Il Capitale Umano (2014) *** review

Van de Italiaanse cineast Paolo Virzi heb ik volgens mijn geheugen nog geen enkele film gezien. Human Capital / Il Capitale Umano (2014) is meteen een mooie kennismaking. Maar als ik kritisch ben, vraag ik me af wat voor meerwaarde deze film nu heeft.

il_capitale_umano_human_capital_2014_poster.jpg

Heel eenvoudig gesteld, ik voelde weinig interesse voor het verhaal. Toen ik de film bekeek, keek ik in de levens van mensen die me niet interesseren. Tot daar aan toe. Maar de plot is niet origineel en kon mijn interesse amper wekken. Gelukkig zijn er de acteerprestaties die de film naar een hoger niveau tillen en naar het einde toe, slaagt de regisseur er warempel in toch opeens mijn aandacht echt vast te hebben om danhet verhaal weer te doen vervallen in iets zoets.

Korte inhoud: Dino (Fabrizio Bentivoglio) is een vastgoedmakelaar. De crisis zit er aan te komen in Italië en het gaat hem niet goed voor de wind. Gelukkig is zijn dochter Serena (Matilde Gioli) het liefje van Massimiliano (Guglielmo Pinelli) , de zoon van de rijke zakenman Bernaschi (Fabrizio Gifuni). Dino is een loser eerste klas, een underdog maar als hij een kans ziet neemt hij ze ook. Samen met Bernaschi doet hij een enorme investering met hoge opbrengst maar uiteraard een evenredig hoog risico. De levens van de twee families lijken met elkaar verbonden maar dan stuurt een ongeval alles in de war en beide families worden op stelten gezet.

De film is opgedeeld in vier capita selecta, om de termen maar aan te houden. Hoofdstuk 1 schetst het doen en laten van onze loser van dienst Dino, die het beste voor heeft met zijn gezin, zijn vriendin Roberta (Valeria Golino) is een psychologe en zijn dochter Serena een jonge vrijgevochten studente die haar eigen leven leidt, en dat leven is niet datgene wat Dino en zijn vrouw denken. Dino is maar al te blij dat zijn dochter aanpast met Massimiliano de zoon van Bernasci. Deze laatste heeft het niet getroffen. Zijn vader zet een enorme druk op hem: prestatiedruk, prestige en aanzien. Bovendien wil Serena opeens niet veel meer van hem weten. In het tweede hoofdstuk zien we de al evenmin gelukkige Carla, de vrouw van Bernaschi: een typische rijkeluisvrouw die zich buiten de zaken van haar man moet houden maar naar de buitenwereld zijn steun en toeverlaat moet spelen en toegewijde stijlvolle echtgenote en gastvrouw. Ze hunkert naar uitdaging en vindt die in het herstel van een oud theater waar ze aandacht krijgt van een man, die ze niet bij haar eigen man vindt. Ze is tot alles bereid. Het beschermen van haar man, het samenhouden van haar gezin en vooral de waarheid achterhalen achter het ongeval die haar familie in een zeer lastig parket brengt. Het derde hoofdstuk biedt ons een kijk in het leven van Serena en het vierde hoofdstuk biedt de kijker de oplossing van het raadsel om het zo te stellen.

Qua opzet is het al vele keren voor gedaan. Puzzelfilms à la Rashômon (1950) of meer recent Amores Perros, Babel,…. Dezelfde situaties vanuit het standpunt van telkens een ander personage. Het creëert gelukkig toegevoegde waarde, want alle personages hebben een andere agenda en zo weet de kijker steeds meer. Zoals ik eerder al zei: de acteurs doen het zeker niet slecht. Dino wordt echt als een loser eerste klas neergezet, iemand die je zelf zoveel als mogelijk zou mijden zeker als hij te pas en te onpas op draaft en je eigenlijk plaatsvervangend schaamte voelt voor je gezelschap.


il_capitale_umano_human_capital_2014_pic01.jpgil_capitale_umano_human_capital_2014_pic02.jpgil_capitale_umano_human_capital_2014_pic03.jpg
© Imagine Films Distribution & Canvas

Carla als ietwat onzekere zenuwachtige dame als bindweefsel van een eigenlijk gebroken gezin, is ondanks het stereotype heel realistisch. Je voelt haar hunkering naar meer, naar eigen waarde, de zorg voor haar familie die ze koestert, tegen beter weten in. De jonge Serena is tiener die improviseert om situaties op te lossen maar zichzelf steeds dieper in de problemen werkt. Op sommige momenten klopt het plaatje helemaal. Maar die film is Italiaans en het wat protserige drukdoenerij van de Italianen vindt je ook weer in de film. Een niet zo veel voorstellende plot verpakt in een melodramatisch pakje en die dan weer zoet eindigt. De film is te verkrijgen op DVD en Blu-ray.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 2 mei 2015

 


*** Human Capital / Il Capitale Umano trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *