The Strangers 2: Prey at Night (2018) ** Blu-ray recensie

Tien jaar na The Strangers verschijnt de sequel The Strangers 2: Prey at Night (2018) waarin opnieuw een groep moordlustige vreemdelingen het gemunt heeft op onschuldige medemensen. In deel 1 speelden Liv Tyler en Scott Speedman een koppel met huwelijksproblemen, in de losstaande sequel draait het om een gezin met een rebelse tienerdochter. Liefhebbers van harde slasherfilms zullen deze The Strangers 2 zeker kunnen smaken, maar wie houdt van een beetje subtiliteit en originaliteit zal meer moeite hebben met deze sequel.

Korte inhoud: Tiener Kinsey (Bailee Madison) heeft samen met haar vriendinnen iets stout gedaan – wat precies komen we nooit te weten – waardoor haar ouders Cindy (Christina Hendricks) en Mike (Martin Henderson) besluiten om haar naar een strenge kostschool te sturen. Samen met hun zoon Luke (Lewis Pullman) rijden ze Kinsey met de auto naar haar nieuwe school. Onderweg zullen ze overnachten in het vakantiepark van hun nonkel Marv. Wanneer ze in het trailerpark aankomen, is Marv echter al gaan slapen. Aan de receptie ligt een briefje met de nummer van hun verblijfplaats.

Het gezin pakt hun spullen uit, terwijl er op de deur wordt geklopt. Een jong meisje staat voor de deur en vraagt of Tamara thuis is. Kort daarna krijgt Kinsey een driftbeu en vlucht ze naar buiten. Luke volgt haar en samen ontdekken ze dat de deur van Marvs trailer openstaat. Binnen ontdekken ze de lijken van hun familieleden. Dat is waar drie gemaskerde moordenaars op gewacht hebben en ze beginnen een klopjacht op het gezin.

In de korte inhoud van de film op het hoesje staan in de eerste twee zinnen al twee fouten. “Cindy en haar man Mike maken samen met hun rebelse dochter Kinsey en zoon Luke een trip door het platteland. Ze besluiten noodgedwongen te overnachten op een verlaten trailerpark.” Ze overnachten dus niet “noodgedwongen”, want het was altijd de bedoeling om in het park te overnachten en zo maken ook geen trip door het platteland, maar rijden naar de nieuwe school van Kinsey.

Deze slordige lijn wordt doorgetrokken naar de film want The Strangers 2 doet geen moeite om de personages veel diepgang mee te geven of de kijker te laten nadenken. In een gesprek tussen moeder en dochter onderweg leer je dat de nukkige Kinsey geen makkelijke puber is, waar waarom ze op kostschool wordt gestuurd, kom je niet te weten. Ook de andere personages zijn oppervlakkig uitgewerkt en geven de acteurs weinig om mee te werken.

Regisseur Johannes Roberts weet wel hoe hij een unheimliche sfeer moet oproepen en het lege vakantiepark biedt een ideale locatie voor een spelletje kat en muis tussen een paar moordenaars en een onschuldig gezin. Roberts speelt goed met licht, schaduw en donkerte en achter elk hoekje dreigt gevaar. Bewegende schommels, langzaam optrekkende mist en krakende vloerpanken mogen dan wel clichés zijn, maar Roberts weet ze toch doeltreffend te gebruiken.© 2017 Remain In Light BV.

De gemaskerde moordenaars – die Dollface, Pin-upgirl en ‘man in the mask’ heten – hebben blijkbaar een voorliefde voor muziek uit de jaren ’80. ‘Kids in America’, ‘Cambodia’ of ‘Total Eclipse of the Heart’ waren nog nooit zo angstaanjagend. Het gebruik van deze poppy liedjes terwijl er op het scherm gruwelijke dingen gebeuren, draagt bij tot de ongemakkelijke sfeer die over de film hangt. Tegelijk is het ook een ode aan de slasherfilms uit de jaren ’80 waar The Strangers 2 meermaals aan doet denken.

Helaas komt er ook in dit deel geen antwoord op de vraag waarom. Waarom besluiten drie jongeren om een masker over hun hoofd te trekken en onschuldigen uit te moorden? Wanneer Luke de vraag aan een van hen stelt, krijgt hij het dooddoende antwoord ‘Why not?’. Daar zullen we het dus mee moeten doen.

The Strangers 2: Prey at Night is een snelle film vol vaart die afklokt op 85 minuten. De film doet geen moeite om diepgang te creëren of antwoorden te bieden. De jacht op de slachtoffers staan centraal. De sfeerschepping van regisseur Johannes Roberts zit echter goed waardoor de film enkele zeer geslaagde scènes telt (bv. de zwembadscène). Helaas wisselen deze af met mindere scènes waar meer in zat (bv. de badkamerscène).

De extraloze blu-ray van The Strangers 2 is inmiddels verkrijgbaar.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 14 augustus 2018

*** The Strangers 2: Prey at Night trailer ***

1 Comment

  1. Romain

    Dees was slecht 😮 My God!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *