Zoolander 2 (2016) *½ Blu-ray review

Een film die me helemaal koud liet was deze Zoolander 2 (2016), een sequel 15 jaar na datum. Ik vroeg me af of het huidige publiek uiteindelijk storm zou lopen voor een vervolg op een smaakloze fashion spoof. De film had veel goede bedoelingen met zijn kritiek op de pop-cultuur en het artificiële modewereldje, maar de uitwerking liet toch wat de wensen over.

zoolander,zoolander 2,ben stiller,Owen Wilson,Will Ferrell,Justin Theroux,John Hamburg,Nicholas Stoller,Benedict Cumberbatch,Justin Bieber,Ariana Grande,Demi Lovato,penelope cruz,Kristen Wiig,Kim Kardashian,Kanye West,Olivia Munn

Korte inhoud: In ‘Zoolander 2’ keert Derek Zoolander (Ben Stiller), ‘s werelds knapste model aller tijden, terug. Nu, dik tien jaar later, is hij aardig aan lager wal geraakt. Net als zijn voormalige concurrent Hansel (Owen Wilson) overigens, met wie hij zich nu bespottelijk laat maken in goedkope tv-shows. Hun kansen keren als interpol een beroep op ze doet: Zoolander en Hansel moeten andermaal modegod en superschurk Mugatu (Will Ferrell) zien in te rekenen.

Ik heb het altijd wat spijtig gevonden dat de twee hoofdfiguren waren afgeschilderd als de Dumb & Dumber van de modewereld, en de humor voornamelijk beperkt werd tot het trekken van gekke bekken. En ook deze sequel slaat dezelfde weg in, enkel spijtig dat geen enkele grap overkomt. De film werd opnieuw geregisseerd door Ben Stiller en hij heeft ook aan het scenario geschreven, naast Justin Theroux en John Hamburg, die ook al een aandeel hadden in de originele film. Scenarist Nicholas Stoller is de enige nieuwkomer die niet meteen een meerwaarde bleek te zijn voor deze komedie en het op geen enkel moment relevant kon maken voor de huidige generatie. Of dat hij dat de jongeren nog zot waren op Justin Bieber?

Toch blijf ik het opmerkelijk vinden dat er zoveel sterren in de casting zitten, gaande van figuren als Benedict Cumberbatch, pop-idolen Justin Bieber, Ariana Grande en Demi Lovato (pics ). Daarnaast zien we ook Penélope Cruz (pics ) en Kristen Wiig. Zelfs Kim Kardashian en Kanye West zijn van de partij, alsook Olivia Munn (pics ).

De film begint met een actie-scène waarin pop-idool Justin Bieber wordt doorzeefd met kogels. Je zou denken dat hier veel mensen met plezier zouden naar kijken, maar de scene zit er zo dik op dat alle humor in de kiem versmoord wordt. Op het einde geeft Bieber nog een selfie naar zijn Beliebers, met de vette knipoog dat hij zichzelf toch niet zo serieus neemt en hij best wel gevoel voor humor heeft. De wereld is zo saai, maar gelukkig kunnen we de sleurt doorbreken met narcistische kiekjes van ons eigen op de voorgrond, al dan niet met een glossy photoshop bewerking. Het eigen persoontje als pop-idool. Opnieuw een mogelijk interessant uitgangspunt, maar de film moet het voornamelijk hebben van het opvoeren van excentriekelingen en biedt op geen enkel moment een interessante filosofische invalshoek.


zoolander_2_2016_blu-ray_pic01.jpgzoolander_2_2016_blu-ray_pic02.jpgzoolander_2_2016_blu-ray_pic03.jpg
zoolander_2_2016_blu-ray_pic04.jpgzoolander_2_2016_blu-ray_pic05.jpgzoolander_2_2016_blu-ray_pic06.jpg
Foto’s van Philippe Antonello © 2015 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

De sequel lijkt gemaakt door een bende nitwits die denken dat je geen origineel script van doen hebt, wanneer je alles gewoon ‘bigger’ maakt. Meer actie, meer sterren, grotere sets, … en deze camp-explosie zal wel zijn publiek vinden…wel het pakte anders uit. De film had een productiebudget van 50 miljoen dollar (+ een equivalent aan promotiekosten) en haalde wereldwijd slechts 56 miljoen dollar op. Het idee dat Ben Stiller te filmen met een duck face zou volstaan om het publiek plat te krijgen is niet gebeurd. Ik ben geen immense fan van Will Ferrell, maar af en toe kan hij me toch aan het lachen brengen. In deze film…niks. Zelfs geen glimlach.

De DVD en Blu-ray van Zoolander 2 komt uit op 20 juli 2016 met een pak extraatjes gaande van fake spotjes tot making of filmpjes. Weliswaar geen audio-commentaar, maar wat had je moeten vertellen over zoiets oppervlakkig. Er is ook een double feature editie beschikbaar met de twee Zoolander films voor de echte fans.

rating


Beoordeling: 1.5 / 5

Recensie door op 10 juli 2016

 


*** Zoolander 2 trailer ***

2 Comments

  1. Klaas

    Het einde van Justin Bieber, te mooi om waar te zijn 😀

    Reply
  2. Stibbe

    Trailer valt nog mee, er zit op z’n minst een verhaaltje in. Cruz ziet er super hot uit!!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *