Guillermo del Toro is de man van de 90ste Academy Awards

Eigenlijk geen grote verrassingen op het 90ste Academy Awards in Hollywood. We hadden het al bij de nominaties zien gebeuren dat The Shape of Water ging winnen, na zijn 13 nominaties. We hadden zelfs de Oscars verwacht voor Beste Regisseur, Beste Acteurs, ja zelfs de Oscar voor Director of Photography Roger Deakins die eindelijk zijn Oscar heeft gewonnen.

© 2017 Twentieth Century Fox Film Belgium
guillermo_del_toro_the_shape_of_water.jpg

Regisseur Guillermo del Toro was in ieder geval de man van de nacht, tot spijt van wie het benijdt, want er waren nogal wat kandidaten voor het beeldje en elkeen had wel zijn eigen favoriete film. Hoe dan ook, het is een verdiende winnaar en wij kunnen hier wel echt mee leven. Christopher Nolan zal ooit wel zijn Oscar winnen. The Shape of Water (2017) won uiteindelijk 4 Oscars, voor Beste Film, Beste Regisseur, Beste Production Design en uiteindelijk Beste Muziekscore van Alexandre Desplat.

In tegenstelling tot de Golden Globes was geen zwarte of witte dresscode, maar liep iedereen er weer kleurrijk bij, met af en toe wel een verwijzing via een speldje naar de Time’s Up beweging, de beweging tegen seksueel misbruik. En ook de speech van Jimmy Kimmel heeft nog eens de nadruk gezet dat Harvey Weinstein de tweede persoon was in de 90 jarige geschiedenis van de Oscars die uit The Academy werd gezet. De andere persoon was een man Carmine Caridi, een acteur uit The Godfather II die zijn screener had uitgeleend aan een vriend die het dan op internet heeft gezet. Op zich wel lachwekkend dat de twee daden van de mannen wel niet tegen mekaar opwegen. Op de Rode Loper was er dan wel iets meer controverse met Ryan Seacrest die interviews deed voor E!, terwijl hij zelf geen onbesproken blad was. Veel sterren wilden dan ook geen vragen van hem beantwoorden.

Niet zoals vorig jaar ging ook de award voor Beste Film effectief naar de winnaar voor Beste Film, ondanks dat The Academy beslist had Warren Beatty en Faye Dunaway een herkansing te geven. Dit jaar kregen de meeste genomineerde films wel een beeldje om op hun schouw te zetten. Dunkirk won 3 Oscars (2 voor klank en 1 voor montage), Three Billboards won er 2 (Beste actrice voor Frances McDormand en Beste Acteur voor Sam Rockwell), Get Out won er 1 (Beste Originele Script), Darkest Hour won er 2 (Beste Acteur voor Gary Oldman en Beste Make-Up), Call Me By Your Name won er 1 (Beste Script Adaptatie), I,Tony won er 1 (Beste Actrice in een bijrol voor Allison Janney) en The Phantom Thread won er 1 (Beste Kostuums). Enkel Spielberg’s The Post en Lady Bird vielen wat uit de boot.

Hier vinden jullie een lijst van alle Oscar-winnaars.

 


*** Jimmy Kimmel’s openings monoloog ***

1 Comment

  1. René van den Abeelen

    Sam Rockwell won niet Beste Acteur maar Beste Mannelijke Bijrol.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *