The Broken Circle Breakdown (2012) ***½ Blu-ray review

Deze The Broken Circle Breakdown (2012) is een beetje zoals een bluegrass lied, het is op het eerste gezicht vrolijk, maar binnenin zit het vol tragiek en drama. Vandaag isl dit pareltje van Felix van Groeningen op tv, maar dit neemt niet weg dat we hier toch nog eens de Blu-ray in de aandacht kunnen brengen.

the_broken_circle_breakdown_2012_poster.jpg

Korte inhoud: The Broken Circle Breakdown vertelt het heftige liefdesrelaas tussen de 28-jarige Elise (Veerle Baetens) en de 36-jarige Didier (Johan Heldenbergh). Zij heeft haar eigen tattooshop, hij is een Vlaamse cowboy die banjo speelt in een bandje. Het is liefde op het eerste gezicht… al zijn de verschillen groot. Water en vuur, totaal verschillend maar toch perfect verenigbaar. De geboorte van dochtertje Maybelle maakt hun geluk compleet. Tot het noodlot keihard toeslaat en Maybelle sterft. Didier verliest zich in woede, Elise zoekt troost.

Ook al werd de film opgenomen in het Gentse, heeft deze prent met zijn muziek en zijn filmische aanpak toch een Amerikaanse tintje. Het is zelfs meer dan een tint, de scènes zijn doordrenkt met Zuidoost-Amerikaanse country roots. En dat op zich was wel iets uniek in ons toch wel divers filmlandschap. Zelf de structuur is – op zijn Amerikaans – door mekaar geschud. In vele gevallen kan zoiets duiden op een magere verhaallijn die noodgedwongen a-chronologisch verteld moet worden om alles toch iets complexer te maken. Maar dit verhaal, gebaseerd op een toneelstuk van Johan Heldenbergh zou in een lineaire structuur toch overeind blijven.

De relatie tussen Elise en Didier doet bij momenten een beetje denken tussen het hobbelig parcours tussen Johnny Cash en June Carter uit Walk the Line (2005), maar hier speelt de muziek toch een grotere rol; het brengt hoop en het verenigd hen. De hoofdpersonages worden toch achterna gezeten door wat hen is overkomen met hun dochter en de wanhoopsdaad is in bijna elke scène vrijwel tastbaar. Elise probeert soelaas te vinden in de aanwezigheid van God, daar waar Didier als anti-pool kritiek levert op de religie en een koele redelijkheid wil voorop stellen. De muziekgroep, waartoe ze behoren, brengt dan het lied: “Will The Circle Be Unbroken”, en dat is uiteindelijk de centrale vraag in deze prent.


the_broken_circle_breakdown_2012_pic01.jpgthe_broken_circle_breakdown_2012_pic03.jpgthe_broken_circle_breakdown_2012_pic02.jpgLumière Home Entertainment

De verknipte structuur en de soms heftige montage komt bij momenten een beetje gekunsteld over en achteraf heb je wel het gevoel dat de film veel beter verteld kon worden met een meer teruggetrokken aanpak. De vele flashbacks waren er voor mij echt teveel aan, en compleet overbodig. Maar het acteerwerk is van het beste wat we de laatste jaren bij ons hebben gezien. Veerle moet niet onderdoen voor de Amerikaanse filmdiva’s en Johan Heldenbergh is een brok dramatiek die net als een Jan Decleir of een Marlon Brando een eigen koers varen. The Broken Circle Breakdown staat in onze Top 10 Beste Films van 2012 lijst – maar vreemd genoeg hadden we de film zelf nog niet besproken. Bij deze …

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 4 januari 2015

*** The Broken Circle Breakdown trailer ***

3 Comments

  1. Margot

    Intense film waarbij je op het einde toch een traan moet voor laten.

  2. Sick Puppy

    Ik vond Veerle Baetens eigenlijk het enige geslaagde van deze flutfilm. De chemie tussen de twee hoofdpersonages is zwak en de plot is behoorlijk voorspelbaar. En moet die Heldenberg werkelijk in elke scène de longen uit zijn lijf roepen. Hoe dat deze film een Oscar-nominatie heeft gekregen is mij één groot raadsel.

  3. Aless

    Die film is me toch wat tegengevallen. Het is zeker geen slechte film, maar ik kon me niet echt inleven in heel wat van de personages en al zeker in de twee hoofdpersonages. Het deed me eigenlijk weinig. En nochtans zou ik wel ontroerd kunnen raken bij dergelijke films.

Comments are closed.