Ridley Scott wil Russell Crowe in Gladiator 2

Regisseur Ridley Scott heeft niks meer te bewijzen. Hij zal zal de Eleysche velden ingaan als een groot filmmaker. Toch staan er nog een aantal zaken op zijn verlanglijstje, zoals een Oscar voor Beste Regisseur (was 4 keer genomineerd), alsook een Beste Film Oscar te winnen als producer. Met The Martian (2015) was hij er heel dicht bij. En op zo’n momenten duikt het idee van een Gladiator 2 film weer op.

russell_crowe_gladiator.jpg
© Universal Pictures / DreamWorks

Gladiator (2000) was een epische actieprent die 5 Oscars won waaronder Best Film (Ridley was toen geen producer en bleef in zijn stoel zitten terwijl anderen met beeldjes gingen lopen). En ik denk niet dat ik nog iemand kan spoilen (shame on you if you haven’t seen the film yet) door te zeggen dat Maximus stierf op het einde. Wanneer er dus sprake is van een sequel, dan moet Maximus terug tot leven komen. Daarvoor is dan toch wel een heuse Shyamalan-twist voor nodig, zonder dat het publiek in lachen uitbarst. Het idee van een sequel is echter niet nieuw. Wij hadden in 2006 al een bericht geschreven over de plannen van een vervolgfilm. Vandaag is er opnieuw sprake om de gevallen held te laten heropstaan.

Russell Crowe staat in ieder geval te springen voor een sequel en was lange tijd de stuwende kracht om deze prent opnieuw op te voeren. Hij had zelfs zanger Nick Cave aangesproken om het script te schrijven. Cave antwoordde hem toen: “Hey Russell, didn’t you die in Gladiator?” Waarom Russell droog repliceerde: “Yeah, you sort that out.” Spijtig genoeg bleek het Gladiator 2: Christ Killer script van Nick Cave net iets te krankzinnig en ik begrijp dat DreamWorks geen zin had om hier geld in te pompen. Maximus kreeg van de Goden ‘onsterfelijkheid’ en hij dook op als een X-Men figuurtje op doorheen te tijd in verschillende oorlogen, zoals WOII en Vietnam, en eindigde zijn parcours in het Pentagon. Het was een leuk script om te lezen en had misschien wel een ontspannende B-film kunnen worden. Een echte sequel was het niet. Het had niets van het narratieve karakter van de eerste film. Het ontbrak tevens aan elegantie en grootsheid, iets wat zo dominant naar voren kwam in de film van Ridley.

Entertainment Weekly had vorige week een interview met Ridley Scott over de sequel en wat hij zou doen met Maximus. Dit is wat hij zei: “Ik weet hoe ik hem terug kan brengen. Ik had dit gesprek eerder met de studio – ‘maar hij is dood.’ Maar er is een manier om hem terug te brengen. Of het nu gaat gebeuren weet ik niet. Gladiator is van 2000, dus Russell is een beetje veranderd. Hij is op dit moment bezig met iets, maar ik probeer hem rond de tafel te krijgen.” Laten we hopen dat ze een een steengoeie scenarist rond de tafel krijgen.

***Related Posts***
29/08/2009: Gladiator filmbespreking
05/09/2006: Gladiator 2: A Hero Will Rise Again

2 Comments

  1. Dries

    Gladiator 2, van de schrijver van Sharknado 2!

    Reply
  2. Kristof Maes

    Hopelijks niets met “de zoon van Maximus” …

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *