Coco (2017) **** Blu-ray review

Het doet wat denken aan Miyazaki’s Spirited Away (2001), maar dit nieuwste Pixar wonder maakt een sprong in de fantasiewereld van een jonge protagonist die probeert terug te keren naar zijn familie. En Coco (2017) van Lee Unkrich en Adrian Molina, is in ieder geval stukken beter dan hun Cars 3 (2017).

coco_2017_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Miguel is een enthousiaste, twaalfjarige jongen die in Mexico woont. Hij wil muzikant worden, maar zijn oudere grootmoeder verbiedt het en geeft de schuld aan muziek omdat ze haar grootvader heeft verlokt en de familie bijna heeft ontwricht. Hij steelt de gitaar van een beroemde beroemdheid uit zijn crypte en wordt getransporteerd naar de wereld van de doden op Dia de los Muertos (Dag van de Doden). Hij ontdekt een eeuwenoud mysterie dat hem naar een bijzondere en onverwachte reünie leidt. Daar ontmoet hij de oudere generatie, leert hij wat zijn plaats binnen de familie is en hoe families door de tijden heen verbonden blijven door een eenvoudige herinnering. De jongen kan zijn overleden familieleden ontmoeten, maar als hij aan het eind van de nacht niet thuis kan komen, zal hij daar voor altijd blijven.

Wat deze animatiefilm zo goed maakt is dat je volledig in deze wereld gezogen wordt en je bent volledig geïnvesteerd in de verschillende karakters. Het heeft tevens een prachtig gestructureerde verhaal en de scènes vloeien soepel in mekaar. De Mexicaanse cultuur en het erfgoed worden met uiterste verering afgebeeld terwijl alles nog speels aanvoelt, en in een periode waar diversiteit hoog op de agenda staat komt deze film als geroepen. Dit is een film over de dood die het serieus behandelt, maar nog steeds plezier kan hebben met het thema. Het is levendig, vrolijk en kruipt onder onze huid en raakt ons, zoals alle geweldige Pixar-films lijken te doen. Velen zullen het op het einde van deze prent niet droog kunnen houden, en dan misschien vooral de vaders.

Het scenario zit boordevol interessante ideeën – zoals de kracht van het dromen, het belang van het gezin, het respect voor ouderen – en vindt betekenisvolle manieren om ze te personaliseren. Het is uiteindelijk een verhaal over opofferingen en relaties tussen generaties, hoe we eren en herinneren aan degenen die we koesteren. De beelden zijn kleurrijk en visueel prachtig, ook al waren het vooral de karakters die het meest gedenkwaardige was aan deze animatieprent.


coco_2017_pic01.jpgcoco_2017_pic02.jpgcoco_2017_pic03.jpg

© Disney, All rights reserved.

Kortom Coco is een grappige, charmante, oprechte, aangrijpende en enorm vermakelijke animatiefilm die tot leven komt met grote verbeeldingskracht, verhaalontwikkeling en innemende karakters om spontaan verliefd op te worden. Ondertussen is de film tevens uit op DVD en Blu-ray (3D) en VoD.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 28 april 2018

 


*** Coco trailer ***

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.