The Phoenix Project in de voetsporen van Primer en Flatliners

Het is ondertussen al 25 jaar geleden dat Joel Schumacher zijn fascinerende Flatliners (1990) heeft uitgebracht en sindsdien waren er nog maar weinig films die gingen over reanimatie. Maar binnenkort komt hier verandering in met de opkomende The Phoenix Project (2015) van Tyler Graham Pavey.

the_phoenix_project_2014_poster.jpg

Het verschil met Flatliners is dat deze film blijkbaar niet draait over de speurtocht van het mogelijke leven na de dood, maar wel inzet op een meer wetenschappelijke benadering van de reanimatie van dood weefsel.

Korte inhoud: Vier jonge wetenschappers – Perry Frank (Corey Rieger) Devin Fischer (Andrew Simpson) Ampersand Garner (David Pesta) Carter Watts (Orson Ossman) – werken aan een machine om dode organismen te reanimeren. Naarmate het project vordert, merken ze dat de machine hun stoutste verwachtingen overtreft, en de deur open zet voor grenzeloze mogelijkheden die het menselijk bestaan drastisch kan omver gooien. Gezien hun tijd en middelen schaars worden zullen ze zich ook moeten onderwerpen aan hun experiment. Maar dit succesvolle experiment brengt ook loodzware gevolgen met zich mee en nare consequenties die niemand van hen had kunnen voorspellen.

Het is een independent filmproductie dus blijft het een beetje koffiedik kijken naar een mogelijke release bij ons. Ondanks de iets te lange trailer, sprak deze me wel aan en ik hoop dat deze prent alsnog België aandoet. We hebben hier in ieder geval te maken met een debuutfilm, opgenomen in een korte periode van 19 dagen om het productiebudget zoveel mogelijk te drukken. Ook de casting bestaat uit nobele onbekenden.

De trailer deed me wat denken aan die andere independent film, Primer (2004), de debuutfilm van Shane Carruth, die ondertussen het niet onaardige Upstream Color (2013) heeft gemaakt. Deze prent werd ook gemaakt met weinig middelen, heeft dezelfde sfeer en draaide ook rond een aantal jonge wetenschappers die iets revolutionairs hadden ontwikkeld. Hier ging het wel over ‘tijdreizen’ terwijl deze film draait over ‘reanimatie’. Of deze The Phoenix Project al even knap zal zijn als Primer valt nog te bezien.


*** The Phoenix Project trailer ***

2 Comments

  1. Strikeout

    Heeft inderdaad wel heel veel weg van Primer.

    Reply
  2. Jos Litjens

    Zonder deze trailer gekeken te hebben lijkt de omschrijving ook op The Lazarus Effect, met o.a. Olivia Wilde. Maar dat is meer horror als ik die trailer bekijk.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *