Independence Day: Resurgence (2016) * review

Binnenkort komt Independence Day: Resurgence (2016) in de zalen, de sequel waar een deel van de Amerikanen al jaren op zaten te wachten en kijk, Roland Emmerich heeft opnieuw plaats genomen in de regisseursstoel. Normaal zou er zelfs een derde film komen waarbij wij het gevecht zullen voeren op de planeet van de aliens. Maar dit zal afhangen van de box-office resultaten.

independence_day_resurgence_2016_poster.jpg

Korte inhoud: Het verhaal speelt zich af 20 jaar na de gebeurtenissen uit de eerste film. Door gebruik te maken van buitenaardse technologie, hebben de United Nations aan een immens verdedigingsprogramma, genaamd Earth Space Defense (ESD), om zo de planeet te beschermen. Maar net voor de vernietiging van het eerste bataljon buitenaardse wezens werd er een distress call gestuurd in de ruimte, en de aliens maken zich nu klaar voor een tweede front met meer troepen. Alleen de vindingrijkheid van een aantal moedige mannen en vrouwen kan alsnog de wereld redden van de ondergang.

De hoofdrol wordt niet vertolkt door Will Smith (a.k.a. Mr. July) – die effectief had kunnen meedoen gezien dit verhaal zich ook 20 jaar na datum afspeelt – maar wel door Liam Hemsworth. Wel heeft Jeff Goldblum opnieuw zijn rol hernomen. En hij is niet de enige. Ook Bill Pullman, Vivica A. Fox en Judd Hirsch zijn terug. Will Smith zou zelf geen zin hebben gehad in een sequel (dan wel raar dat hij wel van plan is om Bad Boys 3 & 4 te doen) én na de flop van After Earth (2013) wou hij het science-fiction genre wat opzij leggen. Ikzelf vermoed dat het een geldzaak is en dat hij misschien niet het bedrag kreeg waarop hij had gehoopt of was de duur van de screentijd te kort. Wat ja, er duiken in deze film heel wat personages op. Daarnaast zijn er ook nog twee nieuwe gezichten met Maika Monroe en Jessie T. Usher.

De sequel van 20th Century Fox serveert ons in ieder geval een actievolle sequel met een overdosis aan indrukwekkende cgi … en zelfs ook wat minder goede cgi. En daar waar Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) en Captain America: Civil War (2016) zich zorgen maken om ‘collateral damage’ trekt Emmerich zich hier geen bal van aan, want in de film zien we al gemakkelijk een paar miljard mensen sterven en zou in principe de wereld al onbewoonbaar zijn. Maar op het einde schijnt de zon alweer en leeft iedereen nog lang en gelukkig. En neen, dat was geen spoiler.


independence_day_resurgence_2016_pic01.jpgindependence_day_resurgence_2016_pic02.jpgindependence_day_resurgence_2016_pic03.jpg
independence_day_resurgence_2016_pic04.jpgindependence_day_resurgence_2016_pic05.jpgindependence_day_resurgence_2016_pic06.jpg
© 20th Century Fox Home Entertainment

Binnen een paar dagen zal de ik nieuwe Blu-ray editie bespreken van Independence Day (1996) en in alle eerlijkheid vond ik deze film toch wel stukken minder vervelend. Er zat meer spanning in, en de humor werd ook beter gebracht. Ook de personages kwamen iets beter naar buiten. Hier hebben ze wel dezelfde figuren opgevoerd, maar het voelt vaak geforceerd aan. Er zit ook 20 jaar verschil in en dat voel je. En ook al is dit niet het soort “science-fiction” prent waar je gaat zitten vitten op de “science”, maar het script zit boordevol incoherenties. Zo hebben ze in 20 jaar tijd een ruimteschip die op aarde is gestrand niet echt onderzocht, omgebouwd of zelfs afgebroken, maar hebben ze dan wel een uit de kluten gewassen labo in Area 51. Anderzijds zie je dan dat de head-scientist Dr. Brakish Okun uit zijn coma komt na 20 jaar, maar dan van de ene minuut op de andere alle computers kan bedienen in het onderzoekscentrum alsof hun (…euh) windows-steem niet is geüpdatet in al die tijd. En zo zit het boordevol van details, waar je toch de wenkbrauwen van gaat fronsen.

De promotie-campagne was eerder al aan de gang gezet met een grappige #DontMessWithEarth boodschap door Jeff Goldblum, en ik vermoed dat deze prent wel eens een mega-hit zal worden ook al zitter er geen echte grote sterren in met alle respect voor Liam. Independence Day: Resurgence komt bij ons deze week uit op 29 juni 2016 en in de States is de film al uit op 24 juni. Vreemd genoeg niet een paar dagen later op 4 juli 2016. Zouden ze schrik hebben van Ghostbusters en zich een weekje extra wilden verzekeren zonder grote films…? De eerste film kostte 75 miljoen, deze prent heeft er 165 miljoen gekost. Meer geld maar toch ook wel een pak minder fun.

rating


Beoordeling: 1 / 5

Recensie door op 27 juni 2016

*** Independence Day: Resurgence trailer #2 ***

2 Comments

  1. Kristof Maes

    Grote fan van de eerste film. Een pak spektakel en een lange speelduur, laat maar komen.

    Reply
  2. Stef

    Het is Emmerich dus zal het wel visueel verbluffend zijn, doorspekt met flauwe grappen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *