Het nieuwe seizoen van The X-Files vanavond op BE

Binnen een paar uur is het zover en krijgen we de eerste episode op BE te zien (rond 21u15) van de nieuwe en ondertussen 10de seizoen van “The X-Files” (2016) van Chris Carter. Het is ondertussen 14 jaar geleden sinds de laatste episode van seizoen 9, en 8 jaar sinds de laatste film The X Files: I Want to Believe (2008).

the_x_files_season_10.jpg

Korte inhoud: Mulder (David Duchovny) en Scully (Gillian Anderson) worden gecontacteerd door de rijke en uiterst conservatieve talkshowhost Tad O’Malley (Joel McHale). O’Malley beweert weet te hebben van een overheidscomplot om de burgers te onderdrukken met behulp van buitenaardse technologie. Deze technologie zou de overheid al meer dan 70 jaar verborgen houden. Ze besluiten O’Malley te helpen om het mysterie te ontrafelen en zo de échte waarheid aan het licht te brengen.

Het concept van The X-Files kent iedereen: twee FBI-agenten, Fox Mulder en Dana Scully onderzoeken onopgeloste zaken. Meestal zaken die omwille van dat onopgeloste karakter of omwille van de “buitenaardse wezens” die erin voorkomen, gecatalogiseerd worden onder de naam The X-Files. Vaak hebben die zaken een paranormaal of onverklaarbaar randje. Of beter gezegd: Mulder ziet er het bovennatuurlijk van in, terwijl zijn collega Scully altijd op zoek gaat naar een rationele, wetenschappelijke verklaring.

Toen Mulder 12 jaar oud was, zag hij hoe zijn zus Samantha “werd ontvoerd door aliëns”. Sindsdien is hij op zoek naar de waarheid achter die verdwijning. Hij komt in zijn zoektocht niet alleen terecht bij buitenaards leven, maar wordt ook geconfronteerd met complottheorieën en doofpotoperaties van de overheid. Ondertussen zien we dat er ook iets groeit tussen Mulder en Scully, en die gaan intussen beide voor elkaar door het vuur. Maar het blijft, in de serie zelf, bij een platonische relatie. Tijdens de 9 voorafgaande seizoenen zijn ze dus nooit een koppel. In een van de twee The X-Files-films blijkt echter wel dat Mulder en Scully een kortstondige relatie hadden.

Scully werd in een van de seizoenen in het begin van de reeks ontvoerd door aliëns, waarna ze onvruchtbaar bleek te zijn. In seizoen 8 is Scully echter plots tóch zwanger, en Mulder is de vader van het kind. Omdat bleek dat de baby, die de naam William kreeg, half mens, half aliën was, gaf Scully hem op voor adoptie. Bij het ingaan van het nieuwe seizoen, is William 15 jaar. Volgens Gillian Anderson zal William een belangrijke rol spelen in dat nieuwe seizoen.

In de laatste seizoenen was de rol van Mulder beperkt en lag de focus steeds meer op Scully. Zij kreeg daarbij hulp van nieuwe agenten Dogget (Robert Patrick), en Reyes (Annabeth Gish). Die laatste zal ook heel even in het nieuwe seizoen te zien zijn. Net als Mulder en Scully zelf, uiteraard. Maar ook FBI-baas Walter Skinner (Mitch Pileggi) keert terug. En de mysterieuze Cigarette-Smoking Man (William B. Davis), die uiteindelijk de biologische vader van Mulder bleek te zijn, heeft een rol in het tiende seizoen.

Bij aanvang van het tiende seizoen zijn Mulder en Scully geen FBI-agenten meer. Het leven van Mulder is een puinhoop (hij heeft geen job meer en heeft zich afgezonderd van de buitenwereld) en Scully werkt intussen als chirurgisch assistente in een lokaal ziekenhuis. En in tegenstelling tot in een van de The X-Files-films: de twee zijn geen koppel (meer). In het nieuwe seizoen komt zowat alles een beetje terug en hangt er opnieuw een speciale dynamiek tussen de twee hoofdkarakters. Ook een aantal onverklaarbare, nieuwe monsters maken hun opwachting. En net als in de vorige seizoenen, spelen complottheorieën ook nu weer een centrale rol.

1 Comment

  1. Vince

    Hopelijk beter dan de laatste film …

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *