The Green Mile (1999) *** Blu-ray review

Het was een onmogelijke opdracht voor regisseur Frank Darabont om zijn meesterwerk The Shawshank Redemption (1994) te overtreffen, ook al speelde The Green Mile (1999) zich ook af binnen de muren van een gevangenis én was het opnieuw gebaseerd op een verhaal van Stephen King.

the_green_mile_1999_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Nu Paul Edgecomb (Tom Hanks) zijn dagen slijt in een bejaardentehuis, kijkt hij terug op zijn leven als gevangenisbewaker. Jarenlang heeft hij dienst gedaan in de ‘Dodengang’ van de Cold Mountain gevangenis. Paul denkt vooral terug aan 1935. Ten tijde van de Grote Depressie ontwikkelde Edgecomb een bijzondere band met één van de gevangenen. De zwarte reus John Coffey (Michael Clarke Duncan) werd beschuldigd van de verkrachting en de moord op twee kleine meisjes. Er was alleen iets heel bijzonders met hem aan de hand…

Daar waar de gevangenen in Shawshank wachten op hun vrijheid, zien we hier dat ze wachten op hun dood. De titel van de film verwijst naar de gang die met groene linoleum is bedekt, en leidt naar ‘old sparky’, de elektrische stoel. Het grootste verschil tussen deze twee films is dat Shawshank aanvoelt als een ‘bigger than life’ film, terwijl deze Green Mile eerder aanvoelt als de tv-versie ervan, met een pak meer karikaturen en fake personages. Dat John Coffey beschikt over speciale gaven lijkt niet meteen door te zinken bij de cipiers en in plaats van de bevoegde instanties in te lichten, zien we hen eindeloos met verstomming kijken naar deze mysterieuze figuur. Het acteerwerk is tevens ook niet altijd van niveau en je vraagt je soms af of deze film wel is geregisseerd door dezelfde persoon die het eerdere meesterwerk had gemaakt.

Met zijn duurtijd van 189 minuten barst deze prent letterlijk uit zijn voegen, maar het was duidelijk dat de studio geen restricties wou opleggen aan de man die maar eventjes 7 Oscar-nominaties kreeg voor Shawshank, maar er uiteindelijk geen enkele kon verzilveren. Maar dat was tevens een periode waarin Hollywood de bal compleet mis sloeg en Forrest Gump (1994) beschouwde als een betere film. Begrijpen wie begrijpen kan. Darabont was zelfs niet genomineerd voor Beste Regisseur, maar Woody Allen wel met zijn Bullets Over Broadway (1994), een film die geen kat heeft gezien en nog niet aan de hielen komt van Shawshank. The Green Mile kreeg 4 Oscar-nominaties, maar kon ook hier geen enkel beeldje verzilveren, en deze keer wel terecht gezien de film het moest opnemen tegen het superieure American Beauty (2000).

The Green Mile werd in tegenstelling tot Shawshank een mega-succes aan de box-office met een recette van 287 miljoen dollar, en dit met een productiebudget van 60 miljoen. Het werd tevens de meest succesvolle Stephen King verfilming. Had de film een half uur korter geweest, en was de montage net iets scherper, en had Darabont een paar personages minder uitgewerkt, dan was dit een véél betere film geweest. Maar we lopen een beetje verloren in al die verhaallijnen en missen de hoofdplot die draait rond de echte moordenaar van de twee meisjes.


the_green_mile_1999_blu-ray_pic01.jpgthe_green_mile_1999_blu-ray_pic02.jpgthe_green_mile_1999_blu-ray_pic03.jpg
© Warner Home Video

De film had moeten gaan over racisme, spiritualiteit en de doodstraf, maar wat we ervan overhouden is een man die met zijn muis zit te spelen en een zwarte gevangene die vliegen spuwt. Het is niet correct om deze film te gaan vergelijken met Shawshank, maar het is moeilijk om het niet te doen want Darabont heeft er zich duidelijk op willen baseren. Spijtig genoeg heeft hij geen keuze kunnen maken tussen het religieuze aspect van de film en het magische/bovennatuurlijke aspect die meer de stempel van Stephen King droeg. Nu zwalpt de film tussen beide en krijgen we een beetje een halfslachtig resultaat te zien.

Maar er zijn uiteraard ook nog zaken waarvan ik heb genoten, met name de muziek compositie van Thomas Newman, die ons door dit meer dan 3 uur durend gevangenisdrama sleept. Voor de rest is er mij niet zo heel veel bij gebleven.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 2 januari 2017

*** The Green Mile trailer ***

3 Comments

 1. TheBigGreenday

  Ik vond dit eigenlijk wel een prachtigfilm met een échte boodschap zoals men ze niet zo vaak meer maakt. Het stemt tot nadenken, pro of contra doodstraf?
  Een film ter nagedachtenis van de vele onschuldigen in de dodencel? Het is immers bittere realiteit, sinds 1974 zijn er meer dan honderd “criminelen” omgebracht waarvan achteraf bleek dat ze 100% onschuldig waren.
  Tom Hanks speelt hier – net als in Forrest Gump – de sterren van de hemel. Na drie keer blijft dit toch de beste film ooit gemaakt (wat mij persoonlijk betreft natuurlijk..). De sfeer in de gevangenis wordt natuurlijk geromantiseerd, het betreft hier dan ook een “sprookje”, maar dan wél een met een harde maatschappelijke en zelfs een pijnlijk actuele inslag. Die geromantiseerde sfeer maakt de film zo mooi, de regisseur kiest ervoor om volledig back to basic te gaan. Kijk verder dan je neus lang is en je ziet waar de film om draait.
  Verder is het frappant dat men koos voor een neger als tot de dood veroordeelde, ik zie hier ook een steek naar de racistische neiging tot het ter dood veroordelen van gevangenen. Cijfers tonen immers aan dat in Amerika procentueel een neger (nog steeds..) véél meer kans heeft om terecht te komen op “the Green Mile” (wat een prachtige titel trouwens), al kan het natuurlijk ook gewoon toeval zijn en waarschijnlijk heeft men gewoon Duncan gecast omwille van zijn talent dat even groot is als zijn lichaamslengte. Hoe aandoenlijk was het ook om een twee meter lange gigant door die kleine gevangenisdeur te zien stappen.
  Sommigen vinden de film hier “overschat” of “te houterig”, nu moet ik toegeven dat men hier op MovieMeter vaak in een kuddegeest denkt, maar deze film is toch gewoon fantastisch?
  Anderen vinden de film “onzinnig”, “niet realistisch” of vinden zelfs dat The Green Mile zijn kijkers op “het verkeerde been” zet, die mensen moeten toch eens wat opzoekingswerk verrichten betreffende de hier aangehaalde thema’s.
  Daarnaast is niet alleen de film, maar ook het boek gewoonweg een must have voor iedere zichzelf respecterende amateur-filmisch/literair criticus. Stephen King is dan ook niets meer of minder dan een god!
  Hoewel The Shawshank Redemption in wezen zeer veel gelijkt op deze film – wat verwacht je dan met eenzelfde regisseur en een sterk gelijkende opzet? – verdient deze film het mijns inziens om op de nummer 1 te staan.
  Ik zie de hele film als een aanklacht tegen de doodstraf en een dikke middelvinger naar “the system”.
  Meer van dat, alstublieft!

  Reply
 2. Stef

  Ik heb zelf toch wat bedenkingen bij deze prent. Te beginnen is de film heel stigmatiserend voor de zwarte man – ook al kan je dat gedeeltelijk toeschrijven aan de tijdsgeest en de gebrekkige scholing van veel zwarte mannen. Maar hier hebben we echt wel het cliché van de domme zwarte man, die ondergeschikt blijft aan de blanke, en via zijn geweldige krachten of inzichten de blanke mens helpt in zijn ontwikkeling.
  En de anti-doodstraf ondertoon moet je ook met korrel zout nemen. Is nogal moeilijk hard te maken als de hoofdpersoon vrijwillig de stoel opgaat. Alles is ook zo melig verteld dat je nooit de indruk heb in een echt gevang te zitten, dit in tegenstelling met Shawshank. Hier is alles één grote karikatuur.

  Reply
 3. Jacob

  Gelukkig, eindelijk eens iemand die dit ook een slechte film vindt. Karikaturen , good guys en bad guys zonder enige diepgang. En zeker geen pleidooi tegen de doodstraf. De geshockeerde dames bij de executie die wat uit de hand loopt zijn op zijn hoogst een pleidooi voor een executie zonder toeschouwers of een “humanere” methode. Dat kan regenwoordig met een prikje. Al is het dan geen dokter die het geeft en wil het ook nog wel eens mis gaan.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *