Self/less (2015) **½ Blu-ray review

De actiethriller Self/less (2015) kreeg in België afgelopen zomer niet eens een bioscooprelease en na het bekijken van de film kunnen we daar wel begrip voor opbrengen. De film hinkt constant op twee gedachten, nu eens wil de prent een 100% actiefilm zijn, dan weer willen de makers je doen nadenken over ethische kwesties. In theorie zijn deze perfect te combineren maar de makers vergeten hier beide elementen voldoende te verbinden waardoor Self/less vooral rommelig aanvoelt. En stijve hark Ryan Reynolds was misschien ook niet de beste keuze voor de hoofdrol…

selfless_2015_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Damian Hayes (Ben Kingsley) is een steenrijke vastgoedmagnaat die schijnbaar eigenhandig New York heeft bebouwd. Hij heeft zich naar de top geknokt, met de nodige consequenties, zo ziet zijn dochter Claire (Michelle Dockery) hem liever gaan dan komen. Damian weet dat hij niet lang meer te leven heeft, een uitgezaaide kanker geeft hem nog hoogstens enkele maanden. ‘Toevallig’ krijgt hij een kaartje in handen van een schimmig bedrijf dat zich specialiseert in het overplaatsen van de geest van zieke mensen naar een gezond lichaam.

Nadat Damian in een soort MRI-scan wordt geduwd, wordt zijn geest wakker in het lichaam van Mark (Ryan Reynolds). Na een lange revalidatie kan Damian weer de straat op, genietend van zijn nieuwe luxueuze leventje. Maar al snel krijgt hij visioenen van een vorig leven en ontdekt hij dat zijn nieuwe lichaam toch niet op zo’n onschuldige wijze is verkregen zoals de bedrijfsjongens hem willen doen geloven. Wat volgt is een zoektocht naar de ware aard van de praktijk. Needless to say dat het bedrijf onder leiding van dr. Albright (Matthew Goode) daar niet zo blij mee is en er alles aan zal doen om Damian te stoppen.

Op het doosje van de film staat dat Self/less zich wil voegen in het rijtje van recente futuristische actiethrillers als Looper en Source Code. Qua thematiek is dit zeker het geval, maar voorgaande films waren toch iets boeiender om te volgen en met zijn 120 minuten is Self/less een aan de lange kant. De basispremisse van Self/less (het wisselen van geest en lichaam) is misschien een beetje vergezocht maar dat gebeurt in het actiegenre wel eens meer. De uitwerking is helaas niet helemaal wat het moet zijn.

Zoals gezegd in de inleiding weten de makers niet helemaal waar ze met hun film naartoe willen. Een actieprent pur sang is dit niet, daarvoor werpen de makers aan het begin te veel ethische vraagstukken op, die bovendien niet beantwoord worden en alleen maar de vaart uit de film halen. Daardoor komt de ongeloofwaardigheid van het van lichaam wisselen nog eens extra in beeld.

Achter de camera staat Tarsem Singh die met The Cell ooit een film wist te maken waarin Jennifer Lopez niet op de zenuwen werkte. Zo visueel indrukwekkend als The Cell of The Fall is Self/less niet, maar je merkt wel dat er een regisseur aan het werk is voor wie mooie beelden heel belangrijk zijn en die weet hoe je iets in beeld moet brengen. Hoewel Singh zich hier wat lijkt in te houden, zijn er op visueel vlak veel slechtere films dan deze Self/less.


selfless_2015_blu-ray_pic01.jpgselfless_2015_blu-ray_pic02.jpgselfless_2015_blu-ray_pic03.jpg
selfless_2015_blu-ray_pic04.jpgselfless_2015_blu-ray_pic05.jpgselfless_2015_blu-ray_pic06.jpg
© Entertainment One Belgium

Helaas rammelt het scenario van de Spaanse broers David en Alex Pastor af en toe net iets te hard. Het begin is nochtans veelbelovend – het concept onsterfelijkheid boeit al menige generatie – en tijdens de scènes waarin Ben Kingsley de oude en zieke Damian Hayes speelt, zit je helemaal mee in het verhaal. Maar nadat Kingsley uit beeld verdwijnt en zijn nieuwe ik in de vorm van Ryan Reynolds verschijnt, stuikt het scenario in elkaar en verzandt Self/less in een zeer matige en voorspelbare actiefilm.

Het helpt ook niet dat de nieuwe Damian gespeeld wordt door Ryan Reynolds, een acteur die niet meteen bekendstaat voor zijn dramatische rollen en enthousiaste spel. Het contrast met Kingsley is erg groot. Natuurlijk wordt Reynolds niet geholpen door een sprankelend script, maar overtuigen doet hij alleszins niet. In de bijrollen zien we nog Victor Garber en Natalie Martinez opduiken.

Self/less kabbelt na een sterk begin clichématig voort en naarmate de film vordert, verzwakt de aandacht van de kijker. Jammer want Singh is een boeiende regisseur en het interessante onderwerp (wat is onsterfelijkheid?) hadden beter doen vermoeden. Een middelmatig scenario en een stijve vertolking van Reynolds doen de film echter rechtstreeks in de categorie ‘straight to dvd’ belanden. Hier zat veel meer in. De Blu-ray van Self/less is inmiddels verkrijgbaar.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 18 januari 2016

*** Self/Less trailer ***

3 Comments

  1. Gaetan

    Ik vond de plot wel wat tegenvallen. Anders geen slechte film. Ik ben benieuwd wat Ryan Reynolds zal uithalen met zijn Deadpool. Toch vind ik hem beter passen in het lichtere genre dan in actiefilms. Ben Kingsley is ook geen meerwaarde in deze film. Al bij al geen slechte film, maar het weegt allemaal wat licht.

    Reply
  2. matti

    Behoorlijk saaie film die op geen enkel vlak uitblinkt. Alles werd wel kundig in beeld gebracht, maar het verhaaltje sprak echt niet tot de verbeelding.

    Reply
  3. Marvin

    Was een onderhoudende film, niets bijzonders maar zeker niet slecht. Deadpool zal wel beter passen bij Reynolds.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *