ramp in 2000 met de nucleaire duikboot K-141 Kursk, waarbij 118 Russische zeelieden het leven lieten. Tijdens een Russische vlootoefening in de Barentszzee zinkt de onderzeeër na enkele explosies. 23 bemanningsleden overleven de ramp en wachten wanhopig op hulp terwijl hun zuurstof op dreigt te raken. Ondertussen vechten familieleden wanhopig tegen politieke obstakels en onmogelijke kansen om hen te redden. De Russische overheid heeft vijf dagen lang elke vorm van aangeboden hulp door buitenlandse regeringen geweigerd alvorens toestemming te geven aan Britse en Noorse overheden…

De Belgische studio had in ieder geval een goede scenarist aangetrokken voor het project, met name Robert Rodat, die heeft meegeschreven aan Saving Private Ryan en The Patriot. En je hebt een uitstekende scenarist nodig om een film boeiend te maken met soldaten die in een duikboot gewoon zitten te wachten op hulp. Ook de Deense regisseur Vinterberg was geen lichtgewicht. Hij is opgekomen te midden van de Dogma 95 films met zijn Festen (1998), om nadien een sterk drama te brengen met Jagten (2012). En oh ja, er is ook nog Colin Firth die toch wel zijn films goed weet uit te kiezen.

I heb de film zelf nog niet gezien maar wat ik spijtig vind na het zien van de trailer is dat het in het Engels is. Met zo’n beperkt budget – want het ziet er uit dat de film is gemaakt met een minimum aan middelen – maak het dan authentiek. Hier hebben we Duitsers, Zweden, een Belg en Française die Engels-sprekende Russen spelen. Het zal financieel wel geld hebben kunnen losmaken in de verschillende landen (niet zeker of dat er VAF geld in deze film zit), maar het is een risicovolle casting als je het mij vraagt. De multi-nationale casting kan een afleiding zijn en de geloofwaardige voor een stuk aantasten.

Er zijn al heel wat duikboot verhalen geweest, sommige uitstekend (The Hunt for Red October, K-19, Das Boot, Crimson Tide) sommige minder geslaagd (Black Sea, U-571). Gezien dit een Belgische productie is vrees ik opnieuw dat er weeral geen geld zal zijn voor marketing (bekijk die poster …ik kan met photoshop en 3 stills in 45 minuten een veel betere sheet maken dan dit). Laten we hopen dat we via dit bericht toch ook ons steentje kunnen bijdragen om deze prent alsnog in de aandacht te brengen. Wij staan in contact met alle grote distributeurs en hebben in ieder geval nog geen bericht gekregen wanneer deze film bij ons moet uitkomen. Krankzinnig, I know.

*** Kursk trailer ***

1 Comment

  1. PJ

    Neen, dit was geen goede film 🙁

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *