The Team (2015) ***½ Blu-ray review

In de acht afleveringen tellende serie “The Team” (2015) werken politierechercheurs uit verschillende Europese landen samen om een prostitutie- en mensenhandelnetwerk op te rollen. In de pers werd redelijk wat aandacht besteed aan de serie en de verwachtingen lagen dan ook hoog. “The Team” is geen “Borgen” of “The Killing”, maar gelukkig ook geen “The Spiral”. Dit is een onderhoudende goed gemaakte serie, perfect voor een paar avondjes onderuitgezakt televisiekijken.

the_team_2015_blu-ray.jpg

Korte inhoud: In Kopenhagen, Berlijn en Antwerpen worden de lijken van drie jonge vrouwen gevonden. Allemaal werden ze op dezelfde manier vermoord: door het linkeroog geschoten en een vinger afgesneden. Europol stelt een Joint Investigation Team samen onder leiding van de Deense rechercheur Harald Bjorn (Lars Mikkelsen). Hij werkt nauw samen met de Duitse Jackie Mueller (Jasmin Gerat) en de Belgische Alicia Verbeeck (Veerle Baetens). Het team ontdekt al snel dat de moorden maar het topje zijn van een ijsberg die misdaden in gans Europa beslaat.

De serie telt acht afleveringen en dus wordt de dader niet meteen gevonden. Dat maakt dat er behoorlijk wat personages voorbij komen en je best je aandacht bij de serie houdt om het overzicht te bewaren. Zo maken we ook kennis met de schrijver Jean-Louis Poquelin (Carlos Leal) die ooit ten onrechte beschuldigd werd van moord. De terminale Poquelin heeft als laatste wens de Litouwse gangster Marius Loukauskis (Nicholas Ofczarek) te ontmaskeren die zich op zijn beurt omringt met schimmige figuren als Theo Janke (Milton Welsh) of Bruno Koopmann (Filip Peeters). En dan zijn er nog een undercoveragent, een omgekochte onderzoeksrechter en een blik prostituees, adelen en misdadigers. Opletten dus.

Hoofdpersonages Harald Bjorn, Jackie Mueller en Alicia Verbeeck zijn drie verschillende karakters met elk hun eigen werkmethodes. Bjorn en Mueller hebben zeven jaar geleden bovendien reeds samengewerkt aan een zaak in New York waar ze elkaar ook privé goed hebben leren kennen. Bjorn is de verpersoonlijking van de koele noordse aanpak, terwijl Verbeeck dan weer het no nonsense, af en toe buiten de lijntjes kleurende personage belichaamt.

Belangrijk is dat we de onderzoekers ook in hun privéleven zien. Dat geeft de personages meer diepgang en kweekt sympathie bij de kijker. Zo wordt Bjorn binnenkort vader en probeert Mueller haar huwelijk te redden, terwijl Verbeeck de handen vol heeft met haar aan alcohol verslaafde moeder (Marijke Pinoy) en tippelende zusje (Line Pillet). Sommige nevenplots krijgen echter niet voldoende tijd en ruimte om degelijk uitgewerkt te worden, zo wordt de verhaallijn rond de Deense Kit (Ida Engvoll), de rechterhand van Bjorn, die mishandeld wordt door haar vriend te haastig afgehandeld.

De drie hoofdacteurs zetten hun rol met overtuiging neer. Lars Mikkelsen, broer van Mads, is in onze contreien bekend van series als “The Killing”, “Borgen” en “Those Who Kill”. Hij heeft dus al heel wat ervaring met het spelen van politiemannen en ook in “The Team” valt er op zijn – koele – vertolking weinig af te dingen. De Duitse Jasmin Gerat is wellicht wat minder bekend, maar ook zij maakt een goede beurt.

the_team_2015_veerle_baetens.jpgthe_team_2015_lars_mikkelsen.jpgthe_team_2015_koen_de_bouw.jpg
the_team_2015_jasmin_gerat.jpgthe_team_2015_natalia_rudziewicz.jpgthe_team_2015_filip_peeters.jpg
© Lumière Home Entertainment

Maar we blijven natuurlijk Belgen en de meeste ogen zullen bij de Vlaamse kijkers gaan naar onze eigen acteurs met op kop Veerle Baetens. Ook Baetens brengt het er uitstekend vanaf en speelt een iets minder getormenteerde versie van haar Hannah Maes uit “Code 37”. Baetens zorgt trouwens voor een zeldzaam komisch moment in de serie als ze in Oostenrijk een paar keer de sneeuw induikelt. Verder zien we Filip Peeters als meedogenloze rechterhand van Loukauskis, Hilde Van Mieghem als corrupte onderzoekrechter en Koen De Bouw als kleurloos hulpje van Verbeek.

De drie rechercheurs trekken tijdens het onderzoek heel Europa rond: van de Oostenrijkse Alpen en het Antwerpse Zuid tot de Deense bossen en de Berlijnse metropool. Begrijpelijk dat de investerende zenders graag hun eigen land in de kijker willen zetten (naast o.a. ZDF en VTM participeert ook het Oostenrijkse ORF, Zwitserse SRF en Zweedse SVT), maar hierdoor lijkt de serie soms een reisprogramma en het voortdurende onderweg zijn haalt de vaart wat uit de serie. Anderzijds is het filmen op zoveel mogelijk locaties ook een aantrekkingskracht. Zelf pleit ik ook schuldig dat ik tijdens de Antwerpse scènes zoveel mogelijk bekende plaatsen probeerde te spotten. Het vrijwel leegstaande, maar imposante oude justitiegebouw op de Britse Lei deed overigens dienst als hoofdkantoor van de Belgische politie. Verder zijn er scènes op Linkeroever, in de voetgangerstunnel, op het Zuid en op de leien.

“The Team” is een serie met een internationale aanpak – de speurders spreken netjes hun eigen taal – die het fenomeen van de ‘nordic noir’ wil verspreiden over de rest van Europa. Het is zeker een geslaagde poging, maar voorlopig staan ze in Scandinavië nog iets verder. Wat niet meer dan normaal is want daar hebben ze een paar jaar meer ervaring. Deze serie is zeker het bekijken waard, professioneel gemaakt, uitstekend geacteerd en mooi in beeld gebracht. Kleine minpunten zijn de vele personages en een paar minder uitgewerkte verhaallijnen.

De DVD en Blu-ray van “The Team” ligt al een tijdje in de winkelrekken. VTM start dit najaar met het uitzenden van de serie. Te vermelden valt ook nog dat de titelsong Northern Rd. werd gemaakt door Intergalactic Lovers.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 14 september 2015

 


*** The Team trailer ***

1 Comment

  1. Emilie

    “Het team” was een ok serie tot aan de laatste aflevering. Het einde leek overhaast en inspiratieloos. Er werd veel geïnvesteerd in de achtergronden van de drie belangrijkste personages maar op het einde werd hiervan niets gebruikt. Wat een zonde! Dit zou pas een goede serie zijn geweest.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *