Bradley Cooper als American Sniper in nieuwe Clint Eastwood film

Acteur Bradley Cooper lijkt het eens over een andere boeg te gooien met een harde actie biopic rond de figuur van Chris Kyle, een Navy S.E.A.L. militair met meer dan 150 kills op zijn actief. American Sniper (2014) werd geregisseerd door Clint Eastwood, gebaseerd op het autobiografische boek van Kyle en in scenariovorm gegoten door Jason Dean Hall.

clint eastwood,bradley cooper,Sienna Miller,Jason Dean Hall,Chris Kyle

Korte inhoud: Het verhaal van Navy SEAL Chris Kyle (Bradley Cooper), de dodelijkste schutter aller tijden die door zijn vijanden “de duivel” wordt genoemd. Van 1999 tot 2009 vestigde hij een record met de meeste moorden als scherpschutter in de geschiedenis van het Amerikaanse leger. Kyle leerde de fijne kneepjes van het vak al toen hij een kind was en zou een prominente rol gaan spelen in de strijd tegen het terrorisme in Irak, die na 9/11 van start ging. En bij zijn terugkeer naar zijn vrouw (Sienna Miller) en kinderen zou hij de oorlog nog moeilijk achter zich kunnen laten.

De film werd al vertoond op het AFI Fest en de eerste commentaren zijn vrij positief tot zelfs geweldig. De vertolking van Bradley wordt alom geprezen alsook het indrukwekkende werk van de 84-jarige regisseur.

Er was een paar dagen geleden heel wat te doen rond de Navy Seal Rob O’Neill die Osama Bin Laden in het hoofd schoot en die uit de biecht zou hebben gesproken over zijn acties, iets wat niet op prijs werd gesteld door het Amerikaanse leger. Anderzijds is het niet de eerste keer dat militaire geheimen aan de wereld worden verkondigd. Zowat elke Defensie Secretaris heeft een autobiografisch boek geschreven met heel wat gedetailleerde beschrijvingen van allerhande operaties. Nu is er dus deze film, die ook al gebaseerd is op waar gebeurde feiten. Hoewel… “based on a true story” wil nog niet zeggen dat de film waargetrouw is. Er is geen percentage van feiten die behaald moet worden, en de reputatie van Kyle is ook niet helemaal zuiver. Zo zou de militair niet verlegen zijn voor een leugentje of een overdrijving. Bekijk de film dus met een stevige korrel zout.

Er was heel veel interesse in het project, en zowel Steven Spielberg als David O. Russell waren klaar om het verhaal te verfilmen, maar uiteindelijk werd het een Eastwood/Cooper film. De film komt op 16 januari 2015 uit in de States, helemaal buiten de Oscar-nominatie ronde, hoewel ze de film heel beperkt zullen uitbrengen op 25 december om zo nog in aanmerking te kunnen komen. Ook al denk ik niet dat Clint Eastwood hier echt wil voor gaan, de man heeft al 2 Oscars voor zijn regie (Unforgiven, Million Dollar Baby). Bij ons komt American Sniper op 25 februari 2015 in de bioscoop.


*** American Sniper trailer #2 ***

2 Comments

  1. Dorian

    Dit noem ik nu eens een geslaagde trailer. Verklapt niet zo heel veel van het verhaal, maakt een geslaagde spanning-opbouw en op het einde wil je deze film echt wel gaan zien.

    Reply
  2. Stibbe

    Goeie trailer ! Hopelijk al een even intense film !

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *