We leven in de Gouden Jaren van de TV-series! En elke serie waar Jonathan Nolan en J.J. Abrams hun schouders onder zetten, is een serie wat op z’n minst de moeite is om te ontdekken. En dat kan zeker gezegd worden van “Westworld”, een Amerikaanse serie die wordt uitgezonden door HBO. De serie is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1973 van Michael Crichton (schrijver van Jurassic Park).
Korte inhoud: De serie speelt zich af in het fictieve Westworld, een technologisch geavanceerd Western-themapark, gecreëerd door Dr. Robert Ford (Anthony Hopkins) en Bernard Lowe (Jeffrey Wright), dat volledig wordt bevolkt door synthetische androïds die “Hosts” worden genoemd. Deze komen tegemoet aan de wensen van de zwaar betalende bezoekers die “Nieuwkomers” (of ook “Gasten”) worden genoemd. De Nieuwkomers kunnen doen wat ze willen in het park, zonder angst voor vergelding van de Hosts. Het park kent ongeveer tweeduizend verschillende hosts, die elk hun eigen verhaallijnen uitspelen.
In de serie volgen we het verhaal van Dolores Abernathy (Evan Rachel Wood), die samen met haar android man Teddy Flood (James Marsden) aangevallen wordt door the Man in Black (Ed Harris), een mysterieuze nieuwkomer in het park. Wanneer bepaalde hosts zich vreemd gaan gedragen beslist Bernard Lowe om de aangetaste hosts te verwijderen.
Los van de nauwgezette wereld waarin we ons bevinden, de adembenemende cinematografie en het betoverend mysterie, is de serie een onderzoek naar het raadsel van ons bewustzijn. Toch is deze serie niet perfect. De karakters zijn soms te strak gebonden aan het ingewikkelde plot en een gevoel van herhaling sluipt wel in het verhaal wat alles soms een tikkeltje monotoon maakt. Nochtans bereiken Nolan en Lisa Joy een diepte met Westworld die blijft hangen in de geest en ons cognitieve evenwicht verstoort met verontrustende vragen. Hoe resoluut is de grens tussen de verankering van de menselijke geest en de besmetting van alles wat niet ‘homo sapien’ is? Betekent het mens-zijn een entiteit die radicaal verschilt van al het andere dat we kennen of slechts een machine geperfectioneerd door het meedogenloze knutselwerk van de natuur? Natuurlijk zijn al deze vragen een bijkomstigheid naast de meest verbijsterende en onoverkomelijke vraag: wat is bewustzijn?
Westworld heeft een sterke JJ Abrams-stempel en fans van “Lost” zullen in deze serie heel wat thema’s herkennen. Als kijker zit je ook constant met de vraag of datgene wat je ziet echt is of droom. Dolores zegt tevens herhaaldelijk dat ze aan het dromen is. Los van het onderzoek van ons onderbewustzijn wil de serie ook onze werkelijkheid in vraag stellen, de aard van identiteit en het gevoel dat er iets meer moet zijn aan het bestaan, iets dat boven ons staat en groter is dan ons.
© Warner Bros Home Entertainment / HBO
In de originele roman en cult-hitfilm, met in de hoofdrol Yul Brynner, verkende Michael Crichton de technologie als iets wat vreselijk verkeerd geworden was. Net als Jurassic Park was het gevestigd in een themapark, maar in dit geval een themapark bevolkt door robots waar de rijken en bevoorrechten zouden kunnen spelen als cowboys en revolverhelden. In de originele roman en film speelt een van de androids, de Man in the Black Hat, die menselijke wezens begint te doden. De film was leuk en campy genoeg om een cult-hit te worden, en werd zelfs gevolgd door een vervolg: Future World (1976). Maar deze serie neemt het oorspronkelijke idee naar een veel diepere en donkerdere plaats. Hier zijn ze niet langer robots, maar Hosts en de Man in the Black Hat, gespeeld door Ed Harris, is een mens. Er is een Kubrick-achtige ondervraging van het bewustzijn en de moraliteit van wat we doen met de dingen die we creëren voor ons amusement. We worden plotseling geconfronteerd met de vraag hoe het zou zijn om een machine door duizenden moorden, verkrachtingen en martelingen te leiden alleen maar voor ons amusement.
Kortom, Westworld worstelt met zeer complexe thema’s en het idee om in de val te lopen, gevangen in een droomachtige universum, maar het is tevens een behoorlijk amusante serie. Er is geweld, seks en heel wat meer volwassen thema’s dan de originele film. Er steekt ook een soort Shyamalan Sixth Sense laag in. Ik heb er van genoten en kijk nu al uit naar het vervolg. Op de DVD- en Blu-ray-versies kun je meer dan 40 minuten aan bonusmateriaal vinden. De Blu-ray-versie bevat bovendien een exclusief 24-pagina Collector’s Book!
Beoordeling: 4 / 5
Recensie door Natalie op 22 november 2017
*** Westworld season 1 trailer ***
Zalige serie, top cast. Ik begon met gemengde gevoelens, vond het begin moeilijk om volgen met te veel expositie. Ben dan toch blijven kijken: voornamelijk door Hopkins en Harris en de prachtige beelden, maar vanaf aflevering 4 was ik helemaal verknocht aan deze reeks.
Ik hoop gewoon dat het geen tweede Lost zal worden want met JJ weet je natuurlijk nooit.
Zo echt een mindfuck serie! Top!