Filmstudio Relativity Media is verkocht

Het zat er al aan te komen, maar nu is de verkoop door de rechtbank goedkeurd. De kleine filmstudio Relativity Media, van Ryan Kavanaugh is kopje onder gegaan en deze 11-jaar oude studio heeft het faillissement aangevraagd op 30 juli 2015. Het bedrijf dat graag uitpakte met zijn clever businessmodel en intelligente boekhouding als sleutel tot een box-office succes, bleek dan toch niet zo clever te zijn. Honderden investeerders en kredietverleners mochten in het zand mogen bijten want de 320 miljoen dollar aan leningen zou in rook zijn opgegaan.


De Halle Berry film Kidnap (2016) en Masterminds (2015) met Kristen Wiig en Zach Galifianakis waren de laatste twee films van de studio, de rest werd verkocht aan andere filmdistributeurs, zoals de horrorfilm Before I Wake (2015), The Disappointments Room (2015) en de neo-noir thriller Solace (2015), een film die al 15 jaar in ontwikkeling is. Maar een film die waarschijnlijk weer gedoemd is te mislukken is The Crow (20??) reboot.

De studio werd opgericht in 2004 en bracht in 2009 onder de noemer Rogue Pictures (logo) heel wat B-films uit, gaande van de flauwe The Unborn (2009) tot het humorloze Movie 43 (2013), of nog de dwaze Shark Night (2011), het Nicolas Cage gedrocht Season of the Witch (2010), de zwakke alien invasion prent Skyline (2010) of de remake The Last House on the Left (2009). Maar ondanks de aaneenschakeling van slechte smaak kon de maatschappij toch hier en daar wel wat winst maken. Maar blijkbaar niet voldoende op de studio overeind te kunnen houden.

Het bedrijf werd verkocht aan UltraV Holdings. Relativity loste een langlopende discussie op met Netflix over een lucratief licentiecontract eerder deze maand, waardoor de weg vrij was voor de verkoop. Het bereikte ook een overeenkomst met zijn schuldeisers, waarbij een ander belangrijk obstakel voor de geplande verkoop werd weggenomen. UltraV heeft gezegd dat het van plan is voldoende geld te geven om de studio nieuw leven in te blazen, zodat het opnieuw content kan ontwikkelen en verspreiden via Netflix en andere platforms. De oprichter van de studio, Ryan Kavanaugh, is nog steeds in beeld, nadat hij een consultingovereenkomst heeft bereikt met de nieuwe eigenaren die hem een maand lang $10.000, plus kosten betalen gedurende een jaar. Hij zou ook een eenmalige vergoeding krijgen van $5 miljoen als UltraV een waarde van $ 150 miljoen bereikt.

2 Comments

  1. Reinbo

    Erg voor The Crow, deze filmfranchise heeft toch geen geluk.

    Reply
  2. Kenneth

    Dus de man die 100den miljoenen schulden samen kon rapen, mag gerust verder doen met een royale vergoeding en nog een bonus bovenop. Lijkt wel Wall Street 😮

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *