The Bible (2013) **½ Blu-ray review

Natalie had een tijd geleden de Blu-ray besproken van Son of God (2014), wat uiteindelijk een geknipte versie was van de 570 minuten durende miniserie The Bible (2013). Wel, Ik heb ondertussen mijn handen kunnen leggen op deze miniserie, en deze versie schept toch iets meer voldoening, ook al is een werk die we snel weer zullen vergeten.

the_bible_2013_blu-ray.jpg

Korte inhoud: De 10-delige serie neemt ons mee op een reis van de schepping van de wereld en de Tuin van Eden met Adam (Paul Knops) en Eve (Darcie Lincoln) tot de beproevingen van Abraham (Gary Oliver), de reis van Noah (David Rintoul), Mozes (William Houston) die zijn volk zou bevrijden, en het inspirerende leven van de redder van de wereld, Jezus Christus (Diogo Morgado). Het woord van God wordt hier nieuw leven ingeblazen met geweldige visuals en opzienbarende verhalen.

Van al de Bijbelverfilmingen die we de laatste jaren over ons heen hebben gekregen is het tevens de meest “brave” maar anderzijds ook de minst inspirerende verfilming. De Noah (2014) verfilming was de meest gewaagde en Exodus: Gods and Kings (2014) de duurste en meest teleurstellende. De serie is wel gemaakt door tv-makers in plaats van rasechte filmregisseurs, en dat voel je wel bij heel wat mise-en-scenes. Anderzijds zit er wel meer vaart achter dan bijvoorbeeld The Ten Commandments (1956) of Franco Zeffirelli’s schitterende Jesus of Nazareth (1977).

En dat is dit ook mijn grootste probleem met de miniserie. Ondanks de 570 minuten hebben ze toch iets teveel hooi op hun vork genomen met de verfilming van de gehele Bijbel. Het voelt allemaal net iets teveel opgefokt en gezien de budgettaire restricties kan je er niet omheen dat de visuele effecten er bij momenten wel wat gedateerd uitzien, zeker in vergelijking van de recente Ridley Scott film. De bedoelingen van producer Mark Burnett had wel de ambitie om een Bijbelversie te brengen voor een hedendaagse generatie, maar het resultaat was toch eerder een melig spektakel door vooral de reeds bekeerde zielen zal bekoren maar de rest toch ongemoeid zal laten.

Als product van een katholiek onderwijs heb ik zelf Het Oude en Nieuwe Testament gelezen en wat me is opgevallen is dat ik de indruk had dat de makers eigenlijk slechts de samenvatting hebben gelezen van het heilig boek. Als je al wil uitpakken met een film genaamd ‘The Bible’, kan je misschien wel beginnen de +/- 1300 pagina’s tellende werk te lezen. Het was hen misschien opgevallen dat er heel wat meer in het boek staat dan die vertrouwde scènes die we om de haverklap te zien krijgen. Het is een complex en gelaagd relaas, vaak episch met lyrische kantjes en gevuld met karakters met hun tekortkomingen wiens persoonlijke reis verweven is met een collectieve gebeurtenissen. Het is tevens niet allemaal ellende wat beschreven wordt maar ook heel wat vreugdevolle en hoopgevende verhalen, maar deze vinden we niet terug in deze adaptatie. Hier hebben we zo een beetje de ‘greatest hits’ van de Bijbel, aan mekaar geplakt met een voice over, enerzijds door de gepaste stem van Robert Powell en de net iets te familiaire stem van Keith David.


the_bible_2013_blu-ray_pic01.jpgthe_bible_2013_blu-ray_pic02.jpgthe_bible_2013_blu-ray_pic03.jpg
© 20th Century Fox Belgium

Het Oude Testament is grofweg 1000 pagina’s terwijl het Nieuwe Testament er misschien 300 telt, toch is de serie onderverdeeld in 5 episodes Oud en 5 episodes Nieuw, en zo heb je meteen een idee van de onevenwichtige structuur. Daar waar de eerste personages nauwelijks uitgewerkt worden, wordt er net iets teveel tijd gespendeerd rond de figuur van Christus. Waren de kijkcijfers minder van tel, er slechts één regisseur was met een welomschreven visie, visuele effecten die de moeite zijn, een meer evenwichtige structuur en beter acteerwerk dan had dit nog wel een geslaagde verfilming kunnen worden.

De DVD en Blu-ray komen met een pak bonussen, met interviews van de filmmakers, making-off films over de visuele effecten en de verfilming, en filmpjes over de muziek. Maar niet meteen iets om echt wild van te worden. Toch denk ik dat de diepgelovige mensen hier iets meer plezier aan zullen beleven. Ondertussen wordt er gewerkt aan een sequel miniserie genaamd A.D. (2015) (poster).

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 1 januari 2015

***Related Posts***
11/12/2014: Exodus: Gods and Kings review
26/10/2014: Son of God review
30/07/2014: Noah review


*** The Bible trailer ***

2 Comments

  1. janice

    Ik heb de indruk dat ze vooral op de fysiek hebben gecast in plaats van het acteertalent. Stuk voor stuk mannequins.

    Reply
  2. Quantum

    @Janice: Die Eve is wel een lekker ding !

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *