Four Christmases (2008) ** Blu-ray recensie

Sta me toe om even een romantische komedie in de aandacht te brengen, en met name de kerstfilm Four Christmases (2008) van Seth Gordon. Hoor ik daar iemand zeggen ‘vrouwenfilm’? Wel het moet gezegd worden, die vrouwen die ik ken zijn hier verzot op.

Korte inhoud: Het gelukkige, ongehuwde stel Brad (Vince Vaughn) en Kate (Reese Witherspoon) gaat ieder jaar traditiegetrouw op 25 december op vakantie. Brad en Kate doen dit sinds ze elkaar hebben leren kennen en laten op deze manier hun grillige familieleden in de steek, om in plaats daarvan van een rustige vakantie te genieten in een zonovergoten exotisch oord. Daar drinken ze margaritas bij het zwembad en toasten ze op het vakantieseizoen, wetend dat ze ook dit keer de chaos en gevoelige ruzies – die zich altijd afspelen in de wederzijdse vier huishoudens – hebben weten te ontwijken. Beiden kind van gescheiden ouders, met kibbelende broers en zusters en hun ongecontroleerde kinderen, is Kerst niet het feest dat het zou moeten zijn. Maar dit jaar loopt alles anders. Brad en Kate komen vast te zitten op het vliegveld van San Francisco vanwege een dikke mist, waardoor alle vluchten zijn afgelast. Sterker nog, ze worden zelfs door een camera van een plaatselijke tv ploeg vastgelegd, waardoor hun verblijfplaats ontmaskerd wordt. Er is geen uitvlucht of excuus meer; ze worden nu bij Brads vader (Robert Duvall) thuis verwacht. En bij Kate’s moeder (Mary Steenburgen). En bij Brads moeder (Sissy Spacek). En bij Kate’s vader (Jon Voight).

De film lijdt aan een zwak geschreven script en fletse karakters waar de meeste mensen nooit warm van zullen worden. Het is wederom een saaie vakantiefilm die tot de nok toe gevuld is met tenenkrullende humor. Elk van de ouders is een stereotype. De eerste ouder is een redneck die geen verstand heeft van techniek, de tweede ouder is een hoer, de derde ouder is ook een hoer en de laatste is de enige reguliere ouder. Er zit geen diepte in de karakters en toen hun individuele grappen eenmaal waren uitgewerkt (wat niet lang duurde), werden hun karakters irritant en niet grappig.

Een ander probleem met Four Christmases is de voorspelbaarheid, bijvoorbeeld aan het begin van de film zeggen de hoofdpersonages dat ze geen kinderen willen, maar aan het einde wel. Dit zou oké zijn als ze het niet zo voorspelbaar zouden maken dat vanaf het moment dat ze zeiden dat ze geen kinderen wilden, ik wist dat ze dat tegen het einde wel zouden doen. De reden dat het zo voorspelbaar was, was omdat ze het tientallen keren moesten aanhalen en naar verwijzen.

Op is Four Christmases een tweede maal verschenen op Blu-ray met met extra beeldmateriaal en een gagreel.


Review Four Christmases (2008)
Recensie door op

Beoordeling: 2 / 5

rating

*** Four Christmases trailer ***

2 Comments

  1. Fabian

    Je zou denken dat ze de foto voor de poster hebben genomen op hetzelfde moment. Echt wel frappant, zelfs de lay-out en het lettertype, tot zelfs de kleuren. Nu is het wel iets typisch voor komedie films om witte achtergronden te gebruiken.

    Reply
  2. Berten

    Als Four Christmases de kerstfilm van 2008 moet zijn, dan wordt dit een zielig kerstfilm-jaar. Niet veel meer dan sentimentele troep met een vleugje humor. En de meeste grappen slaan nergens op. Een nieuw dieptepunt voor Vince Vaughn na Fred Claus.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *