American Gods (2017-) **** Blu-ray review

Het succes van “Game of Thrones” heeft ervoor gezorgd dat film- en televisiemakers hun hand niet langer omdraaien om een onverfilmd geacht magnum opus van een auteur toch op het scherm te krijgen. Ook het exuberante “American Gods” (2017) is gebaseerd op zo’n literair meesterwerk waarvan het onmogelijk werd geacht om het op een coherente manier naar het scherm te transformeren. Maar in de handen van creatievelingen Bryan Fuller en Michael Green levert het fantastische bronmateriaal van Neil Gaiman een visueel pareltje op dat je niet snel zal vergeten.

american_gods_season_1_blu-ray.png

Korte inhoud: Shadow Moon (Ricky Whittle) wordt na drie jaar in de gevangenis vrij gelaten. Drie dagen eerder dan gepland, want zijn vrouw Laura (Emily Browning) is bij een verkeersongeluk om het leven gekomen en zo krijgt Shadow de kans om naar de begrafenis te gaan. Hij is nog maar pas uit de gevangenis of Shadow komt de enigmatische Mr. Wednesday (Ian McShane) tegen. Mr. Wednesday recruiteert Shadow Moon als zijn persoonlijke bodyguard en samen gaan ze op zoek naar Mr. Wednesdays oude vrienden die hij wil aanmanen om hem te helpen in zijn persoonlijke strijd.

Veel meer verhaal heb je niet nodig want “American Gods” is een serie die je moet zíen, ondergaan en beleven. Het is een van de eerste paradepaardjes van streamingsdienst Prime Video dat in handen is van Amazon. Naar verluidt betaalden Amazon en partner Starz Network 60 miljoen dollar om het boek van Neil Gaiman uit 2001 te mogen verfilmen. Met de in totaal 8 afleveringen komt de kostprijs van 7,5 miljoen dollar per aflevering akelig dicht bij de 10 miljoen dollar van “Game of Thrones”. Om maar te zeggen dat er veel geld is ingezet op de productie van “American Gods”.

Auteur Neil Gaiman, van wie eerder o.a. Coraline en Stardust verfilmd werden, schreef het boek dus in 2001, het idee rijpte toen hij op de luchthaven van Reykjavik wachtte op zijn vlucht. In “American Gods” stelt Gaiman dat goden en mythologische wezens bestaan omdat mensen in hen geloven. Mensen die vanuit alle hoeken van de wereld naar de Verenigde Staten emigreerden, brachten hun eigen goden en spiritualiteit mee naar het beloofde land. Gaiman combineert elementen uit de Noorse, Egyptische, Afrikaanse, Hindoeïstische of Germaanse geschiedenis en brengt hen allemaal tesamen in het hedendaagse Amerika.

Daarnaast creëert Gaiman ook een paar nieuwe goden die model staan voor de veranderingen in de moderne maatschappij. Zo is Technical Boy (Bruce Langley) de god van computers en internet. Hij wordt voorgesteld als een eigenwijze puber, een snotneus die nog alles moet leren. Ook Media is een nieuwe god, en meer bepaald de god van televisie. Media wordt zalig neergezet door Gillian Anderson die zich met zichtbaar plezier mag verkleden als o.a. Lucy uit “I Love Lucy”, David Bowie of Marilyn Monroe. Het is een memorabele bijrol van Gillian Anderson.

De stoere Ricky Whittle is uitstekend gecast als protagonist Shadow Moon die 8 afleveringen lang niet lijkt te beseffen wat hem overkomt. Maar het is vooral Ian McShane die eruit springt als de oude god Mr. Wednesday. Wednesday komt Whittle tegen en sleurt hem mee op een avontuur die hen o.a. brengt bij Peter Stormare, Crispin Glover, Pablo Schreiber en Kristin Chenoweth.

Het boek van Gaiman werd onder handen genomen door Bryan Fuller en Michael Green. Fuller is de bedenker van “Pushing Daisies” waarin doden weer levend worden en hij schreef ook de serie “Hannibal”. Green was dan weer betrokken bij de series “Smalville” en “Heroes” waarin er kwistig met superkrachten wordt gezwaaid. Verwacht bij deze creatievelingen dus geen rechtlijnige of realistische serie, maar eerder een visueel prachtige trip die met geen ander vergelijkbaar is.


american_gods_season_1_blu-ray_pic01.jpgamerican_gods_season_1_blu-ray_pic03.jpgamerican_gods_season_1_blu-ray_pic02.jpg

© FreMantleMedia North America, Inc.All Rights Reserved.

Elke aflevering van “American Gods” begint met een ongeveer tien minuten durende scène waarin we leren over de goden die naar Amerika komen. In deze scènes zien we o.a. hoe de oude god Bilquis (Yetide Badaki) haar sekspartners versmacht of hoe de Afrikaanse god Anansi (Orlando Jones) in een slavenschip de oversteek maakt naar de V.S. Grafisch ziet het er allemaal adembenemend uit, maar ik kan me voorstellen dat deze beelden – en eigenlijk deze serie in zijn totaliteit – niet voor iedereen weggelegd is.

Wie houdt van rechtlijnige verhalen met een duidelijk einddoel, zal tijdens het kijken van “American Gods” meermaals de wenkbrauwen fronsen. Deze serie is als een rivier die zich vertakt in ontelbare kleinere riviertjes die steeds verder afleiden van de grote rivier. Soms weet je niet meer waar je je bevindt in het grote verhaal. En dat is een puntje waar “American Gods” voor moet oppassen in het tweede seizoen: dat stijl niet helemaal de overhand haalt op inhoud. Maar dit eerste seizoen is sowieso smullen!

De blu-ray van “American Gods” ligt inmiddels in de winkelrekken. Op de vier schijfjes vind je o.m. interviews met de crew en cast, features over oude en nieuwe goden, het boek vs de serie en een interview met auteur Neil Gaiman. Interessant is ook het Comic-Con panel uit 2016 waarin schrijvers en cast discussiëren over de serie waarvan in San Diego de eerste beelden werden vertoond.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 22 september 2017

 


*** American Gods trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *