St. Vincent (2014) ***½ DVD review

Bill Murray lijkt zich de laatste jaren gespecialiseerd te hebben in de rol van cynische oudere brompot. Ook in deze St. Vincent (2014) wordt hij in een dergelijke rol getypecast. Voorlopig werkt dat nog uitstekend want Murray steelt ook in St. Vincent de show als the man you love to hate. Murray, en ook zijn medecastleden, zijn dan ook de grootste troeven van deze feelgood-komedie waarvan je kilometers op voorhand ziet aankomen waar hij naartoe wil, maar de uitstekende vertolkingen en grote charme maken heel veel goed.

st_vincent_2014_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Vincent (Murray) is een cynische oorlogsveteraan die zijn dagen vult met uitstapjes naar de lokale kroeg, gokken op paardenraces en op jan en alleman kankeren. Af en toe spreekt hij ook eens af met de zwangere Oost-Europese prostituee Daka (Naomi Watts). Verder wil hij vooral met rust worden gelaten. Zeker door Zucko (Terrence Howard), bij wie hij in schuld staat na een verloren gokje op de paardenrace. Vincent heeft kortom weinig toekomstperspectieven en nog minder geld.

Dat verandert wanneer op een dag de jonge Oliver (Jaeden Lieberher) en zijn moeder Maggie (Melissa McCarthey) naast Vincent komen wonen. Verloopt hun eerste ontmoeting nog in een gespannen sfeer, de verhuizers rammen immers Vincents auto, dan ontdooit Vincent langzaamaan wanneer Oliver door omstandigheden een paar uur bij hem moet blijven. Aanvankelijk ziet Vincent in het babysitten een aardige bijverdienste, maar langzaamaan ontluikt er een ongewone, maar sterke vriendschip tussen Vincent en Oliver.

Zoals gezegd ligt een van de grote aantrekkingskrachten van St. Vincent bij de uitstekende vertolkingen van de hele cast. Bill Murray is perfect gecast als cynische brompot en krijgt daarnaast stevig weerwerk van de debuterende Jaeden Lieberher als Oliver. De onverschilligheid van Vincent werkt perfect tegenover de kinderlijke onschuld die Lieberher in zijn vertolking weet te leggen. De dynamiek tussen beide personages staat er en dat maakt de film een pak geloofwaardiger.

Daarnaast laat Melissa McCarthy zien dat ze niet alleen grofgebekte, luide komische rollen aankan, maar ook in het dramatische, meer ingetogen werk kan schitteren. Daar moet je talent voor hebben. Verder valt ook de komische rol van Chris O’Dowd op als de katholieke leraar van Oliver. En tenslotte is er nog Naomi Watts die zich voor haar rol van Oost-Europese ‘lady of the night’ een vet Slavisch accent aanmeet maar gelukkig net niet over the top gaat. De cast van St. Vincent zit met andere woorden perfect ineen en de mayonaise ‘pakt’.

Natuurlijk is het geen grote verrassing om te ontdekken dat er onder het misantropische, koppige karakter van Vincent ook een man met een groot hart zit. Het blijft tenslotte een Hollywoodfilm waarin een happy end haast verplicht is. Maar het is de verdienste van Murray dat hij beide kanten van Vincent op een even natuurlijke manier gestalte geeft. Wekelijks trekt Vincent naar het rusthuis waar zijn vrouw Sandy (Donna Mitchell) acht jaar geleden is opgenomen met symptomen van dementie. Ook dat is Vincent. En ook dat geloof je als kijker.


st_vincent_2014_blu-ray_pic01.jpgst_vincent_2014_blu-ray_pic02.jpgst_vincent_2014_blu-ray_pic03.jpg
© Paradiso Home Entertainment

De film werd geregisseerd door de weinig bekende Theodore Melfi voor wie dit zijn zesde film is. Melfi schreef ook zelf het scenario en hoewel het allemaal niet wereldschokkend is wat hij toont, verdient dat toch enige credit. Superorigineel is Melfi’s scenario niet, je vermoedt al heel snel waar de film naartoe wil (en uiteindelijk ook gaat). Het werkt niet altijd om een grote dosis charme en feelgood over je film te gieten, maar in het geval van St. Vincent werkt het wonderwel. En je zou het Vincent haast vergeven dat hij een minderjarige leert vechten, gokken en drinken.

St. Vincent werd in 2014 genomineerd voor 2 Golden Globes (beste film in de categorie ‘musical and comedy’ en beste acteur voor Bill Murray). De film werd ook vertoond op het Filmfestival van Gent vorig jaar, maar verder kende St. Vincent in België een vrij geruisloze passage. Jammer, want dit is een film die het verdient om bekeken te worden. Helaas krijgt de film geen extra’s op de dvd-versie, die sinds oktober in de winkels ligt.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 23 november 2015

 


*** St. Vincent trailer ***

1 Comment

  1. Julie

    Heb toch een traantje moeten wegpinken bij deze film 🙂

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *