Survivor (2015) ** Blu-ray review

Dat Pierce Brosnan nog steeds zijn James Bond personage moeilijk kan begraven wijst op deze vele spy-thrillers waarin hij tegenwoordig opduikt. En het lijkt zowaar een formule te worden – spion of leeftijd vergezeld van een jongere babe. Het was al het geval met The November Man (2014), en nu is er Survivor (2015). Het verschil is dat Brosnan voor een keertje een villain speelt.

survivor_2015_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Een medewerkster van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Milla Jovovich) is onlangs overgeplaatst naar de Amerikaanse ambassade in Londen. Ze krijgt de taak om te voorkomen dat terroristen de Verenigde Staten binnen komen. Al snel komt ze onder vuur te liggen en wordt ze bedreigd met de dood en beschuldigd van misdaden. Ze slaat op de vlucht en probeert tegelijkertijd haar naam te zuiveren en een grote terroristische aanslag te voorkomen. Maar de grootste dreiging lijkt te komen van een huurdoder die haar op de hielen zit, genaamd The Watchmaker (Pierce Brosnan).

De regie van de film licht in handen van James McTeigue, een ex-regie-assistent van de Wachowski’s, die tot hiertoe met zijn films nog nooit echt heeft kunnen overtuigen. Zijn laatste prent was de teleurstellende The Raven (2012) naar een verhaal van Edgar Allan Poe, daarvoor de beschamend slechte cgi-martial art film Ninja Assassin (2009) en het nog behoorlijke V for Vendetta (2005). James werd tevens door Warner Bros aangesteld voor een 17-dagen en 10 miljoen dure reshoot van The Invasion (2007). Maar spijtig genoeg zal hij ook met deze Survivor niet op de voorgrond komen.

Het scenario komt van debuut-scenarist Philip Shelby, en in de nevenrollen zien we ook nog Antonia Thomas, James D’Arcy, Dylan McDermott, Angela Bassett en Robert Forster. De film werd vorig jaar opgenomen in Londen en Bulgarije en had eigenlijk The Watchmaker moeten noemen, en werd nadien vervangen met de wat banale titel Survivor. Een titel die wordt gebruikt door het gelijknamige reality tv-programma in verschillende landen (in ons land kennen we het programma onder de naam Expeditie Robinson), en deze survival-strijd zal deze prent niet winnen van het spel-programma op Google.

De film lijkt op een B-roll montage van niet gebruikt materiaal uit de Jason Bourne franchise, ook al kon ik nog wel genieten van Pierce Brosnan. Het is zo één van die acteurs die zich echt kan inleven in zo’n rol. En tegenwoordig is het een beetje de mode om veteranen bezig te zien als actiehelden. Milla heeft naam gemaakt als een actie-heldin met haar Resident Evil films, maar in deze film pakt ze het toch ietwat rustiger aan. Ook al heeft ze een veiligheidsfunctie, lijkt ze geen noemenswaardige wapen- of vecht skills te bezitten. En terwijl je een meer bad ass Gina Carano aanpak zou verwachten, speelt Milla eigenlijk een veel te brave vertolking en komt haar personage nooit echt tot leven. Haar personage blijft het slachtoffer spelen in plaats van het vrouwelijk tegengewicht op de aanval van de Watchmaker.


survivor_2015_blu-ray_pic01.jpgsurvivor_2015_blu-ray_pic03.jpgsurvivor_2015_blu-ray_pic02.jpg

Daar tegenover is het personage van Brosnan dan wel een pak interessanter. Zijn verleden als Bond-acteur helpt dan wel in de expositie van ‘s werelds gevaarlijke assassin. Ondanks zijn iets oudere leeftijd heb je geen moeite om te geloven dat hij nog steeds op het hoogtepunt van zijn kunnen is. Maar dit impliceerde dat je nauwelijks kon geloven dat het personage van Milla zo gemakkelijk uit zijn greep kon ontsnappen, gezien de wat frêle vertolking van het personage van Milla. Hij is een kille en berekende huurdoder en als hij iemand omver wil leggen, gebeurt dat. Maar door één of andere onverklaarbare reden heeft hij het toch moeilijk met haar. En vreemd genoeg ga je ook meer sympathie krijgen voor de antiheld, en terwijl je niet wil dat de terroristische aanslag slaagt, wil je ook niet dat hij verslagen wordt.

Voor de rest is de film een aaneenschakeling van achtervolgingsscènes, waarin Milla altijd een stap voor wil zijn op haar achtervolger. Ze had na de eerste aanslag al kunnen vluchten naar de ambassade, maar dat doet ze tegenin alle logica niet. De plot steekt ook artificieel in elkaar met onlogische en vrij onwaarschijnlijke gebeurtenissen om net de eindmeet van 96 minuten te halen. Mocht iedereen in de film beschikken over een gezonde dosis rationaliteit, dan had de film niet langer dan 15 minuten geduurd. Spionage thriller kunnen ofwel de Bond-tour opgaan met glamour en exotische locaties of de Jason Bourne toer met een intelligent script. Survivor slaagt in geen enkel van beide categorieën.

Deze week is de DVD en Blu-ray van Survivor uitgekomen zonder veel extraatjes op de schijf. De film had een productiebudget van 20 miljoen dollar, maar kwam slechts in een beperkt aantal landen uit in de bioscoop. Het werd dan ook een gigantische filmflop (amper 2 miljoen dollar wereldwijd) die wel eens regisseur James McTeigue (pic) zou kunnen verbannen naar de wereld van de TV-series.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 9 november 2015


*** Survivor trailer ***

2 Comments

  1. Thomas

    Echt een schijtfilm. Het enige wat er nog goed aan is, is de duurtijd van 96 minuten wat nog meevalt. Maar daarmee is ook alles gezegd van deze 13 in een dozijn van deze spionage thriller. Brosnon als terrorist is totaal ongeloofwaardig, zelfs lachwekkend en ook Jovovich kon me hier niet bekoren. Slecht geacteerd, rollen die totaal niet passen bij de personen, elke stap is zo voorspelbaar en het eind totale onzin want want waarom zouden ze haar dan plots wel geloven. Maakt geen steek.

    Reply
  2. Margot

    Pierce begint echt wel grijs te worden. Heeft blijkbaar toch niet dezelfde genen als Liam Neeson…

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *