Het gebeurt niet vaak meer dat je achterover valt van een Hollywood actie, maar deze Looper (2012) van Rian Johnson is een schot in de roos (poster). De film heeft alles wat je van een character driver sci-fi thriller verwacht. Het deed me wat terugdenken aan Inception (2010). De film staat dus ook bol van tijdreizen, chases en ingewikkelde karakters. Een uitstekende science-fiction prent met voldoende harde actie en een niet al te melige romance.
Korte inhoud: Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst, waar tijdreizen tot de mogelijkheden behoort maar zeer illegaal is, en gaat over Joe (Joseph Gordon-Levitt), een scherpe, slimme huurmoordenaar. Maar Joe is geen gewone huurmoordenaar. De slachtoffers die hij maakt worden gebonden en met een kap over hun hoofd dertig jaar terug in de tijd gestuurd: hij jaagt hen een kogel door het hoofd, verbrandt de lichamen en alle sporen van z’n misdaad verdwijnen. Het leven van Joe is mooi, tot op de dag een lichaam aankomt zonder kap: het is zijn toekomstige zelf (Bruce Willis). En deze laatste is niet van plan om zonder gevecht neer te gaan…
Joseph Gordon-Levitt zet hier een schitterende rol neer als de jongere versie van Bruce Willis. Zijn vertolking is in verschillende opzichten dezelfde als dat van het karakter van Willis, en in het bijzonder zijn stem-intonaties. Denk maar aan dat typische gefluister van Willis; gewoon briljant. Gordon-Levitt slaagt erin om gewoon in om Bruce Willis te zijn, maar dan met nog meer nuance. Maar Looper is zo goed net omdat de nieuwe en oude Joe eigenlijk compleet verschillende en unieke karakters zijn. Ook al spelen ze hetzelfde personage, handelen ze toch op hun eigen egoïstische manier. De jonge Joe wil zijn loop opzeggen, alles glad strijken met het syndicaat en gewoon zijn leven verder zetten tot op het punt dat hij opnieuw geconfronteerd zal worden met zichzelf.
De futuristische Joe wordt gedreven door de liefde, en de herinneringen die dreigen gewist te worden door de acties van de andere Joe die een ander parcours volgt. Bruce Willis speelt dan ook wel uitstekend. In korte tijd graaft hij diep in de emotionele ziele roerselen van zijn personage, zodat je als kijker snel sympathie voor hem begint te voelen, ook al is hij zelf geen heilig boontje. Je voelt zijn tweestrijd wanneer hij een foute keuze moet maken om zo zijn leven en dat van anderen te verbeteren. Je kunt dus geen omelet maken zonder eieren te breken. Looper zit dus vol van de morele dilemma’s. Zoals, hoe ver kan je te ver gaan om je eigen levensstandaard veilig te stellen?
© Film1
De vrij jonge regisseur die nog niet veel naam en faal voor zichzelf heeft gemaakt, heeft hier wel een pareltje van een script uitgewerkt die je hoofd op hol brengt. Het probeert niet al te intellectualistisch over te komen maar de zaken heel simpel over te brengen. En dat is nu net de kracht van het scenario. Het slaagt erin om een ingewikkelde concept op een heel (ont)spannende en efficiënte manier over te brengen. Het is één van die films waar alle losse eindjes uiteindelijk aan elkaar worden geknoopt en waar alle personages en neven-personages een belang hebben binnen het verhaal. Ik denk aan de rollen van Emily Blunt, Paul Dano, Noah Segan en Jeff Daniels.
Deze film moeten ze gewoon op filmscholen gaan analyseren, want het is gewoon een pareltje van moderne Amerikaanse cinema. Elke scène is van belang en brengt het verhaal en zijn karakter verder. Er is weinig materiaal die je uit de film kan verwijderen. Het resultaat is een bevredigende sci-fi thriller die je met plezier nog een tweede keer wil gaan zien. Deze film komt al zeker in mijn Top 10 lijst van beste films van 2012, en wie weet wordt hij binnenkort nog overladen met Oscar-beeldjes; ook al is het geen kostuum drama, maar wel degelijk een popcorn vehikel. Looper is niet voorspelbaar en als kijker blijf je op het puntje van je stoel zitten. De film is gemaakt voor het relatief bescheiden budget van 30 miljoen dollar (voor een sci-fi echt wel weinig), maar zal zijn productiebudget verschillende keren zien verdubbelen aan de box-office. Dit is gewoon een must-see film, dus waar wachten jullie nog op. Go and see it!
Beoordeling: 4 / 5
Recensie door Dave op 6 november 2012
***Related Post ***
04/10/2010: Emily Blunt in sci-fi film Looper
Ik vond het eerste uur nog het beste van de film. Nadien heb je naar mijn smaak iets teveel van een familiedrama. Ik had uiteindelijk meer actie verwacht. Het einde is me ook te melig.
Ik had er toch wel iets meer van verwacht, heel veel goede ideeën maar het kwam er allemaal net niet helemaal uit. Het einde was er ook over en wat was dat met al die make-up?
Van mij had de film een stuk mysterieuzer mogen zijn, de film is goed te volgen terwijl dit plot uitermate geschikt was om er een psychologische puzzelthriller zoals dat het geval was bij Inception. Heb er toch van genoten.
Oscars? Ik heb de film een kans gegeven vanwege je zeer positieve review. Is die review echt serieus of neem je ons in de maling? Normaal gesproken kan ik me namelijk wel in je beoordeling vinden maar deze keer helemaal niet. Ik vond de film echt niks bijzonders, matige sci-fi film en heb hem met veel moeite afgekeken. Deed me tegen het einde denken aan 12 Monkeys (geweldige film).
De make-up van JGL leidde mij enigszins af.
Johan, ga die film een tweede keer gaan zien, want ik heb inderdaad de indruk dat je teveel was afgeleid door de make-up van Joseph 😉