Escape Room (2017) *½ Blu-ray review

Escape Rooms schieten als paddenstoelen uit de grond, in Antwerpen alleen al zijn er volgens verzamelwebsite Escape Games Belgium acht aanbieders van Escape Rooms. Het is dan ook een ideaal uitje voor een teambuilding of een leuk namiddagje tussen vrienden. Het principe is dat een groepje van 2 tot 8 personen wordt opgesloten in een kamer (of kamers) en dat je moet samenwerken om verschillende puzzels op te lossen om te ontsnappen. Ik geef toe, ik ben een fan van Escape Rooms en ik was dan ook benieuwd naar de horrorfilm Escape Room (2017). Helaas bleek deze prent, zoals eigenlijk te verwachten, niet echt een voltreffer te zijn.

escape_room_2017_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Tyler (Evan Williams) viert zijn dertigste verjaardag in stijl. Hij gaat met zijn vrienden dineren in een sjiek restaurant waarbij ze niet kijken op een fles champagne meer of minder. Wanneer de rekening van 1400 dollar betaald moet worden, gooit iedereen zijn kredietkaart op tafel waarna een onschuldige hand er een kaart uitpikt die moet betalen. Om maar te zeggen, Tyler en zijn vrienden zijn geen armoezaaiers.

Na het diner volgt het cadeautje van Tylers vriendin Christen (Elisabeth Hower). Zij heeft een escape room geboekt voor 1000 dollar per persoon wat zou moeten instaan voor het ultieme avondje uit. Met een geblindeerde limo worden de zes vrienden afgevoerd naar een geheime locatie. Wanneer ze hun blinddoek mogen afdoen zijn ze opgesloten in drie kamers. Aanvankelijk zijn de puzzels leuk en ontspannend maar gaandeweg beginnen de zes te beseffen dat ze niet levend uit de escape room zullen geraken.

Escape Room is een film die naar horrornormen heel traag op gang komt, pas na exact zestig van de negentig minuten speelduur gebeurt er effectief iets wat niet koosjer is. Tot dan zien we vooral Tyler en zijn vrienden die plezier beleven in het restaurant, discussiëren op weg naar de escape room en onschuldige raadsels oplossen. Zonder enige dramatische opbouw – bv. een sneetje dat nog zou kunnen beschouwd worden als een ongelukkig ongeval – valt meteen het eerste dodelijke slachtoffer. Dit eerste slachtoffer valt zo abrupt dat je even denkt dat het allemaal opgezet spel. Maar nee, in sneltreinvaart wordt de vriendengroep in de volgende 20 minuten verder uitgedund.

De film begint met een motorit van tien minuten waarin de kijker ondertussen een audiotape hoort waarin een doodsbange jongeman raadsels moet oplossen en geëlectrocuteerd wordt wanneer hij het antwoord niet weet. Deze beelden staan zo los van de rest van de film dat niet duidelijk is wat hiervan de bedoeling is. Er is ook een mysterieuze controlekamer maar daar wordt niks mee gedaan.


escape_room_2017_blu-ray_pic01.jpgescape_room_2017_blu-ray_pic02.jpg

© 2017 Global Genesis Group / DFW Home Entertainment

Er zitten ook verschillende inconsequenties in de film. Hoewel de vrienden stevig gedronken hebben tijdens het diner, lijken ze in de escape room bloednuchter. Er is vriendin Natasha (Annabelle Stephenson) die meermaals openlijk flirt met Tyler, maar wat er precies tussen hen speelt, komen we nooit te weten. Er is ook vriendin Hadlee (Iris Avalee) die na het diner gewoon gedumpt wordt en niet mee mag naar de escape room, lekker vriendschappelijk. Maar bovenal zijn de personages onuitstaanbaar en irritant en ben je haast blij dat ze een gruwelijke dood sterven.

Je kan als kijker ook niet meepuzzelen met de personages en dat is bijzonder jammer. De oplossingen van de raadsels worden ook heel snel gevonden en iedereen die al ooit een escape room heeft gespeeld, weet dat dat niet zo vlot verloopt en dat je eerst de hele kamer moet afzoeken eer je een aanknopingspunt vindt. Dat Tyler meteen weet wat bij welk raadsel hoort is te toevallig.

Escape Room wil duidelijk meeliften op het succes van de escape rooms, maar het resultaat is vooral een haastig gefilmde prent met een rammelend scenario en irritante personages. In plaats van deze film te bekijken, kan je beter een echte escape room spelen. De blu-ray van Escape Room is sinds 20 april te verkrijgen. Geen extra’s, maar je wil deze film dan ook liefst zo snel mogelijk terug in het doosje steken.

rating


Beoordeling: 1.5 / 5

Recensie door op 1 mei 2018

 


*** Escape Room trailer ***

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *