Doctor Strange (2016) ***½ Blu-ray review

Het was ons vorig jaar opgevallen dat Doctor Strange (2016) van Scott Derrickson voor een Marvel productie toch wat onder de radar vloog. Gelukkig overtuigende de film wél eenmaal in de bioscoopzalen en bracht deze prent wereldwijd 677 miljoen dollar op met een productiebudget van 165 miljoen dollar.

doctor_strange_2016_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Dr. Stephen Vincent Strange (Benedict Cumberbatch) is een briljante maar egocentrische neurochirurg wiens carrière om zeep is na een zwaar auto-ongeval. Gezien niemand hem kan helpen met zijn schuddende handen gaat hij op onderzoek naar het mystieke. Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij een tovenaar, the Ancient One (Tilda Swinton), die hem niet alleen beter maakt, maar hem ook magische krachten geeft en leert te beheersen. Al snel moet hij deze magie gebruiken om de aarde te beschermen tegen kwaad uit andere dimensies. Mordo (Chiwetel Ejiofor) en Wong (Benedict Wong) worden zijn vrienden en sidekicks die hem zal helpen in zijn strijd tegen Kaecilius (Mads Mikkelsen).

Toen ik de eerste trailers zag had ik het gevoel dat het een cgi-fest ging worden met beelden die gepikt waren uit Inception (2010), maar het had zowaar personages van vlees en bloed. Ja, het was bijna een karakterfilm geworden, ook al is het verre van een Logan (2017) film. In ieder geval staat buiten kijf dat Benedict Cumberbatch de ideale acteur was om dit personage te vertolken. Sinds de jaren 80 hebben ze al gespeeld met het idee van een Doctor Strange film, maar geen enkele acteur die in aanmerking kwam, komt nog maar aan de knieën van deze acteur. Hij weet ook perfect de humor te doseren, ook al hebben we hier heel wat dramatische gebeurtenissen.

Joaquin Phoenix kwam ook even in the picture nadat Cumberbatch zich een tijdlang niet kon vrijmaken, maar de acteur had geen zin om een contract te tekenen waarin deelnemen aan meerdere MCU films een verplichting was. Ook bij de nevenpersonages was er heel wat acteertalent aanwezig en met Mads Mikkelsen als villain kan je gewoon niets verkeerd doen. Rachel McAdams, die de vriendin speelt van Strange, loopt wel wat verloren in deze prent en had misschien iets meer screentijd mogen krijgen.

Wat betreft de rol van Tilda Swinton, wel haar rol was oorspronkelijk bedoeld voor een mannelijke Tibetaanse monnik, maar gezien China een groot deel van de film had gefinancierd en zijn niets willen weten van Tibet was dat meteen een issue tijdens de onderhandelingen. Enfin, veel discussie is er niet geweest en Marvel is door de knieën gegaan een het personage herschreven voor een vrouw die nog weinig te maken heeft met Tibetaanse monniken. Oh ja er is heel veel inmening van China is het creatief proces. Het is maar dat je het weet wanneer diezelfde filmmakers hun awards ophalen en in hun speech de wereld een nieuw geweten proberen te schoppen. Hun zakken zijn deels gevuld met Chinees geld.


doctor_strange_2016_pic01.jpgdoctor_strange_2016_pic02.jpgdoctor_strange_2016_pic03.jpg
doctor_strange_2016_pic04.jpgdoctor_strange_2016_pic05.jpgdoctor_strange_2016_pic06.jpg

© 2016 Disney Enterprises inc. All Rights Reserved / Marvel Studios

De Oscar voor Beste Visuele Effecten ging dit jaar naar The Jungle Book (2016), maar deze Oscar had eigenlijk evengoed naar deze film kunnen gaan met zijn 1450 effecten shots. Het zal tevens niemand verbazen dat de visuele effecten verzorgd werden door Industrial Light & Magic. Zij hadden in hun machines tevens nog een digitale versie van Manhattan die ze hadden gebruikt voor een Avengers film. De film had over een man van de wetenschap die zich ontpopt als een geloofsman, en om deze transitie kracht bij te zetten heb je een visuele indrukwekkende wereld nodig die ons kan overtuigen dat Strange volledig ingenomen was door zijn omgeving. En er zaten ook een aantal scènes in de comic die niet zo eenvoudig waren om te vertalen in een live action film zonder er te fake uit te zien. In tegenstelling tot de wereld van de andere Marvel films, zet deze film eigenlijk wel de deur open naar de bovennatuurlijke wereld. En ja, de twee werelden (The Avengers en Doctor Strange) zouden wel in mekaar kunnen passen. Er zitten in de film trouwens heel wat verwijzingen naar The Avengers wereld. Om maar een voorbeeld te geven, in de skyline van New York zien we het gebouw van Tony Stark.

Vorige week is Doctor Strange uitgekomen op DVD en Blu-ray en er staan echt wel een pak extraatjes op. In het bijzondere de audio-commentaar van een trotse regisseur, maar ook making of filmpjes van de shooting en de visuele effecten, naast een gag reel en deleted en extended scenes.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 15 maart 2017

***Related Post***
27/09/2016: Weinig buzz rond Doctor Strange

 


*** Doctor Strange trailer ***

3 Comments

 1. Vince

  Na 20 minuten afgezet. Gewoon ongelofelijk saai en echt niet boeiend. Ik heb het wel gehad met die superhelden BS.

  Reply
 2. Centurion92

  Doorgaans zijn de meeste Marvel Cinematic Universe films nogal gericht op expositie, zeker waarin een nieuw karakter geïntroduceerd wordt. Benedict Cumberbatch is een charismatisch acteur en ging wil mee met dit avontuur met een overload aan cgi.

  Reply
 3. Margot

  Ik wist dat niet van Tilda Swinton en eigenlijk wel schokkend want ik herinner me nog wel de kritiek dat de film aan ‘whitewashing’ zou doen.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *