Assassin’s Creed (2016) *½ Blu-ray review

Ik had hoge verwachtingen bij Assassin’s Creed (2016) die met zijn Oscar cast misschien wel de eerste game adaptatie kon zijn die de vloek kon verbreken. En ik moet toegeven, visueel blaast deze prent alle andere game-adaptaties weg (inclusief de Resident Evil films). Maar daarmee is ook alles gezegd, want verder valt hier niks te rapen, en deze prent viel nog meer tegen dan Warcraft (2016). Warcraft is Oscar-materiaal naast deze prent.

assassins_creed_2016_poster_02.jpg

Korte inhoud: Dankzij een revolutionaire technologie die de sleutel vormt tot het oprakelen van iemands genetische herinneringen weet Callum Lynch (Michael Fassbender) de avonturen van zijn voorvader Aguilar in het 15e eeuwse Spanje te beleven. Callum ontdekt dat hij afstamt van een mysterieus geheim genootschap, de Sluipmoordenaars, en bouwt een enorme hoeveelheid eeuwenoude kennis en vaardigheden waarmee hij het in het heden opneemt tegen de machtige en oppressieve Orde van de Tempeliers.

Ik ben een fan van de games en het deed pijn om te zien hoe ze met alle middelen die ze voorhanden hadden, er gewoon een zooitje van hebben gemaakt. De film is zo slecht dat de mensen van de mislukte Passengers (2016) nu opgelucht kunnen ademhalen dat er deze week nog slechtere films in de aanbieding zijn. De game had nochtans veel potentieel voor een geslaagde adaptatie gezien er heel wat verhaal in de games zit en de karakters zijn tevens interessant genoeg voor een actiefilm. Hoe ze deze film hebben kunnen verneuken met een dergelijke cast en een productiebudget van zomaar eventjes 125 miljoen dollar, is mij een mysterie.

Ik had de indruk dat regisseur Justin Kurzel niet echt goed wist hoe hij deze adaptatie moest aanpakken, en zijn grootste fout was om deze film voor een flink deel te laten afspelen in het heden ipv het verleden. Het heden was saai en deprimerend, de korte scènes uit het verleden zagen er verrassend goed uit. Ja, films maken in de 15e eeuw kosten geld. Er moeten heel wat sets worden gebouwd en de kostuums moeten gemaakt worden, maar met 125 miljoen heb je toch niet zo heel veel excuses. Komt daar bij dat ze bijna al hun geld gepompt hebben in Spaanse inquisitie scènes met honderden figuranten. Misschien mochten deze scènes wat ingekort worden ten voordele van andere scènes in het verleden, of op z’n minst iets meer verteld OVER de Spaanse inquisitie; gezien we als kijker zo goed als NIETS hebben bijgeleerd. Maar dat constant geswitch naar het heden maakt de film behoorlijk onsamenhangend en voor een publiek die de game niet kent zal het ook behoorlijk verwarrend overkomen. De film begint zelfs met Fassbender als een kleine jongen, in een bijzonder vreemde scène waarin zijn ouders beslissen om er een eind aan te maken omdat ze zijn ontdekt, maar wanneer de jonge Cal bij het huis aankomt zijn de wagens van de vijanden nog mijlenver weg en je vraagt je af waarom zijn ouders die ook assassins zijn niet voor de vlucht hadden gekozen.


assassins_creed_2016_pic01.jpgassassins_creed_2016_pic02.jpgassassins_creed_2016_pic03.jpg
assassins_creed_2016_pic04.jpgassassins_creed_2016_pic05.jpgassassins_creed_2016_pic06.jpg

© 20th Century Fox Home Entertainment

Na het zien van de film wist ik meteen hoe ze dit verhaal veel beter hadden kunnen benaderen en ik begrijp niet dat het script van Michael Lesslie, Adam Cooper en Bill Collage ooit groen licht heeft gekregen. Het script hing met haken en ogen aan elkaar en op geen enkel moment had je echt voeling met de karakters of met de reis die ze doormaken. Alle personages (met misschien Maria als uitzondering) mocht sterven, we zouden er geen traan om laten. Ik snap zelfs niet de relatie tussen Sofia (Marion Cotillard) en Cal Lynch (Fassbender). Waarom is zij zo bezorgd in hem en niet in al die andere “test objecten” die ze heeft gebruikt? Is het omdat hij er goed uitziet? En wat is het nut val al die shots van die vogel? En wat was het nut van het afsnijden van de vinger? En hoe komt het dat al zijn “jedi-buddy-assassins” plots in actie schoten nadat de Animus gebroken was? Hadden ze iets gevoeld in ‘The Force’?

De assassins design viel nog wel goed mee. Het ganse Animus toestel zag er behoorlijk overtuigend uit, de kostuum design was uitmuntend en Fassbender is perfect gecast. Het begint al met een executie waar hij een perfecte vertolking neerzet. De schrik van de nakende dood is te lezen in zijn ogen. Zelfs de villains in de film ‘zien’ er bad ass uit, en dan in het bijzonder het karakter van Ojeda, gespeeld door de Libanese acteur Hovik Keuchkerian. Ook de tussenkomst van Jeremy Irons kan nooit verkeerd zijn, maar deze prent was een verspilling van zijn tijd. Zelfs de relatie tussen Aguilar en Maria (Ariane Labed) viel eigenlijk nog wel mee, en ik begrijp niet dat ze deze relatie niet meer hadden uitgewerkt in 1492 in plaats van constant naar het heden te reizen.


Assassin's Creed animated pictureAssassin's Creed animated pictureAssassin's Creed animated picture

© 20th Century Fox Home Entertainment

Ze hadden fantastische sets en ik wou dat ze in dat tijdperk hadden gebleven. Zelfs de actie-scenes uit het verleden worden verknipt met Animus acrobatieën. What were they thinking?!? Ik was constant uit het verhaal gekatapulteerd. Alle momentum was meteen verneukt. Hier en daar wel een leuke actie-scène, maar daar hou je geen 2u en 20 minuten een publiek mee aan het lijntje. Op het einde van de film hadden ze tevens gebruik gemaakt van een muzieknummer met de lyrics ‘That ain’t right, that ain’t right’ en dat had geen betere omschrijving kunnen zijn van dit treinongeluk. Assassin’s Creed loopt ondertussen in de bioscoop. Komt er een vervolg? Ik zit er niet op te wachten, maar ik zou denken van wel indien deze film 300 miljoen overschrijdt (wat niet gemakkelijk zal zijn). Ik speel de games wel.

De DVD, Blu-ray en 4k Ultra HD van Assassin’s Creed is vanaf 10 mei 2017 beschikbaar. Het bevat een kijkje achter de schermen op de set van Assassin’s Creed. Daarnaast bevat de Blu-ray allerlei leuke extra’s waaronder gesprekken met regisseur Justin Kurzel en een aantal verwijderde scenes met begeleidend commentaar van de regisseur en editor Christopher Tellefsen.

rating


Beoordeling: 1.5 / 5

Recensie door op 11 mei 2017

 


*** Assassin’s Creed trailer ***

5 Comments

  1. Gaetan

    Ik lees dat je het een saaie deprimerende bedoening vond, wel in dat geval zijn ze trouw gebleven aan het spel…

    Reply
  2. Cedric

    Dees is echt wel pijnlijk! Zag er allemaal zo veelbelovend uit …

    Reply
  3. Fabian

    De games zijn leuk, goed geschreven en bijzonder creatief. Niks van dit in de film adaptatie. De scènes uit het 15de eeuwse Spanje waren geweldig en het is onbegrijpelijk dat ze met deze mogelijkheden en zo’n cast , zo’n shitfilm hebben gemaakt!

    Reply
  4. Jens

    Als je de game’s kent.. is de film
    1 grote troep!! Je filmkes in het spel zeer 10keer beter dan DE film! Sorry maar trekt echt op niets!!
    De verwachtingen waren zeer hoog zoals de game! Op zn minst mocht 70% zich afgespeeld hebben als assassin terug ik de tijd.. willen maar niet kunnen.. zwakke verhaallijn bovendien.
    Hopelijk is het nieuwe spel wel nog van niveau zoals we gewoon zijn.. al is het ook al in contrast met de 2 eerste games..

    Reply
  5. Jabba

    De reden waarom zijn vinger wordt afgesneden is omdat dit bij de vroege Assassins zo moest. Anders konden ze hun hidden blade niet hanteren. Maar idd, de film trok op geen bal. Totaal geen gevoel met de games.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *