Disobedience aan de joods orthodoxe gedragsregeltjes

De meest relevante film voor ons op dit moment is toch wel Disobedience (2017), geschreven en geregisseerd door Sebastián Lelio. Het is een film die de gevolgen bloot legt van een joods-orthodoxe samenleving. En hier gaat het niet alleen over het weigeren om een hand te geven aan een vrouw, dan wel over homoseksualiteit en hoe een religie mensen kan dwingen om anders te zijn dan wie ze werkelijk zijn.

disobedience_2017_poster.jpg

Korte inhoud: Disobedience volgt een jonge vrouw (Rachel Weisz) die naar haar orthodox-joodse familie terugkeert, als ze erachter komt dat haar vervreemde vader is overleden. Ze veroorzaakt vervolgens flink wat onrust in de stille gemeenschap wanneer ze een relatie opbouwt met een oude vriendin (Rachel McAdams). Een vrouw die getrouwd is met haar neef.

De trailer begint al met de terugkeer van Ronit die haar oude vriend Dovid (Alessandro Nivola) wil omhelzen maar zich ineens herinnert dat zoiets niet past binnen de orthodoxe ommegangregels. En dat zet meteen ook de toon en meer hebben we in wezen niet nodig om te begrijpen dat het overtreden van grenzen aan de basis zal liggen van dit drama, die eigenlijk ook wel een romance is. De joodse gemeenschap ziet de terugkeer van de jonge vrouw als een soort bedreiging, ook al is nog niet meteen duidelijk waarom.

Dit lijkt in ieder geval een acteursfilm waarin Weisz en McAdams zich kunnen uitleven. McAdams had al iets van een gelijkaardige film met Passion (2012) van Brian De Palma, maar iets vertelt me dat deze Disobedience wel stukken beter zal zijn qua acteerwerk, plot en boodschap. De film was present op een aantal filmfestivals maar won nergens een prijs, ook al wil dit nog niets zeggen over de kwaliteit ervan. Hopelijk krijgt deze alsnog een release in België. In de States komt de film vandaag uit.

 


*** Disobedience trailer ***

2 Comments

  1. Kristof

    Komt die film ook uit in Nederland uit?

    Reply
  2. Miiki

    12 juli 2018

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *